MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English Footprints Without Feet with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Footprints Without Feet. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What qualities did Richard possess?

(a) inquisitive
(b) intelligent
(c) will to win
(d) all of them

Answer: (d) all of them


Q2. Where did Ebright study?

(a) Oxford
(b) Cambridge
(c) Harvard
(d) Stanford

Answer: (c) Harvard


Q3. What was the purpose of the gold spots on the monarch pupa?

(a) ornamental
(b) secreted hormones
(c) they were the breathing points
(d) none of these

Answer: (b) secreted hormones


Q4. Which butterfiles copied monarchs to prevent being eaten by birds?

(a) vice president
(b) viceroy
(c) viceprincipal
(d) vices

Answer: (b) viceroy


Q5. Where did Richard grew up?

(a) Pennsylvania
(b) Chicago
(c) New York
(d) London

Answer: (a) Pennsylvania


Q6. __ is the blueprint of life

(a) Oxygen
(b) DNA
(c) Cell
(d) all of the above

Answer: (b) DNA


Q7. Which book did his mother give him?

(a) Travels of Monarch X
(b) Travels of Viceroy X
(c) Travels of Viceroy Y
(d) Travels of Monarch X

Answer: (a) Travels of Monarch X


Q8. Where did he graduate from?

(a) Oxford
(b) Yale
(c) Harvard
(d) none of the above

Answer: (c) Harvard


Q9. What did he realise was necessary for winning a prize at the fair?

(a) display
(b) experiment
(c) all of the above
(d) none of the above

Answer: (b) experiment


Q10. Where did he come from?

(a) Reading
(b) Oxford
(c) London
(d) none of the above

Answer: (a) Reading


Q11. “_____is the blueprint for life”

(a) cells
(b) DNA
(c) both of these
(d) none of the above

Answer: (b) DNA


Q12. When did he get a hint of real science?

(a) in the 7th grade
(b) when he entered a county science fair
(c) when he lost
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q13. How did his mother help him?

(a) took him on trips
(b) bought him telescopes and microscopes
(c) encouraged him to learn
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q14. At what age did he invent the theory on how cells work?

(a) twenty
(b) twenty one
(c) twenty two
(d) twenty four

Answer: (c) twenty two


Q15. Who is the writer of the story “The Making of a Scientist”?

(a) HG Wells
(b) Robert W. Peterson
(c) Ruskin Bond
(d) Guy De Maupassant

Answer: (b) Robert W. Peterson


Q16. Who did Richard write for an idea of a real science experiment?

(a) his mother
(b) Dr Frederick A. Urquhart
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (b) Dr Frederick A. Urquhart


Q17. Ebright graduated from:

(a) Harvard
(b) London
(c) Toronto
(d) Oxford

Answer: (a) Harvard


Q18. Ebright took part in county…………… fair.

(a) handicraft
(b) science
(c) cattle
(d) insects

Answer: (b) science


Q19. Which butterflies were not eaten by birds?

(a) viceroy
(b) monarch
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (b) monarch


Q20. According to Ebright what was required for winning a prize in the science fair?

(a) real experiment
(b) mere display of things
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above

Answer: (a) real experiment


Q21. Which was Ebright’s home town?

(a) London
(b) Liverpool
(c) Reading
(d) Oxford

Answer: (c) Reading


Q22. What did Ebright start collecting in childhood?

(a) butterflies
(b) rocks
(c) coins
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q23. Which theory is discovered by Ebright?

(a) how cells work
(b) how motion works
(c) how the digestion system works
(d) all of the above

Answer: (a) how cells work


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English Footprints Without Feet with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English Footprints Without Feet MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!