GK Quiz For Class 5 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 5 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 5 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 5 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. Who was the first deaf-blind person to earn a Bachelor of Arts degree?

Answer: Helen Adams Keller.

Q2. ‘General Theory of Relativity’ was given by which theoretical physicist?

Answer: Albert Einstein.

Q3.Which is the hottest desert in the world?

Answer: Sahara Desert.

Q4. India comes under which continent of world?

Answer: Asia.

Q5.Which is Earth’s most populous continent?

Answer: Asia.

Q6. Where is the ‘Statue of Unity’ build in India?

Answer: Gujarat.

Q7. Mumbai is the capital city of which state?

Answer: Maharashtra.


Q8. Where is the Wainganga River in India?

Answer: Madhya Pradesh.


Q9. Nagpur city is situated in which state?

Answer: Maharashtra.


Q10.What is the International Space Station?

Answer: Artificial Space Station in low Earth orbit.

Q11.What is the Length of river ‘The Ganga’?

Answer: Answer: 2,525 Km.

Q12.Which place is the source of Bhagirathi River?

Answer: Gomukh at Gangotri Glacier.

Q13.Republic Day of India celebrated each year on which date?

Answer: 26 January.

Q14. Constitution Day’ is celebrated on which date?

Answer: 26 November.

Q15.Bal Gangadhar Tilak was born on which date?

Answer: 23 July 1856.

Q16.World smallest egg laid by which bird?

Answer: Hummingbird.

Q17. Which bird lays the biggest egg in the world?

Answer: Ostrich.

Q18. Polar Bear mainly found in which place on the Earth?

Answer: Arctic Circle.

Q19. Harp Seal found in which place on the Earth?

Answer: Atlantic Ocean and Arctic Ocean.

Q20. Which bird in the world migrates from the longest distance?

Answer: Arctic Tern.

Q21.Which state in India is know as ‘Tea Garden of India’?

Answer: Assam.

Q22. Tlawng River is the longest river of which Indian State?

Answer: Mizoram.

Q23.What is the official language of Indian State ‘Nagaland’?

Answer: Indian English.

Q24.Agar (Aquilaria malaccensis) is the state tree of which Indian State?

Answer: Tripura.

Q25.Kohima is the capital city of which Indian State?

Answer: Nagaland.

Q26. Bunches of Banana is called as what?

Answer: Hands.

Q27.One banana content how much percentage of water in it?

Answer: 75%.

Q28. Which country produce most of Potato in the world?

Answer: China.

Q29.Mangifera Indica’ is the scientific name of which fruit?

Answer: Mango.

Q30. What is the length of Indus River also known as Sindhu?

Answer: 2,000 miles.

Q31. Which park is India’s Oldest National Park?

Answer: Corbett National Park.

Q32.kaziranga National Park is situated in which state of India?

Answer: Assam.

Q33. Sundarban National Park is located in which state of India?

Answer: West Bengal.

Q34.Gir National Park is a wildlife sanctuary located in Gujarat. Mostly It is famous for which animals?

Answer: Asiatic lions.

Q35.Hemis National Park is a high altitude national park in which state of India?

Answer: Jammu and Kashmir.

Q36. Who was the founder of mauryan empire in India?

Answer: Chandragupta Maurya.

Q37.Rani Padmini was the wife of which Rajput Ruler?

Answer: Ratan Singh.

Q38.Chetak was the loyal horse of which Rajput Ruler in India?

Answer: Prithviraj Chauhan.

Q39 Rani Laxmibai was one of the greatest warriors in the Revolt of _?

Answer: 1857.

Q40. Ghoomar is a traditional folk dance of which Indian State?

Answer: Rajasthan.

Q41. In which state of India the ‘Matheran Hill Station’ is located?

Answer: Maharashtra.

Q42.India’s first passenger train ran between which places on 16 April 1853?

Answer: Bori Bunder and Thane.

Q43.Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport was opened in which year?

Answer: 1942.

Q44.Imphal is the capital city of which Indian State?

Answer: Manipur.

Q45. Where is ‘Dudhsagar Falls’ in India?

Answer: Goa.

Q46. Indian business tycoon ‘Azim Premji’ belongs to which company?

Answer: Wipro Limited.


Q47. Which Indian Film Actor started his career as Bus Conductor?

Answer: Rajinikanth.


Q48. ‘Rajat Sharma’ belongs to which Indian News Channel?

Answer: India TV.

Q49. Yen is the Currency of which country?

Answer: Japan.

Q50. There are how many States in the United States of America?

Answer: 50.

Q51. Denali Mountain Peak located at where?

Answer: North America.

Q52. Where is the Lotus Temple in India?

Answer: Delhi.

Q53. Tenzing Norgay climb the Mount Everest along with whom in May 29, 1953?

Answer: Edmund Hillary.

Q54. What do you know about ‘Uranus’ in our Solar System?

Answer: It’s a Planet.

Q55. Florida is the state in which country?

Answer: United States of America.

Q56. Santiago is the capital of which country?

Answer: Chile.

Q57. New York is the city located in which country?

Answer: United States.

Q58.Where is the Statue of Liberty?

Answer: New York.

Q59. When Bronze Age began in India?

Answer: 3300 BCE.

Q60. Ramabhar Stupa belongs to whom?

Answer: Buddhist.

Q61. Chhatrapati Shivaji was born in which year?

Answer: 19 February 1630.

Q62. When Mughal emperor ‘Aurangzeb’ was born?

Answer: 4 January 1618.

Q63.‘Beluru Sri Chennakeshava Temple’ is located in which state of India?

Answer: Karnataka.

Q64. Who was the father of Lord Ram?

Answer: King Dasaratha.

Q65.Advisor of ‘Chandragupta Maurya’ and economist ‘Acharya Chanakya’ was born on which date?

Answer: 371 BC.

Q66.India’s first passenger train ran between which places on 16 April 1853?

Answer: Bori Bunder and Thane.

Q67.Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport was opened in which year?

Answer: 1942.

Q68.Imphal is the capital city of which Indian State?

Answer: Manipur.

Q69.Pelican have wingspan of how much long?

Answer: 3 Metres.

Q70. Raoulia also known as Vegetable Sheep mainly found in which country?

Answer: New Zealand.

Q71. What is the smallest flowering plant on record which is measuring 0.6 millimetres in length and 0.33 mm in width?

Answer: Wolffia Angusta.

Q72. Victoria Amazonica is a species of flowering plant found in which continent?

Answer: South America.

Q73. Which country is the largest producer of mango in the world?

Answer: India.

Q74.Which state in India is know as ‘Tea Garden of India’?

Answer: Assam.

Q75.Tlawng River is the longest river of which Indian State?

Answer: Mizoram.

Q76.What is the official language of Indian State ‘Nagaland’?

Answer: Indian English.

Q77. Agar (Aquilaria malaccensis) is the state tree of which Indian State?

Answer: Tripura.

Q78. Kohima is the capital city of which Indian State?

Answer: Nagaland.

Q79. Which river is also the National River of India?

Answer: Ganga.

Q80. Taj Mahal is situated on the bank of which river in India?

Answer: Yamuna.

Q81.‘Hirakud Dam’ is built across which river in India?

Answer: Mahanadi.

Q82. Yamunotri Glacier is located in which state of India?

Answer: Uttarakhand.

Q83. Indus River comes under which continent?

Answer: Asia.

Q84. Fugdi is a folk dance belongs to which Indian State?

Answer: Goa.

Q85.Indian folk dance ‘Lavani’ belongs to which state?

Answer: Maharashtra.

Q86. Majoli is a river island located in which state of India?

Answer: Assam.

Q87. ‘Valley of Flowers National Park’ is situated in which state of India?

Answer: Uttarakhand.

Q89. Wular Lake is situated in which state of India?

Answer: Jammu and Kashmir.

Q90.Indian multinational pharmaceutical company ‘Cipla Limited’ founded in which year in Mumbai?

Answer: 1935.

Q91. In which City of India the headquarter of Infosys ltd.?

Answer: Bengaluru.

Q92. Who is popularly known as the “Metro Man” in India?

Answer: E. Sreedharan.

Q93. Bengaluru Metro is also known as which name?

Answer: Namma Metro.

Q94.Real is the Currency of which country?

Answer: Brazil.

Q95.Yen is the Currency of which country?

Answer: Japan.

Q96.Who was the first women flown in the Space?

Answer: Valentina Tereshkova.

Q97.‘Elysee Palace’ is the official residence of the President of which country?

Answer: French Republic.

Q98. Where is ‘Buckingham Palace’ in the world?

Answer: London.

Q99. Where is the ‘Hofburg Imperial Palace’ in world?

Answer: Austria.

Q100. What is the scientific name of goldfish?

Answer: Carassius auratus.

We hope the given MCQ Questions for Class 5 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 5 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.