GK Quiz For Class 6 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 6 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 6 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. Participants in a Marathon Run _ Km?

Answer: 42 Km.

Q2.Which is India’s new single number for any emergency services?

Answer: 112.

Q3. Which ingredient makes bread rise?

Answer: Yeast.

Q4. Humans first lived in which continent of the World?

Answer: Africa.

Q5. Which scientist studies the fossil remains of Prehistoric living things?

Answer: Palaeontologist.

Q6. Ashoka was an Indian emperor of the which Dynasty?

Answer: Maurya Dynasty.

Q7. For deposit, loan and withdraw the money which used from below?

Answer: Bank.

Q8.‘Bhagavad Gita’ is the part of which Indian Epic?

Answer: Epic Mahabharata.

Q9. Which is the tallest grass in the world?

Answer: Bamboo.

Q10.Megasthenes was a historian and explorer belonged to which country?

Answer: Greek.

Q11.Mercury is smallest planet in the Solar System which takes how many days to orbit the Sun?

Answer: 88 Days.

Q12. In our solar system which Planet has the shortest day of 10 hours?

Answer: Jupiter.

Q13. What is the day length of Planet ‘Neptune’?

Answer: 16 Hours.

Q14. The Earth strong magnetic field protect us from harmful radiation from whom?

Answer: Sun.

Q15. What is the scientific name of lizard?

Answer: Lacertilia.

Q16. What is the abbreviation of GPS?

Answer: Global Positioning System.

Q17. Where is the ‘Gobi Gurvansaikhan National Park’ in Asia?

Answer: In Mongolia.

Q18. What are the longest mountain range in the world?

Answer: Mid-Ocean Ridge.

Q19. Which is the smallest country in the world?

Answer: Vatican City.

Q20. Nile is the longest river in the world. It’s flowing in which countries?

Answer: Egypt and Sudan.

Q21. Maglev Trains are the transport method that uses __ to move vehicles without touching the ground?

Answer: Magnetic Levitation.

Q22. Malala Yousafzai is the youngest ever Nobel prize winner. She won the Nobel Peace Prize in which year?

Answer: 2014.

Q23. First female judge in Iran ‘Shirin Ebadi’ won Nobel Peace Prize in which year?

Answer: 2003.

Q24.The term Democracy comes from which two Greek words?

Answer: Demos and Kratos.

Q25.Angela Merkel is the Chancellor of Germany since which year?

Answer: 2005.

Q26.Jamaica lies in which continent of the world?

Answer: North America.

Q27. Which state has the largest land area in the United States?

Answer: Alaska.

Q28. Hawaii is the state lies under which country?

Answer: United States.

Q29. Which is the world’s largest freshwater lake by surface area?

Answer: Lake Superior.

Q30. Argentina is a country in South America. The word Argentina came from ‘Argentum’ belongs to which language?

Answer: Latin.

Q31. Katie Ledecky belongs to Swimming sports. She belongs to which country?

Answer: United States of America.

Q32.P. V. Sindhu (from India) belongs to which sports?

Answer: Badminton.

Q33. Novak Djokovic belongs to which sports?

Answer: Tennis.

Q34. World record holder and former sprinter ‘Usain Bolt’ belongs to which country?

Answer: Jamaica.

Q35. Paralympic Swimmer ‘Daniel Dias’ belongs to which country?

Answer: Brazil.

Q36. Who is known for Father of Indian cinema?

Answer: Dhundiraj Govind Phalke Known as Dadasaheb Phalke.

Q37. Nelson Mandela served as president of which country from 1994 to 1999?

Answer: South Africa.

Q38. Abraham Lincoln served as president of which country from 1861 to 1865?

Answer: United States of America.

Q39.‘Dadabhai Naoroji’ who also known as the ‘Grand Old Man of India’ born where in India?

Answer: Navsari.

Q40. Who became the Chief Minister of Delhi in 2013?

Answer: Arvind Kejriwal.

Q41. International Space Station (ISS) is located in __ orbit of the Earth?

Answer: Low.

Q42. GPS (Global Positioning System) is a satellite navigation system used for what?

Answer: To determine ground position of an Object.

Q43. The Mars is the Planet from the Sun?

Answer: Fourth.

Q44. ‘Voyager 1’ Space probe was launched on which date?

Answer: 5 September 1977.

Q45. Which modern problem is the main reason for causing the food crisis in any part of the world?

Answer: Overpopulation.

Q46.What is the sum of first six prime numbers?

Answer: 41.

Q47.Which number is the only even prime number?

Answer: 2.

Q48. Leather is used to make shoes because leather is?

Answer: Flexible.

Q49. Why Woods used to make Matchsticks because it’s?

Answer: Burns.

Q50. Which point is the deepest known point located in the Pacific Ocean?

Answer: Challenger Deep in Mariana Trench.

Q51. Participants in a Marathon Run _ Km?

Answer: 42 Km.

Q52.Which is India’s new single number for any emergency services?

Answer: 112.

Q53. Which ingredient makes bread rise?

Answer: Yeast.

Q54. Humans first lived in which continent of the World?

Answer: Africa.

Q55. Which scientist studies the fossil remains of Prehistoric living things?

Answer: Palaeontologist.

Q56. On which date the ‘Air Force Day’ celebrated in the India?

Answer: October 8.

Q57. Most bones (54) found in which area of a human body?

Answer: Hand, Fingers and Wrist.

Q58. Which is the hardest part of the human body?

Answer: Tooth Enamel.

Q59. No (19) Solar System Planet ‘Neptune’ is named after whom?

Answer: Roman God of the Seas.

Q60. What is the Habitable Zone in the Universe?

Answer: An area which support water cause existence of the life.

Q61 The word ‘Planet’ comes from which language?

Answer: Greek.

Q62 Which is the coldest continent on Earth?

Answer: Antarctica.

Q63.At the Equator, the daytime period always lasts about _ hours?

Answer: 12 Hours.

Q64.Rainforests usually occur near at?

Answer: Equator.

Q65. Oslo is the capital of which country?

Answer: Norway.

Q66. Which Gulf is the largest in the world?

Answer: Gulf of Mexico.

Q67. Which is the world largest Island according to area?

Answer: Greenland.

Q68. Which ocean is called world deepest ocean?

Answer: Pacific Ocean.

Q69. Mariana Trench is located in which ocean of the Earth?

Answer: Eastern Pacific Ocean.

Q70.Which is the biggest single shield volcano ever discovered on Earth?

Answer: Tamu Massif.

Q71. Karakoram Mountain Range comes under which continent?

Answer: Asia.

Q72. Indira Point is the village comes under which group of island in India?

Answer: Andaman and Nicobar Islands.

Q73. Which lake is the largest fresh water lake in India?

Answer: Wular Lake.

Q74. The Tree which is known as ‘Golden Shower’?

Answer: Ashoka Tree Amaltas.

Q75. Which Gram Panchayat became the first to provide free Wi-Fi Service to rural areas?

Answer: Eraviperoor.

Q76. Which country is the largest country in the South America?

Answer: Brazil.

Q78. World tallest waterfall ‘Angel Falls’ is located in which country?

Answer: Venezuela.

Q79. Which is the driest place on the Earth?

Answer: Atacama Desert.

Q80. Which is the smallest country in the South America?

Answer: Suriname.

Q81. Serena Williams is the professional tennis player belongs to which country?

Answer: United States.

Q82. Former professional basketball player ‘Michael Jordan’ belongs to which country?

Answer: United States of America.

Q83. ‘Starry Night’ is famous an oil on canvas painting made by which painter?

Answer: Vincent van Gogh.

Q84.Which film maker won 32 Indian National Awards including Bharat Ratna in 1992?

Answer: Satyajit Ray.

Q85. Indian composer, singer and songwriter ‘A.R. Rahman’ won Padma Bhushan Award in which year?

Answer: 2010.

Q86. Which is the highest cinema award in the India?

Answer: Dadasaheb Phalke Award.

Q87. Chief Minister of West Bengal ‘Mamata Banerjee’ belongs to which political party in India?

Answer: All India Trinamool Congress.

Q88. Former President of India ‘Pranab Mukherjee’ served as the 13th President of India from which year to when?

Answer: 2012-2017.

Q89.‘Shri Narendra Modi’ held the CM of Gujarat for how much period?

Answer: 12 years, 227 days.

Q90. Former Minister of Corporate Affairs of India ‘Arun Jaitley’ belongs to which city?

Answer: New Delhi.

Q91. Hubble Space Telescope (HST) used for observed what?

Answer: To observed Planets, Distant stars and Galaxies.

Q92. Indian film maker ‘Mike Pandey’ specializing for making films belongs to which field?

Answer: Environment and Wildlife.

Q93. What does ‘CEO’ stands for in any organization?

Answer: Chief Executive Officer.

Q94. Lieutenant General is the senior officer rank in Indian _?

Answer: Army.

Q95. Who is known as ‘Missile Man’ In India?

Answer: Avul Pakir Jainulabdeen Abdul Kalam.

Q96. Which country use most water for there industrial usage?

Answer: Unite States of America.

Q97. On which date the ‘Air Force Day’ celebrated in the India?

Answer: October 8.

Q98. Most bones (54) found in which area of a human body?

Answer: Hand, Fingers and Wrist.

Q99. Which is the hardest part of the human body?

Answer: Tooth Enamel.

Q100. No (19) Solar System Planet ‘Neptune’ is named after whom?

Answer: Roman God of the Seas.

We hope the given MCQ Questions for Class 6 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 6 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.