The School Boy Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 5

The School Boy Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Who is he talking to when he says “if buds are nip’d…”

(a) His parents
(b) Teacher
(c) Caged bird
(d) All of the Above

Answer: (a) His parents


Q2. When did the boy love to rise?

(a) Winter morning
(b) Summer evening
(c) Summer morning
(d) All of these

Answer:(c) Summer morning.


Q3. “Nor in my _ can I take delight”

(a) Book
(b) Learning bower
(c) Dreary shower
(d) All of the Above

Answer: (a) Book


Q4. The boy ——-to rise in a summer morning.

(a) Love
(b) Hate
(c) Feels annoyed
(d) Nothing

Answer:(a) Love.


Q5. What drives all the joy away?

(a) Caged bird
(b) Nip in the bud
(c) Blown blossoms
(d) School on a summer morning

Answer: (d) School on a summer morning


Q6. What did the skylark do with the boy?

(a) Dance
(b) Sing
(c) Entertain
(d) All of these

Answer:(b) Sing.


Q7. What does the boy like about the huntsman?

(a) Sound of his horn
(b) Hunting skills
(c) His personality
(d) All of the Above

Answer: (a) Sound of his horn


Q8. Who sings on every tree?

(a) The boy
(b) Monkey
(c) Insects
(d) Birds

Answer:(d) Birds.


Q9. Who is the poet of the poem “The School Boy”?

(a) William Blake
(b) Thomas Wilde
(c) Rabindranath Tagore
(d) T.S. Eliot

Answer: (a) William Blake


Q10. What drives away all the joy of the boy?

(a) To go to market
(b) To go school
(c) To go for hunting
(d) None of these

Answer:(b) To go to school.


Q11. How shall the summer arise in joy, Or the summer fruits appear if _.

(a) Buds are nipped
(b) Blossoms are blown
(c) Plants are stripped
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q12. ‘The little ones spend the day,’ – who is ‘the little ones’ mentioned here?

(a) The birds
(b) The hunters
(c) The students
(d) None of these

Answer:(c) The students.


Q13. Who does he compare himself to when he says “How can a child when fears annoy, But droop his tender wing, And forget his youthful spring.”?

(a) Book
(b) Flower
(c) Nip in the bud
(d) Caged bird

Answer: (d) Caged bird


Q14. Give the rhyming word of ‘bower’ from this poem.

(a) Shower
(b) Sit
(c) Outworn
(d) Dismay

Answer: (a) Shower.


Q15. “The little ones spend the day, in _ and _

(a) Sighing, dismay
(b) Happiness, glory
(c) Happiness, joy
(d) Sighing, sorrow

Answer: (a) Sighing, dismay


Q16. Where did the boy not find any delight?

(a) Under the tree
(b) Books
(c) Cage
(d) All of these

Answer:(b) Books.


Q17. Who sings along with the school boy?

(a) His parents
(b) Huntsman
(c) Skylark
(d) His friends

Answer: (c) Skylark


Q18. Who did the boy compare himself too?

(a) Birds
(b) Adults
(c) Caged birds
(d) None of these

Answer: (c) Caged birds.


Q19. “I _ to rise on a sunday morn”

(a) Hate
(b) Despise
(c) Regret
(d) Love

Answer: (d) Love


Q20. ‘And forget his youthful —–.’

(a) Wing
(b) Dying
(c) Spring
(d) Flying

Answer:(c) Spring.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!