MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English Footprints Without Feet with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English Footprints Without Feet. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Who do you blame for Tricki’s illness?

(a) Mrs. Pumphrey
(b) Tricki
(c) Herriot
(d) Vet

Answer: (a) Mrs. Pumphrey


Q2. How would you decribe the vet?

(a) tactful
(b) over-doing
(c) careless
(d) irrational

Answer: (a) tactful


Q3. What did they use out of these?

(a) toys
(b) cushions
(c) coats
(d) none of the above

Answer: (d) none of the above


Q4. What made the narrator call Mrs Pumphrey after a fortnight?

(a) Tricki got recovered
(b) Tricki got unwell
(c) he knew she is suffering
(d) both a and c

Answer: (d) both a and c


Q5. what did Mrs Pumphrey bring at first?

(a) two dozen fresh eggs
(b) four dozen fresh eggs
(c) wine
(d) both a and c

Answer: (b) four dozen fresh eggs


Q6. What does the narrator refer to Tricki as, in the group of other dogs?

(a) silky little object
(b) shaggy little object
(c) he didn’t say anything
(d) none of the above

Answer: (a) silky little object


Q7. what is the meaning of the word “jostling”?

(a) running
(b) struggling
(c) walking
(d) none of the above

Answer: (b) struggling


Q8. Who was Joe?

(a) nurse
(b) pug
(c) greyhound
(d) cat

Answer: (c) greyhound


Q9. Why did the other dogs ignore Tricki?

(a) he was an uninteresting object
(b) he was ill
(c) he was furious
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q10. How was Tricki acting?

(a) refusing to eat his favourite food
(b) didn’t go for walks
(c) vomiting
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q11. Was the narrator waiting for a call from Mrs Pumphrey?

(a) no
(b) yes
(c) maybe
(d) maybe not

Answer: (b) yes


Q12. What was the dog unable to play?

(a) ring-throw
(b) walk
(c) hide and seek
(d) all of the above

Answer: (a) ring-throw


Q13. Did Mrs Pumphrey cut down on sweets as was advised?

(a) yes
(b) no
(c) only for a while
(d) she was not advised anything like that

Answer: (c) only for a while


Q14. What is the name of the veterinary surgeon?

(a) Tricki
(b) Mrs. Pumphrey
(c) Hodgkin
(d) Mr. Herriot

Answer: (d) Mr. Herriot


Q15. Who is the author of the story “A Triumph of Surgery”?

(a) James Herriot
(b) Ruskin Bond
(c) Robert Arthur
(d) Victor Canning

Answer: (a) James Herriot


Q16. At his surgery, the doctor gave Tricki no food for ……….. days.

(a) two
(b) three
(c) four
(d) five

Answer: (a) two


Q17. What was Tricki’s real disease?

(a) stomach pain
(b) vomiting due to over-feeding
(c) cholera
(d) fever

Answer: (b) vomiting due to over-feeding


Q18. “I think I know a cure for you.” What is the ‘cure’?

(a) controlling Tricki’s diet
(b) giving him a surgery
(c) giving injections
(d) keeping under observation

Answer: (a) controlling Tricki’s diet


Q19. The dogs at the clinic took no interest in Tricki because he was:

(a) dull and boring
(b) not of their race
(c) of small size
(d) more powerful than them

Answer: (a) dull and boring


Q20. When Mr Herriot took Tricki to his clinic, Mrs Pumphrey was:

(a) happy
(b) excited
(c) wailing
(d) thanking the doctor

Answer: (c) wailing


Q21. When Tricki was seriously ill, who did Mrs Pumphrey make a frantic call?

(a) to her son
(b) to her husband
(c) to a vet doctor Mr Herriot
(d) to her maid-servant

Answer: (c) to a vet doctor Mr Herriot


Q22. Tricki falls ill because

(a) he met an accident
(b) of bad weather
(c) he did not get proper food to eat
(d) his mistress overfed him

Answer: (d) his mistress overfed him


Q23. What was the name of Mrs Pumphrey’s dog?

(a) Ben
(b) Tommy
(c) Tricki
(d) Jonny

Answer: (c) Tricki


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!