GK Quiz For Class 7 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 7 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 7 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. India was termed as ‘Hindustan’ in which century?

Answer: 13th.

Q2. During seventh century, ‘Maha-mandaleshvara’ was acknowledged as __ by kings?

Answer: Samantas.

Q3. Tripartite Struggle was fought between three kingdoms i.e, Palas, Pratiharas and whom?

Answer: Rashtrakutas.

Q4. The word ‘Environment’ is derived from which latin word which means ‘Neighbourhood’?

Answer: Environer.

Q5. Which day is celebrated each year on 5th June related to the Environment?

Answer: ‘World Environment Day’.

Q6. Angel Falls is the highest waterfall on Earth. It’s located at where?

Answer: Venezuela, South America.

Q7. ‘Midday Meal Scheme’ for crore students in the schools was first introduced in which state of India?

Answer: Tamil Nadu.

Q8. Which country is considered as the healthiest country in the Central America?

Answer: Costa Rica.

Q9. Media is the plural form of which word?

Answer: Medium.

Q10. A laboratory thermometer has temperature range of___?

Answer: 0-100 Degree Celsius.

Q11. To fullfill the requirement of Food and Nutrients, plants take them from Water, Soil, Water and _?

Answer: Sunlight.

Q12. The food synthesised by any plants is stored as what?

Answer: Starch.

Q13. Largest Gland in the Human body is called what?

Answer: Liver.

Q14.Tongue helps in mixing food with what?

Answer: Saliva.

Q15.Wool is acquired from which animal below?

Answer: Yak.

Q16. When the average weather taken over a long time. It is called as what?

Answer: Climate.

Q17. Climate of the Rajasthan state is what?

Answer: Hot and Dry.

Q18.Which type of climate found in the North-east India?

Answer: Cold Wet.

Q19. Antarctic krill found at where in the world?

Answer: Antarctic Waters.

Q20. In the winter season the winds flow from the land to where?

Answer: Ocean.

Q21.Blood from the Heart is transported to _ by the arteries?

Answer: All parts of the body.

Q22.Platelets and Plasma are the components of what?

Answer: Blood.

Q23. Haemoglobin carries oxygen from the lungs to the rest of the body. It is found in?

Answer: Blood.

Q24. Pollination is a process related to whom?

Answer: Plants.

Q25 Which organs eliminate the waste materials in the liquid form called Urine?

Answer: Kidney.

Q26From below options which helps in preventing floods?

Answer: Forests.

Q27. Balance between oxygen and carbon dioxide in the atmosphere is maintained by forest is happened due to?

Answer: By consuming carbon dioxide and releases oxygen.

Q28. Which one product we don’t get from forests?

Answer: Natural Gas.

Q29. From below which is used to disinfect the Water?

Answer: Chlorine.

Q30.From below option which resource is important for humans and all the organisms on the Earth?

Answer: Water.

Q31. Ibn Battuta was the scholar travelled the medieval world. He belonged to which country?

Answer: Morocco.

Q32. Who was the founder of the Tughluq dynasty in 1320?

Answer: Ghazi Malik.

Q33. Berar, Khandesh, Ahmadnagar, Bijapur and Golconda are belongs to which sultanates?

Answer: Deccan Sultanates.

Q34. Todar Mal was the finance minister in which empire?

Answer: Mughal empire.

Q35. Highest roof of a Hindu temple is called as what?

Answer: Shikhara.

Q36. Shri Jagannath Temple is an important Hindu temple located at where in India?

Answer: Puri, Odisha.

Q37. 14th century book ‘Lilatilakam’ written in which language?

Answer: Manipravalam.

Q38. Chauth was a regular tax from early 18th century by whom?

Answer: Maratha Empire.

Q39. Mughal emperor ‘Aurangzeb’ fought a protracted war at where?

Answer: Deccan.

Q40. Who became the tenth Guru of the Sikhs on 29 March 1676?

Answer: Guru Gobind Singh.

Q41. Magma chamber found at where on the Earth?

Answer: Beneath the surface of the Earth.

Q42. Which layer is the thinnest layer of the Earth?

Answer: Crust.

Q43. The surface of the Earth is divided into how many major and minor plates?

Answer: 7 major and 8 minor plates.

Q44. One of the world’s largest and longest glaciers ‘Lambert-Fisher Glacier’ is located at where?

Answer: East Antarctica.

Q45.On the Earth ‘Oxbow Lakes’ can be found at where?

Answer: River valleys.

Q46. ‘Mponeng Gold Mine’ is considered as deepest mine from ground level in the world. Where is this mine located?

Answer: South Africa.

Q47. Molten Lava forms which types of rocks after cooled on the surface of the Earth?

Answer: Extrusive Igneous Rocks.

Q48. What is the full form of SCO Summit?

Answer: Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Q49 Under the great heat and pressure, Igneous and sedimentary rocks changed into which rocks?

Answer: Metamorphic Rocks.)

Q50. Radio Waves which transmitted from the Earth are reflected back by which layer?

Answer: Ionosphere Ionosphere.

Q51. India was termed as ‘Hindustan’ in which century?

Answer: 13th.

Q52. During seventh century, ‘Maha-mandaleshvara’ was acknowledged as __ by kings?

Answer: Samantas.

Q53. Tripartite Struggle was fought between three kingdoms i.e, Palas, Pratiharas and whom?

Answer: Rashtrakutas.

Q54. The word ‘Environment’ is derived from which latin word which means ‘Neighbourhood’?

Answer: Environer.

Q55. Which day is celebrated each year on 5th June related to the Environment?

Answer: ‘World Environment Day’.

Q56. Celsius scale temperature was designed by which Astronomer?

Answer: Anders Celsius.

Q57. Human ear can hear the sounds having frequencies between 20Hz to____?

Answer: 20000Hz.

Q58._ Conducts the electricity when dissolved into water?

Answer: Electrolyte.

Q59. Rusting of an Iron can be prevented by Alloying, Galvanisation and _?

Answer: Painting.

Q60. Process of taking food into the body is called what?

Answer: Ingestion.

Q61. From below which animal does not not yield the wool?

Answer: Cow.

Q62. People prefer light coloured clothes during which season?

Answer: Summer.

Q63 People prefer dark coloured clothes during which season?

Answer: Winter.

Q64.Sodium hydrogen carbonate is the chemical name of _?

Answer: Baking Soda.

Q65.Which is the formula of Carbon monoxide from below options?

Answer: CO.

Q66.In India which city is unlikely to be affected by a cyclone?

Answer: Dehradun.

Q67. Which soil has highest water holding capacity?

Answer: Clay soil.

Q68 After finishing the race an Athlete breathe faster and deeper than usual because of what?

Answer: They need a lot of Oxygen after race.

Q69.People get cramps in the legs during heavy exercise due to the accumulation of what?

Answer: Lactic Acid.

Q70. Why mountaineers carry oxygen with them while Trekking higher mountains?

Answer: Due to less available oxyzen on higher mountains.

Q71. From below what is the principal function of Platelets in the human body?

Answer: To prevent bleeding.

Q72. Frontal Bone is which part of the human body?

Answer: Human Skull.

Q73. To measuring the duration ‘Second’ is the basic unit of what?

Answer: Time.

Q74. From the following options Magnet can be used to separate what?

Answer: Iron Rod.

Q75. Battery is a device which is consisting of one or more _?

Answer: Electrochemical cells.

Q76. ‘Ghiyas ud din Balban’ was the __ sultan of the Mamluk dynasty of Delhi?

Answer: Ninth.

Q77.Ziauddin Barani was the Indian historian born in which country?

Answer: India.

Q78. Pala Empire was originated in the region of __?

Answer: Bengal.

Q79. Who was the founder of Cholas Dynasty?

Answer: Vijayalaya.

Q80. Ananga Pala was the Ruler from the which dynasty first established his capital at Delhi?

Answer: Rajput.

Q81. An inscription “If there is Paradise on Earth, it is here, it is here, it is here” in Delhi is stated by whom?

Answer: Shah Jahan’s diwan-i khas.

Q82. Rajarajeshwara Temple was built in which year?

Answer: 1010 A.D.

Q83. Which Indian city was called as the ‘Gate to Mecca’?

Answer: Surat.

Q84. Mir Jumla attacked the Ahom kingdom in which year?

Answer: 1662.

Q85. Basavanna, Allama Prabhu and Akkamahadevi were advocates of which religious tradition?

Answer: Virashaivism.

Q86.From below whose are the human-made environment?

Answer: Bridges.

Q87. From below options which is a natural ecosystem?

Answer: Desert.

Q88. From below options which one is producer for the consumer?

Answer: Plants.

Q89.Crust, Mantle and Core are the three layers of what?

Answer: Earth.

Q90. Igneous, Sedimentary and Metamorphic are the examples of what?

Answer: Rocks.

Q91. Which is the most abundant gas in the atmosphere of the Earth?

Answer: Nitrogen.

Q92. The water falling back onto the surface of the earth in the form of rain, snow or sleet is called what?

Answer: Thunderstorm Precipitation.

Q93.Which animal is one of the common found in tropical evergreen forest?

Answer: Monkey.

Q95.Roadways, Railways, Waterways and Airways comes under __ sector?

Answer: Transport.

Q96. Increase level of Carbon Dioxide cause which environmental problem in the Earth?

Answer: Global Warming.

Q97. Which layer is the thinnest layer of the Earth?

Answer: Crust.

Q98. The surface of the Earth is divided into how many major and minor plates?

Answer: 7 major and 8 minor plates.

Q99. One of the world’s largest and longest glaciers ‘Lambert-Fisher Glacier’ is located at where?

Answer: East Antarctica.

Q100.On the Earth ‘Oxbow Lakes’ can be found at where?

Answer: River valleys.

We hope the given GK Questions for Class 7 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 7 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.