Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. In the year 1765, in India

(a) The British Govt, ruled most of the country
(b) East India Company ruled most parts of India
(c) Indian princes ruled most of the country
(d) The Mughals ruled the whole country

Answer: (c) Indian princes ruled most of the country


Q2. What was the source of discontent that was brewing in the East India Company’s army?

(a) Mansions for the English
(b) Slow promotions
(c) Pittance
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q3. From 1757 to 1849, there was no peace in India because

(a) the Indian Princes kept fighting each other
(b) the East India Company was cruel
(c) Tipu Sultan fought the British
(d) there were Hindu-Muslim riots

Answer: (a) the Indian Princes kept fighting each other


Q4. Which language did the Britishers want to change the Education to?

(a) Sanskrit
(b) English
(c) Perisan
(d) Hindi

Answer: (b) English


Q5. The business community welcomed the British because

(a) they liked Europeans
(b) they disliked their own countrymen
(c) the British rule had brought a degree of peace
(d) they were afraid of the British

Answer: (c) the British rule had brought a degree of peace


Q6. Who said the lines “The bones of cotton weavers are bleaching the plains of India”?

(a) Macaulay
(b) Governor General Bentinck
(c) Tipu
(d) None of the above

Answer: (b) Governor General Bentinck


Q7. The worst sufferers under the British rule were

(a) who served in East India Company
(b) the business community
(c) the religious leaders
(d) the poor farmers and artisans

Answer: (d) the poor farmers and artisans


Q8. What was Regulation III that was passed by the Britisher?

(a) New land rules
(b) Imprisoning any Indian without a trial in court
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer: (b) Imprisoning any Indian without a trial in court


Q9. In the early nineteenth century Raja Ram Mohan Roy was

(a) an able fighter
(b) an important reformer
(c) a great religious person
(d) a great king

Answer: (b) an important reformer


Q10. What was Raja Ram Mohan Roy fascinated by?

(a) Science
(b) Hindi
(c) History
(d) People

Answer: (a) Science


Q11. Under Regulation III of the British rulers

(a) Indians were to pay higher taxes
(b) British goods became cheap
(c) cotton-wearers became poor
(d) Indians could be jailed without trial in a court.

Answer: (d) Indians could be jailed without trial in a court.


Q12. Who tried to end superstitions in India?

(a) Tipu Sultan
(b) Raja Ram Mohan Roy
(c) Subhash Chandra Bose
(d) All of the above

Answer: (b) Raja Ram Mohan Roy


Q13. Between 1822 and 1836 _ people died of starvation in India.

(a) ten thousand
(b) fifteen lakh
(c) fifty thousand
(d) forty lakh

Answer: (b) fifteen lakh


Q14. What were the social practices that were being preached by the religious leader?

(a) Child Marriage
(b) Untouchability
(c) Inferiority towards women
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q15. What did the British impose on the Indian farmers?

(a) Heavy taxes
(b) Service taxes
(c) Regulation II
(d) Regulation III

Answer: (a) Heavy taxes


Q16. A far-seeing ruler like the brave __ of Mysore fought the British till he died fighting!

(a) Raja Ram Mohan Roy
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Pandit Jawaharlal Nehru
(d) Tipu

Answer: (d) Tipu


Q17. What was the value of the British goods exported to India in 1829?

(a) Five crores
(b) Six crores
(c) Seven crores
(d) Eight crores

Answer: (c) Seven crores


Q18. Who all are present in Picture-1?

(a) Indira Gandhi
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Lal Bahadur Shastri Ji
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q19. Which Englishman reported the plight of India to England?

(a) Babington Macaulay
(b) General Bentinck
(c) William Jones
(d) Simon John

Answer: (b) General Bentinck


Q20. Glimpses of the past is written by __.

(a) Satyajit
(b) S. D Sawant
(c) Satyajit Ray
(d) Amitav Ghosh

Answer: (b) S. D Sawant


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!