MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares

MCQ Questions for Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares with Answers

Find here the NCERT chapter-wise Multiple Choice Questions from Class 10 English First Flight Chapter 10 The Sermon at Benares with Answers Pdf free download. this may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of The Sermon at Benares. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What did Kisa Gotami learn in the end?

(a) Love is common
(b) Death is common
(c) War is common
(d) None of the Above

Answer: (b) Death is common


Q2. Where was Budhha born?

(a) South India
(b) North India
(c) West part of India
(d) None of the Above

Answer: (b) North India


Q3. What is the fate of mortals?

(a) They will cry one day
(b) Inevitable death of all.
(c) One day they will run.
(d) None of the Above

Answer: (b) Inevitable death of all.


Q4. What did the Budhha ask the girl for?

(a) handful of mustard seeds
(b) handful of grapes
(c) handful of black pepper
(d) None of the Above

Answer: (c) At the age of twelve


Q5. When was Budhha sent for Schooling?

(a) At the age of eight
(b) At the age of ten
(c) At the age of twelve
(d) At the age of fourteen

Answer: (c) At the age of twelve


Q6. What quantity of Mustard seeds did Buddha ask for?

(a) a sackful
(b) a handful
(c) a pinch
(d) a cup

Answer: (c) a pinch


Q7. How can one save his loved ones from death?

(a) by grief
(b) by crying
(c) by both
(d) none of these

Answer: (d) none of these


Q8. How many more children did Kisa have?

(a) 5
(b) 3
(c) 4
(d) None

Answer: (d) None


Q9. In which city did Buddha deliver his first sermon?

(a) Patna
(b) Benaras
(c) Lumbini
(d) Gaya

Answer: (b) Benaras


Q10. How old was Siddhartha when he renounced the princely life?

(a) 22
(b) 32
(c) 35
(d) 25

Answer: (d) 25


Q11. “Of those who, overcome by death, __”.

(a) depart from life
(b) become immortal
(c) become free
(d) become dead

Answer: (a) depart from life


Q12. What is the meaning of lamentation?

(a) expression of sorrow
(b) expression of gratefulness
(c) expression of joy
(d) expression of laughter

Answer: (a) expression of sorrow


Q13. What did Buddha tell her about life?

(a) It is troubled
(b) It is brief
(c) combined with pain
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q14. How did Kisa feel at first on being unable to find such seeds?

(a) weary
(b) hopeless
(c) disappointed
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Q15. Which seed did Buddha ask Kisa to bring?

(a) Pumpkin seeds
(b) Mustard seeds
(c) Sunflower seeds
(d) Seesame seeds

Answer: (b) Mustard seeds


Q16. Where did he vow to stay until his enlightenment came?

(a) his palace
(b) under peepal tree
(c) under banyan tree
(d) under a tree

Answer: (b) under peepal tree


Q17. What moved him to seek out enlightenment?

(a) a sick man
(b) an aged man
(c) a monk begging
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Prose

Chapter 1: A Letter to God
Chapter 2: Nelson Mandela Long Walk to Freedom
Chapter 3: Two Stories about Flying
Chapter 4: From the Diary of Anne Frank
Chapter 5: The Hundred Dresses Part 1
Chapter 6: The Hundred Dresses Part 2
Chapter 7: Glimpses of India
Chapter 8: Mijbil the Otter
Chapter 9: Madam Rides the Bus
Chapter 10: The Sermon at Benares
Chapter 11: The Proposal


MCQ Questions for Class 10 English with Answers First Flight Poems

Chapter 1: Dust of Snow
Chapter 2: Fire and Ice
Chapter 3: A Tiger in the Zoo
Chapter 4: How to Tell Wild Animals
Chapter 5: The Ball
Chapter 6: Amanda
Chapter 7: Animals
Chapter 8: The Trees
Chapter 9: Fog
Chapter 10: The Tale of Custard the Dragon
Chapter 11: For Anne Gregory


MCQ Questions for Class 10 English with Answers Footprints Without Feet

Chapter 1: A Triumph of Surgery
Chapter 2: The Thief’s Story
Chapter 3: The Midnight Visitor
Chapter 4: A Question of Trust
Chapter 5: Footprints without Feet
Chapter 6: The Making of a Scientist
Chapter 7: The Necklace
Chapter 8: The Hack Driver
Chapter 9: Bholi
Chapter 10: The Book That Saved the Earth


I Think the given NCERT MCQ Questions for class 10 English Footprints Without Feet with Answers Pdf free download will assist you. If you’ve got any queries regarding CBSE Class 10 English Footprints Without Feet MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and that we will come back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!