GK Quiz For Class 11 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 11 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 11 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 11 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.‘Annam’ is a historic term used for whom?

Answer: South Vietnam.

Q2. Marco Polo visited Southern India during the reign of Rudramma Devi of the Kakatiyas in which year?

Answer: 1292 A.D. – 1294 A.D.

Q3. China’s first foreign-led dynasty ‘Yuan Dynasty’ was established by whom?

Answer: Kublai Khan.

Q4.‘Mihir Bhoja’ was a ruler built the city Bhojpal (Bhopal). He belonged to which dynasty in India?

Answer: Pratihara Dynasty.

Q5. Indian Standard Time (IST) is _ ahead of Greenwich Mean Time (GMT)?

Answer: 5 hours and 30 minutes.

Q6. State of Hyderabad was founded by whom in 1724 CE?

Answer: Nizam al-Mulk (Asaf Jah).

Q7. Who was the founder of the Kingdom of Oudh (Awadh) in 1722?

Answer: Saadat Khan.

Q8. Prehistoric paintings have been found mainly in which places across the world?

Answer: Caves.

Q9. ‘Caves of Bhimbetka’ was discovered by Archaeologist ‘V.S. Wakankar’ in which year?

Answer: 1957.

Q10. First function of a Constitution is to provide a set of basic rules that allow for minimal coordination among-st__ of society?

Answer: Members.

Q11. What is the India’s limit for territorial water?

Answer: 12 Nautical Miles from the coast.

Q12. Which is the highest peak of peninsular India?

Answer: Anumudi.

Q13. YouTube is the video sharing platform, currently running by which organization?

Answer: Google.

Q14. In India, Directive Principles of State of Policy (DPSP) is one such feature of what?

Answer: Indian Constitution.

Q15. Nepal is governed according to the Constitution which came into effect from which date?

Answer: September 20, 2015.

Q16. Which was the finest variety of Muslin found in Indian Subcontinent?

Answer: Malmal.

Q17. National Statistical Commission (NSC) of India was established in which date?

Answer: June 1, 2005.

Q18. How many industries were defined in the Indian ‘Industrial Policy Resolution of 1956’?

Answer: Three.

Q19. Mughal Emperor ‘Aurangzeb’ died in which year?

Answer: 1707.

Q20. Himalayan Mountains are extending up to __ in length?

Answer: 2,500 km.

Q21. During the reign of ‘Muhammad Shah’ Delhi was invaded by whom in 1738-39?

Answer: Nadir Shah.

Q22. Area in the south-east Asia was known as which name in the early nineteenth century?

Answer: Indochina.

Q23.The Boxer Rebellion was an uprising against foreigners that occurred in which country about 1900?

Answer: China.

Q24.Political and Social revolution across the territory of the Russian Empire, what was the duration of Russian Revolution?

Answer: 8 Mar 1917 – 16 Jun 1923.

Q25.Human Development Index (HDI) is published by whom in the world?

Answer: United Nations Development Programme (UNDP).

Q26. Per Capita Income for a country is calculated by dividing total income of the country by _?

Answer: Total Population.

Q27. Light enters the Eye through a thin membrane which is called the?

Answer: Cornea.

Q28. What is the refractive index of a Diamond?

Answer: 2.42.

Q29. What is the refractive index of Water?

Answer: 1.33.

Q30. Ampere (A) is the base unit of electric current. Ampere is named after which Physicist & Mathematician?

Answer: Andre Marie Ampere.

Q31.Political and Social revolution across the territory of the Russian Empire, what was the duration of Russian Revolution?

Answer: 8 Mar 1917 – 16 Jun 1923.

Q32. Chinese Revolution or the Xinhai Revolution is also known as__?

Answer: 1911 Revolution.

Q33. Which is the longest expressway in India?

Answer: Delhi-Mumbai Express highway.

Q34. How Chalk is made of which Chemical compound?

Answer: Calcium Carbonate.

Q35. Which one is the main reason of Soil Erosion?

Answer: Cutting the trees.

Q36. Which one below is the reason of Forest fire?

Answer: Humans interfere.

Q37. Muscle, epithelial, connective and nervous are the four main types of _ in the body?

Answer: Tissue.

Q38. From the following who did promotion of English education?

Answer: Thomas Macaulay.

Q39. From below options ‘Ishwar Chandra Vidyasagar’ mostly known for what?

Answer: Widow remarriage.

Q40. Fifth Five Year Plan (1974–1978) was focused on which from below?

Answer: Increasing the employment level, reducing poverty.

Q41. “In politics, we will have equality, and in social and economic life we will have inequality” is the statement given by whom?

Answer: Bhimrao Ramji Ambedkar.

We hope the given GK Questions for Class 11 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 11 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.