Steel Structures Designing Multiple Choice Questions Test – Set 14

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For determination of allowable stress in axial compression, Indian Standard Institution has adopted

(A) Euler’s formula
(B) Rankine formula
(C) Perry Robertson formula
(D) Secant formula

Answer: (D) Secant formula


Q2. Net sectional area of a tension member, is equal to its gross section area

(A) Plus the area of the rivet holes
(B) Divided by the area of rivet holes
(C) Multiplied by the area of the rivet holes
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q3. If W and L are the total superimposed load and the span of a plate girder in meters, the approximate self weight (W) of the girder, is taken as

(A) M = WL/100
(B) M = WL/200
(C) M = WL/300
(D) M = WL/400

Answer: (C) M = WL/300


Q4. Rolled steel beams are:

(A) Mainly used to resist bending stress
(B) Used as independent sections to resist compressive stress
(C) Used as independent sections to resist tensile stress
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. For a single section used as a tension member, the given area is assumed

(A) 20% to 30% in excess of the net area
(B) 30% to 40% in excess of the net area
(C) 40% to 50% in excess of the net area
(D) 50% to 60% in excess of the net area

Answer: (C) 40% to 50% in excess of the net area


Q6. Maximum permissible slenderness ratio of a member normally acting as a tie in a roof truss, is

(A) 180
(B) 200
(C) 250
(D) 350

Answer: (D) 350


Q7. When the axis of load lies in the plane of rivet group, then the most heavily loaded rivet will be the one which

(A) Is at the maximum distance from CG of the rivet group
(B) Is at the minimum distance from CG of the rivet group
(C) Gives the maximum angle between the two forces Fa and Fm
(D) Gives the minimum angle between the two forces Fa and Fm
Where, ‘Fa’ is the load shared by each rivet due to axial load and ‘Fm’ is the shearing load due to moment in any rivet.

Answer: (D) Gives the minimum angle between the two forces Fa and Fm


Q8. Study the following statements.
(i) Top lateral bracing prevents the sides-way buckling of the chord.
(ii) Sway bracing keeps the rectangular shape of the bridge cross-section.
(iii) Sway bracing transfers the load from top of end posts to bearings.
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer:(B) Both (i) and (ii)


Q9. Normally, the angle of roof truss with asbestos sheets should not be less than

(A) 26½°
(B) 30°
(C) 35°
(D) 40°

Answer: (B) 30°


Q10. According to IS : 800 – 71, the minimum thickness of a vertically stiffened web plate, shall not be less than

(A) d/85
(B) d/200
(C) d/225
(D) d/250

Answer: (D) d/250


Q11. The effective length of a weld, is taken as the actual length

(A) Minus the size of weld
(B) Minus twice the size of weld
(C) Plus the size of weld
(D) Plus twice the size of weld

Answer:(B) Minus twice the size of weld


Q12. An imaginary line along which rivets are placed, is known as

(A) Rivet line
(B) Back line
(C) Gauge line
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. A web plate is called unstiffened if the ratio of clear depth to thickness is less than

(A) 35
(B) 50
(C) 65
(D) 85

Answer: (D) 85


Q14. The greatest gauge of long rivets should not exceed (where d is the diameter of the holes).

(A) 2 d
(B) 4 d
(C) 6 d
(D) 8 d

Answer: (D) 8 d


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Loaded columns are supported on column bases
(B) Column bases transmit the column load to the concrete foundation
(C) Column load is spread over a large area on concrete
(D) All the above

D) All the above


Leave a Comment