MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A Tiger in the Zoo with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English First Flight Poem with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English First Flight Poem. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What sound does the tiger near at night?

(a) Patrolling cars
(b) Flowing river
(c) Truck Horn
(d) All of the Above

Answer: (a) Patrolling cars


Q2. Where is the tiger’s strength locked?

(a) behind the jungle
(b) behind the bars
(c) behind his nature
(d) None of the Above

Answer: (b) behind the bars


Q3. How should the tiger walk through the grass?

(a) With great difficulty
(b) With ease
(c) With practice
(d) None of the Above

Answer: (b) With ease


Q4. How does the tiger walk in the cage?

(a) With sadness
(b) With Happiness
(c) With confusion
(d) With pride

Answer: (d) With pride


Q5. How does the tiger feel in the cage?

(a) he was in sad mood
(b) he was in happy mood
(c) he was in angry mood
(d) he was in surprised

Answer: (c) he was in angry mood


Q6. What describes “tiger in a cell”?

(a) Locked in concrete cell
(b) snarling around houses
(c) shadow, long grass
(d) baring his white fangs

Answer: (a) Locked in concrete cell


Q7. Why should he be lurking in shadow?

(a) out of fear
(b) out of anger
(c) to catch the deer
(d) both 1 and 2

Answer: (c) to catch the deer


Q8. Name the poetic device used in the line “On pads of velvet quiet”.

(a) metaphor
(b) assonance
(c) Oxymoron
(d) Consonance

Answer: (a) metaphor


Q9. Name the poetic device used in the line “In his quiet rage”.

(a) metaphor
(b) assonance
(c) Oxymoron
(d) Consonance

Answer: (c) Oxymoron


Q10. The poem draws a contrast between _ and _

(a) animals, human beings
(b) tiger in a zoo, tiger in a forest
(c) tiger in a zoo, humans
(d) humans, tiger in forest

Answer: (b) tiger in a zoo, tiger in a forest


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!