MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow with Answers

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 1 Dust of Snow with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English First Flight Poem with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of English First Flight Poem. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What did the poet think of the day before the dust of snow fell on him?

(a) He was energetic
(b) He was rude
(c) He was lucky
(d) His day was ruined.

Answer: (d) His day was ruined.


Q2. How does the poet’s mood get changed?

(a) When he started running
(b) When started laughing
(c) When dust of snow fall on him
(d) None of the Above

Answer: (c) When dust of snow fall on him


Q3. Whose part of the day has been saved?

(a) Crow’s part of the day
(b) Tree’s part of the day
(c) Poet’s part of the day
(d) None of the Above

Answer: (c) Poet’s part of the day


Q4. Where was the crow?

(a) Peepal Tree
(b) Hemlock Tree
(c) Deodar Cedar
(d) Banyan Tree

Answer: (b) Hemlock Tree


Q5. What are the two negative creatures that Frost used as carriers of positivity?

(a) snow, dust
(b) hemlock tree, snow
(c) snow, crow
(d) hemlock tree, crow

Answer: (b) hemlock tree, snow


Q6. Name the poetic device used in the line “And saved some part”

(a) alliteration
(b) metaphor
(c) oxymoron
(d) similie

Answer: (a) alliteration


Q7. What is the rhyme scheme of the poem?

(a) baba cdcd
(b) abab cdcd
(c) abab cddc
(d) abba cdcd

Answer: (b) abab cdcd


Q8. The poet says, “Of a day I had rued”. What is the meaning of “rued”?

(a) ruined
(b) held in regret
(c) ruled
(d) conquered

Answer: (b) held in regret


Q9. Who is the poet of the poem “Dust of Snow”?

(a) Leslie Norris
(b) Robert Frost
(c) Carolyn Wells
(d) Robin Klein

Answer: (b) Robert Frost


Q10. The crow and Hemlock tree symbolize __

(a) sorrow
(b) happiness
(c) celebration
(d) death

Answer: (a) sorrow


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!