GK Quiz For Class 8 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 8 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 8 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. A strategic dialogue between the United States, India, Japan and Australia is known as which name?

Answer: Quadrilateral Security Dialogue or QUAD.

Q2.‘British East India Company’ was granted a charter by Queen Elizabeth I on which date?

Answer: December 31, 1600 AD.

Q3. New Enfield Rifle with the Greased Cartridges were introduced in the British Indian Army in which year?

Answer: January 1857.

Q4. Which resource is below comes under non-renewable resource on the Earth?

Answer: Natural Gas.

Q5.Land covers how much of the Earth’s surface?

Answer: 29%.

Q6. Which country produce highest amount of the Rice in world?

Answer: China.

Q7. Tata Iron and Steel Company Limited (TISCO) which is now known as Tata Steel Ltd was started on which date?

Answer: 25 August 1907.

Q8. Constituent Assembly demand was made by Indian National Congress in which year?

Answer: 1934.

Q9.Article 300 A of Indian Constitution provides which fundamental rights to the citizens of India?

Answer: Right to Property.

Q10.Which is the Supreme Law Making Institution in the India?

Answer: Parliament of India.

Q11. From below options what is the first step before growing a crop?

Answer: Soil Preparation.

Q12. Rabi crops are grown in which season?

Answer: Winter.

Q13.Which Insect in home is most common carrier of communicable diseases?

Answer: Housefly.

Q14. Microorganisms can be seen by which device?

Answer: Microscope.

Q15. Synthetic Fibres are made from which options below?

Answer: Petrochemicals.

Q16. From below options what is the correct abbreviation of CNG?

Answer: Compressed Natural Gas.

Q17. From below which one is used for surfacing of roads?

Answer: Bitumen.

Q18. From below options which one is used for running a bike?

Answer: Petrol.

Q19. While burning of wood and coal causes which major pollution on the Earth?

Answer: Air Pollution.

Q20. From below options, which one can be consider as good conductor of the electricity?

Answer: Copper.

Q21.While ball thrown to upwards it’s come back to the earth because of the?

Answer: Earth Gravity.

Q22. Why the rain drops fall downward on the Earth?

Answer: Gravity of the Earth.

Q23. Voice of a Man is likely to have a _ frequency when compared with a Women or beby girl/boy?

Answer: Minimum.

Q24. What is the range of frequencies which are audible to human ears?

Answer: 20 Hz to 20 kHz.

Q25. From below options which water does not conduct electricity?

Answer: Pure Water.

Q26.In the ‘A History of British India’ James Mill divided Indian history into three periods i.e,?

Answer: Hindu, Muslim and British.

Q27. Scottish historian ‘James Mill’ born on 6 April 1773 in which country?

Answer: United Kingdom.

Q28.‘Faujdari Adalat’ were refer to whom?

Answer: Criminal Court.

Q29. Haidar Ali and Tipu Sultan were the rulers of which kingdom in the India today?

Answer: Kingdom of Mysore.

Q30.The Mughal empire became declined in which century?

Answer: Eighteenth Century.

Q31. British Crown directly took over the Indian administration after when?

Answer: Revolt of 1857.

Q32. Cotton and Silk had a large market in which continent?

Answer: Europe.

Q33. In which century the India’s textile exports declined?

Answer: 19th.

Q34. From the following who did promotion of English education?

Answer: Thomas Macaulay.

Q35. From below options ‘Ishwar Chandra Vidyasagar’ mostly known for what?

Answer: Widow remarriage.

Q36. Fifth Five Year Plan (1974–1978) was focused on which from below?

Answer: Increasing the employment level, reducing poverty.

Q37. “In politics, we will have equality, and in social and economic life we will have inequality” is the statement given by whom?

Answer: Bhimrao Ramji Ambedkar.

Q38. From the below options which one is a human made resource?

Answer: Medicines to treat Malaria.

Q39.From the below options which one is a Natural resource?

Answer: Tropical Forest.

Q40. To prevent soil erosion which method is used from below?

Answer: Constructions of Rock Dams.

Q41.Golconda Fort is located in which city of Telangana?

Answer: Hyderabad.

Q42.Reason behind on world population has grown very rapidly in the recent decades is the food production and development in healthcare facilities increased by?

Answer: Science and Technology.

Q43. World total population was reached 6 billion in which year?

Answer: In 1999.

Q44. In which articles of the Indian Constitution deal with the Fundamental Rights?

Answer: Article 12 to 35.

Q45.‘Holy Bible’ is the religious book belongs to whom?

Answer: Christian.

Q46. On the Earth, fresh water accounts for only _?

Answer: 2.7%.

Q47. How many of minerals are constitute as major mineral components of the rocks?

Answer: 100.

Q48.Which continent on the Earth produced highest amount of Tin?

Answer: Asia.

Q49. What is the boiling point of the Gold?

Answer: 2700 degrees centigrade.

Q50. Electricity produced from the Coal is called what?

Answer: Thermal Power.

Q51. A strategic dialogue between the United States, India, Japan and Australia is known as which name?

Answer: Quadrilateral Security Dialogue or QUAD.

Q52.‘British East India Company’ was granted a charter by Queen Elizabeth I on which date?

Answer: December 31, 1600 AD.

Q53. New Enfield Rifle with the Greased Cartridges were introduced in the British Indian Army in which year?

Answer: January 1857.

Q54. Which resource is below comes under non-renewable resource on the Earth?

Answer: Natural Gas.

Q55.Land covers how much of the Earth’s surface?

Answer: 29%.

Q56.Pressure exerted by air on the Earth is called what?

Answer: Atmospheric pressure.

Q57. Small molecules which combine to form the chain of a polymer are called what?

Answer: Monomers.

Q58.In below, which is mostly used in the textile industry for making fabrics?

Answer: Rayon.

Q59. Periyar National Park and Wildlife Sanctuary is located at where in India?

Answer: Kerala.

Q60. Earthquakes are expressed in the terms of a Magnitude on a scale called what?

Answer: Richter Magnitude Scale.

Q61. From below which one is an artificial or manmade fibres?

Answer: Synthetic fiber.

Q62. Nylon Fibres is used for making what from below options?

Answer: Ropes.

Q63. What is the atomic number of the Gold?

Answer: 79.

Q64. What is the atomic number of the Calcium?

Answer: 20.

Q65. From below options Iron is used for making what?

Answer: Machinery.

Q66.From below options, which one can be consider as bad conductor of the electricity?

Answer: Plastic.

Q67.From below options sexual reproduction occurs in whom?

Answer: Plants and Humans.

Q68. From below which can be consider as the healthy food for humans?

Answer: Vegetables and Chapati.

Q69. From below which can be consider as the un-healthy food for humans?

Answer: Coke and Chips.

Q70. What is the correct method to move a loaded trolley?

Answer: Pull or Push it.

Q71. From below options which is the chemical formula of Sodium Chloride?

Answer: NaCl.

Q72._ cannot be charged easily by friction?

Answer: Copper Rod.

Q73. The Earthquake is more likely to strike in which state of India?

Answer: Gujarat.

Q74. Objects can’t be seen in a dark room because?

Answer: Objects don’t reflect light.

Q75. From below options what is the use of Kaleidoscope?

Answer: To produces beautiful patterns.

Q76.Champaran movement also known as Champaran Satyagraha was led by whom?

Answer: Mahatma Gandhi.

Q77.Munro System was a system in which the __ was declared as the owner of the land?

Answer: Farmer.

Q78. Mahalwari system was introduced by whom in 1822?

Answer: Holt Mackenzie.

Q79. Indian tribal freedom fighter ‘Birsa Munda’ born at Ranchi in which year?

Answer: 1875.

Q80. ‘Bahadur Shah Zafar’ was the __ Mughal emperor?

Answer: Last.

Q81. From below options ‘Rammohun Roy’ mostly known for what?

Answer: Ban of Sati.

Q82. Under the British rule ‘Arms Act’ was passed in which year below?

Answer: 1878.

Q83.‘Vernacular press act’ was passed in which year of British rule in India?

Answer: 1878.

Q84. ‘Planning Commission’ was established on which date in India?

Answer: 15 March 1950.

Q85. What was the duration of second Five-Year Plans of India?

Answer: 1956–1961.

Q86. While Increasing in the total population, water availability per person __?

Answer: Decline.

Q87. Which country is the laragest producer of Natural Gas in the world?

Answer: United States.

Q88. In the world copper production which is the leading country?

Answer: Chile.

Q89. From below options which one is considered as golden fiber?

Answer: Jute.

Q90. Which country is leading producers of coffee in the world?

Answer: Brazil.

Q91. Which one is the highest Gurudwara in the world?

Answer: Gurudwara Shri Hemkund Sahib Ji, Uttarakhand.

Q92. Three parts of Indian Parliament are President, Rajya Sabha and __?

Answer: Lok Sabha.

Q93. Rajya Sabha is also called as what name?

Answer: Upper House.

Q94. Who wrote the book ‘The History of British India’ in 1817?

Answer: James Mill.

Q95. Lok Sabha is also called as what name?

Answer: Lower House.

Q96. Golconda Fort is located in which city of Telangana?

Answer: Hyderabad.

Q97. Reason behind on world population has grown very rapidly in the recent decades is the food production and development in healthcare facilities increased by?

Answer: Science and Technology.

Q98. World total population was reached 6 billion in which year?

Answer: In 1999.

Q99. In which articles of the Indian Constitution deal with the Fundamental Rights?

Answer: Article 12 to 35.

Q100. ‘Holy Bible’ is the religious book belongs to whom?

Answer: Christian.

We hope the given GK Questions for Class 8 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 8 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.