MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English First Flight Chapter 7 Glimpses of India with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Glimpses of India. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What have the tea plantations been compared to?

(a) A sea of Tea Bushes
(b) A house of Tea Bushes
(c) A continent of Tea Bushes
(d) None of the Above

Answer: (a) A sea of Tea Bushes


Q2. What was ordered by Pranjol?

(a) Two cups of Tea
(b) Two cups of Coffee
(c) Two Chapattis
(d) None of the Above

Answer: (a) Two cups of Tea


Q3. What type of people inhabit this land of rolling hills?

(a) Martial Man
(b) Evergreen Man
(c) Mountain Man
(d) None of the Above

Answer: (a) Martial Man


Q4. Where is Coorg situated?

(a) between Mysore and the coastal town of Bangalore.
(b) between Mysore and the coastal town of Mangalore.
(c) between Mangalore and the coastal town of Bangalore.
(d) None of the Above

Answer: (b) between Mysore and the coastal town of Mangalore.


Q5. Where were the monthly accounts of the baker recorded?

(a) In a copy, with a pencil
(b) On a wall,with a pencil
(c) On a board,with a pencil
(d) None of the Above

Answer: (b) On a wall,with a pencil


Q6. What does the narrator still remember?

(a) Typical fragrance of the loaves
(b) Typical fragrance of the dough
(c) Typical fragrance of the mould
(d) None of the Above

Answer: (a) Typical fragrance of the loaves


Q7. How is the family profession still carried?

(a) By their nephews
(b) By their sons
(c) By their workers
(d) None of the Above

Answer: (b) By their sons


Q8. “You seem to have done your homework before coming,” Pranjol’s father said in surprise. Which homework is he talking about?

(a) Holiday homework
(b) Tuition homework
(c) Knowledge about Assam
(d) All of the Above

Answer: (c) Knowledge about Assam


Q9. What was Dhekiabari?

(a) name of a station
(b) tea garden managed by Pranjol’s father
(c) tea garden managed by Rajvir’s father
(d) name of a hill

Answer: (b) tea garden managed by Pranjol’s father


Q10. The words like ‘chai’ and ‘chini’ are derived from _.

(a) Indi
(b) China
(c) France
(d) None of the Above

Answer: (b) China


Q11. Was Rajvir a fan of detective stories?

(a) Yes
(b) No
(c) maybe
(d) don’t know

Answer: (a) Yes


Q12. What is canoeing?

(a) travelling in a river in a canoe
(b) travelling in a river in a raft
(c) going down a cliff by sliding down a rope
(d) All of the above

Answer: (a) travelling in a river in a canoe


Q13. What are the activities available in Coorg?

(a) River-rafting
(b) Canoeing
(c) Mountain climbing
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q14. _ river obtains its water from Coorg.

(a) Yamuna
(b) Narmada
(c) Kaveri
(d) Tapi

Answer: (c) Kaveri


Q15. Where is Coorg situated?

(a) Mysore
(b) Mangalore
(c) Karnataka
(d) Kerala

Answer: (c) Karnataka


Q16. _ was called kabai.

(a) Baker’s dress
(b) baker’s basket
(c) baker’s bamboo
(d) baker’s song

Answer: (a) Baker’s dress


Q17. What did the children long for?

(a) Loaves
(b) bread bangles
(c) banana bread
(d) all of the above

Answer: (b) bread bangles


Q18. What are the bakers known as in Goa?

(a) Pader
(b) Portugese
(c) pekar
(d) Baker

Answer: (a) Pader


Q19. Who is the author of “Coorg”?

(a) Arup Kumar Datta
(b) Lokesh Abrol
(c) Lucio Rodrigues
(d) None of the Above

Answer: (b) Lokesh Abrol


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English Footprints Without Feet with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English Footprints Without Feet MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!