The Great Stone Face 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

The Great Stone Face 2 Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 10

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Ernest became famous

(a) even as a child
(b) when he became young
(c) when he became an old man
(d) when he died

Answer: (c) when he became an old man


Q2. Ernest was a — and — man.

(i) Humble
(ii) Stubborn
(iii) Hardworking
(iv) Both (i) & (iii)

Answer:(iv) Both (i) & (iii).


Q3. The fame had come to Ernest

(a) unsought for and undesired
(b) with his hard work
(c) because of his resemblance with the Great Stone Face
(d) because of his wealth

Answer: (a) unsought for and undesired


Q4. ‘The years hurried on, and brought —- hairs upon the head Ernest, and ——–‘

(i) Black
(ii) White
(iii) Brown
(iv) Red

Answer:(ii) White.


Q5. What had Ernest become beyond the limits of the valley?

(i) Famous
(ii) Unimportant
(iii) Cruel
(iv) None of these

Answer:(i) Famous.


Q6.A poet came to the village and

(a) Ernest already knew him
(b) he did not like Ernest
(c) he had come to meet Ernest
(d) he had been invited by the villagers

Answer: (c) he had come to meet Ernest


Q7. How did Ernest treat his visitors?

(i) Rudely
(ii) Greedily
(iii) Gently
(iv) None of these

Answer:(iii) Gently.


Q8. In the meeting between the poet and Ernest

(a) Ernest did all the talking
(b) the poet was much impressed by Ernest
(c) Ernest was much impressed by the poet
(d) they did not like each other

Answer: (b) the poet was much impressed by Ernest


Q9. ‘While they talked together, his face would —-, —– and —- upon them, as with a mild evening light’

(i) Brighten
(ii) Unawares
(iii) Shine
(iv) All of these

Answer:(iv) All of these.


Q10. Ernest was much impressed by

(a) the fact that the poet resembled the Great Stone Face
(b) what the poet had written
(c) the thoughts of the poet about him
(d) the poet when he said that Ernest resembled the Great Stone Face

Answer: (b) what the poet had written


Q11. What had God granted Ernest to this earth while he had been growing old?

(i) Teacher
(ii) Merchant
(iii) Poet
(iv) Priest

Answer:(iii) Poet.


Q12. Ernest examined the poet’s features again and again because

(a) he was so charmed by his looks
(b) he felt he had met him somewhere
(c) he felt he had a disease
(d) he was comparing him with the Great Stone Face

Answer: (d) he was comparing him with the Great Stone Face


Q13. ‘The songs of this poet found their way to —-‘

(i) Ernest
(ii) Great Stone Face
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) None of these

Answer:(i) Ernest.


Q14. The poet thinks himself to be a failure because

(a) His dreams remained unfulfilled
(b) He could not hear the distant voice of a heavenly song
(c) He lived far away
(d) Ernest was much better than him

Answer: (a) His dreams remained unfulfilled


Q15. Where did Ernest seat to read poems after his work done?

(i) Veranda
(ii) Bench before his cottage door
(iii) Near the Great Stone Face
(iv) Bed before his cottage door

Answer:(ii) Bench before his cottage door.


Q16. What does the poet compare Ernest’s life with?

(a) The Great Stone Face
(b) Poetry
(c) Himself
(d) Ernest’s mother

Answer: (b) Poetry


Q17. ‘As he read he lifted his eyes to the ——‘

(i) Mountain
(ii) Sky
(iii) Stars
(iv) Moon

Answer:(i) Mountain


Q18. Who all were part of Ernest’s daily audience?

(a) A group of neighbours
(b) College Professors
(c) Doctors
(d) The Poet

Answer: (a) A group of neighbours


Q19. Whom did the poet wish to meet?

(i) Ernest
(ii) Great Stone Face
(iii) The inhabitants of the valley
(iv) None of these

Answer:(i) Ernest.


Q20. What was Ernest to the various people who came to meet Ernest?

(a) Teacher
(b) Doctor
(c) Counsellor
(d) Tourist Guide

Answer: (c) Counsellor


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!