GK Quiz For Class 12 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 12 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. ‘International Day of Democracy’ observed each year on which date?

Answer: September 15.

Q2. What was the duration of ‘Commune of Paris, also called Paris Commune’?

Answer: March 18 to May 28, 1871.

Q3.Thirteen American Colonies also known as Thirteen British Colonies clubbed together to form the United States of America. In which year USA got independence from the Britain?

Answer: July 4, 1776.

Q4. International Working Men’s Association was formed in which date?

Answer: Sept. 28, 1864.

Q5. What was the codename of a Nuclear Bomb which was detonated over the Japanese city of Nagasaki on 9 August 1945 by United States?

Answer: Fat Man.

Q6. Oceanography is the study of the physical and __ of the ocean on Earth?

Answer: Biological aspects.

Q7. Geology is an Earth Science concerned with the _?

Answer: Solid Earth and Rocks.

Q8. Meteorology is the scientific study of the atmosphere. It’s focus on what?

Answer: Weather forecasting and processes.

Q9. The response of _ to periods of day/night is termed Photoperiodism?

Answer: Plants.

Q10. ‘Cuban Missile Crisis’ was a 13-day confrontation between the United States and the Soviet Union in which dates?

Answer: 16 Oct 1962 – 28 Oct 1962.

Q11. ‘The Hindu jajmani system’ book was published in which year written by William H. Wiser?

Answer: 1936.

Q12. To advise government on improvement, development and problems of Handicrafts sector, “All India Handicrafts Board” was established in which year?

Answer: 1952.

Q13. Brazil ranks on number 6 in the list of world countries by population. Under which continent the Brazil comes?

Answer: South America.

Q14. ‘Cullinan Diamond Mine’ also known as ‘Premier Mine’ located in which country?

Answer: South Africa.

Q15. When negative growth of population occurs in any country?

Answer: Birth rate falls below the death rate.

Q16. Union of Soviet Socialist Republics (USSR) was founded in which date?

Answer: 30 December 1922.

Q17.‘NATO’ was founded in 4 April 1949 in United States. What is the abbreviation of NATO?

Answer: North Atlantic Treaty Organization.

Q18. Which Economist is known as ‘Founding Father of Economics’?

Answer: Adam Smith.

Q19.“An Inquiry Into The Nature and Causes of The Wealth of Nations” published in 1776 is the book written by which economist?

Answer: Adam Smith.

Q20. ‘The General Theory of Employment Interest and Money’ was written by economist ‘John Maynard Keynes’ published in which year?

Answer: 1936.

Q21. Kalighat painting or Kalighat Pat was originated in which century?

Answer: 19th century.

Q22. Landlocked country ‘Malawi’ is located at where?

Answer: Southeastern Africa.

Q23. Pharmaceutical company ‘Pfizer’ belongs to which country?

Answer: United States of America.

Q24. Barcelona is known for its art and architecture culture. Where is this city located?

Answer: Spain.

Q25. Where is the Pratapgad Fort in India?

Answer: Pune (Maharashtra).

Q26. When ‘United Nations Public Service Day’ celebrated each year?

Answer: June 23.

Q27. Who was the third speaker of the Lok Sabha?

Answer: Hukam Singh.

Q28. Which state produce cement in India with 1st position?

Answer: Rajasthan.

Q29. Harauti language is spoken in which Indian State?

Answer: Rajasthan.

Q30. Where is the ‘Chapora Fort’ in India?

Answer: At Goa.

Q31. When ‘Lalu Prasad Yadav’ became the Chief Minister of Bihar State?

Answer: 10 March 1990 (from Janata Dal).

Q32. Nitish Kumar (Chief Minister of Bihar) was born on 1 March 1951 at where?

Answer: Bakhtiarpur, Bihar.

Q33. When ‘Ram Nath Kovind’ became the President of India?

Answer: 25 July 2017.

Q34. National Migration Support Portal ‘ShramShakti’ launched in which country?

Answer: India.

Q35.‘Ceres’ is the largest object (only dwarf planet in inner solar system, radius of 296 miles) situated at where in the space?

Answer: In Asteroid Belt (between Mars and Jupiter).

Q36. What was the duration of ‘Commune of Paris, also called Paris Commune’?

Answer: March 18 to May 28, 1871.

Q37.Thirteen American Colonies also known as Thirteen British Colonies clubbed together to form the United States of America. In which year USA got independence from the Britain?

Answer: July 4, 1776.

Q38. Geology is an Earth Science concerned with the _?

Answer: Solid Earth and Rocks.

Q39. Meteorology is the scientific study of the atmosphere. It’s focus on what?

Answer: Weather forecasting and processes.

Q40. The response of _ to periods of day/night is termed Photoperiodism?

Answer: Plants.

We hope the given GK Questions for Class 12 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.