MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers

MCQ Questions for Class 8 English Honeydew Chapter 8 A Short Monsoon Diary with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. This Diary is written by

(a) Michael Morpurgo
(b) S.D. Sawant
(c) Satyajit Ray
(d) Ruskin Bond

Answer: (d) Ruskin Bond


Q2. Name the most famous diary published as a book.

(i) Robert Scott’s Captain’s Log
(ii) Samuel Pepy’s Secret Diary
(iii) The Bunker Diary
(iv) The Diary of Anne Frank

Answer:(iv) The Diary of Anne Frank.


Q3. The author could hear Bijju but could not see him because of

(a) the distance
(b) the wall
(c) the mist
(d) the fact that he was not in the line of his vision

Answer: (c) the mist


Q4. What was portrayed in the author’s dairy?

(i) Silent miracles of nature
(ii) Life’s little joys and regrets
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) None of these

Answer:(iii) Both (i) & (ii).


Q5. Monsoon rain is

(a) cold and unpleasant
(b) very small
(c) warm and humid
(d) hot

Answer:(iii) Both (i) & (ii).


Q6. When was the first day of monsoon mist mentioned in this story?

(i) May 20
(ii) July 12
(iii) Aug 5
(iv) June 24

Answer:(iv) 24 June.


Q7. In his Diary the author is describing

(a) Shimla
(b) Mussoorie
(c) Nainital
(d) Ooty

Answer: (b) Mussoorie


Q8. Perhaps that’s what makes the mist so —–‘

(i) Melancholy
(ii) Beautiful
(iii) Exciting
(iv) Dreadful

Answer:(i) Melancholy.


Q9. The drongos

(a) sing like minivets
(b) are very beautiful
(c) are there in all seasons
(d) charge the minivets away

Answer: (d) charge the minivets away


Q10. Whom was Bijju calling?

(i) His mother
(ii) His friend
(iii) His sister
(iv) Poet

Answer:(iii) His sister.


Q11. Insectivorous birds are happy in the monsoon season

(a) as they get plenty of food
(b) because they breed in this season
(c) because they love water
(d) as the weather is to their liking

Answer: (a) as they get plenty of food


Q12. How is the early monsoon rain?

(i) Warm
(ii) Cold
(iii) Humid
(iv) Both (i) & (iii)

Answer:(iv) Both (i) & (iii).


Q13. The sound of the falling rain on tin roof

(a) disturbs the author in his reading
(b) helps the author to read
(c) annoys the author
(d) makes the author leave that place

Answer: (b) helps the author to read


Q14. ‘And the first —- rears its head from the ferns as I walk up to the bank and post office.

(i) Coneflower
(ii) Cobra lily
(iii) White Water lily
(iv) None of these

Answer:(ii) Cobra Lily.


Q15. Who are the obnoxious visitors that arrive at the hill station?

(a) Leopards and leeches
(b) Drongos and minivets
(c) Drongos and leopards
(d) Leopards and minivates

Answer: (a) Leopards and leeches


Q16. What did the school boy ask him to describe?

(i) Hill station
(ii) Valley
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) None of these

Answer:(iii) Both (i) & (ii).


Q17. Fearing whom does the leopards run away?

(a) Bijju
(b) Bijju’s sister
(c) Bijju’s grandmother
(d) Bijju’s mother

Answer:(c) Bijju’s grandmother


Q18. “A —— that might have been”

(i) Paradise
(iii) Earth
(iii) Nature
(iv) Soul

Answer:(i) Paradise.


Q19. How dose Bijju’s cow get saved?

(a) By gunshot
(b) By thunders
(c) The approach of Bijju’s grandmother
(d) cow hit at it

Answer: (c) The approach of Bijju’s grandmother


Q11. Name the arrival of some seasonal visitors heralded by the rain.

(i) Leopard
(ii) Wild bears
(iii) Thousand leeches
(iv) Both (i) & (iii)

Answer:(iv) Both (i) & (iii).


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!