GK Quiz For Class 10 Important Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 10 Important Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 10 Important Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 10 Important Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. Area in the south-east Asia was known as which name in the early nineteenth century?

Answer: Indochina.

Q2. The Boxer Rebellion was an uprising against foreigners that occurred in which country about 1900?

Answer: China.

Q3.Political and Social revolution across the territory of the Russian Empire, what was the duration of Russian Revolution?

Answer: 8 Mar 1917 – 16 Jun 1923.

Q4. Chinese Revolution or the Xinhai Revolution is also known as__?

Answer: 1911 Revolution.

Q5. Which is the longest expressway in India?

Answer: Delhi-Mumbai Express highway.

Q6. ‘World Development Report’ is an annual report by whom since 1978?

Answer: World Bank.

Q7. Human Development Report is published by whom?

Answer: United Nations Development Programme (UNDP).

Q8. Human Development Index (HDI) is published by whom in the world?

Answer: United Nations Development Programme (UNDP).

Q9. Per Capita Income for a country is calculated by dividing total income of the country by _?

Answer: Total Population.

Q10. Light enters the Eye through a thin membrane which is called the?

Answer: Cornea.

Q11. Why magnesium ribbon be cleaned before burning in the air?

Answer: It reacts with the atmospheric Oxygen.

Q12. CaOCl2 common name for the compound is called what?

Answer: Bleaching powder.

Q13. Which compound is used for softening hard water?

Answer: Sodium carbonate.

Q14. Which types of medicines is used for treating indigestion?

Answer: Antacid medicines.

Q15. Which one can be used for washing the car?

Answer: Baking Soda.

Q16. Which resources can be renewed or reproduced by physical, chemical or mechanical process?

Answer: Renewable Resources.

Q17. Fossil Fuels are the examples of _ resources?

Answer: Non-Renewable Resources.

Q18. ‘Belgium’s National Day’ is celebrated on which date each year?

Answer: July 21.

Q19. The major steps that were taken towards decentralization in which year?

Answer: 1992.

Q20.Right to information (RTI) Act, 2005 was commenced on which date in India?

Answer: 12 October 2005.

Q21. What is the refractive index of a Diamond?

Answer: 2.42.

Q22. What is the refractive index of Water?

Answer: 1.33.

Q23. Ampere (A) is the base unit of electric current. Ampere is named after which Physicist & Mathematician?

Answer: Andre Marie Ampere.

Q24. Discovery of Methane was made by which Italian Physicist and Chemist?

Answer: Alessandro Volta.

Q25. ‘Darvaza Gas Crater’ which is also known as the Door to Hell is located in which country?

Answer: Derweze, Turkmenistan.

Q26. Distilled water does not conduct electricity due to the?

Answer: No Ionic compounds.

Q27. Mercury is a chemical element. What is the melting point of it?

Answer: -38.83 Degree centigrade.

Q28. What happen when Calcium reacts with water?

Answer: It form Calcium Hydroxide.

Q29. At where the Human eye forms an image of an object?

Answer: Retina.

Q30. Twinkling of a star is due to which reason?

Answer: Atmospheric refraction of Starlight.

Q31. Non-Renewable Resources take __ years in their formation?

Answer: Millions.

Q32. Cotton and Silk had a large market in which continent?

Answer: Europe.

Q33. In which century the India’s textile exports declined?

Answer: 19th.

Q34. From the following who did promotion of English education?

Answer: Thomas Macaulay.

Q35. From below options ‘Ishwar Chandra Vidyasagar’ mostly known for what?

Answer: Widow remarriage.

Q36. Fifth Five Year Plan (1974–1978) was focused on which from below?

Answer: Increasing the employment level, reducing poverty.

Q37. “In politics, we will have equality, and in social and economic life we will have inequality” is the statement given by whom?

Answer: Bhimrao Ramji Ambedkar.

Q38. From the below options which one is a human made resource?

Answer: Medicines to treat Malaria.

Q39.From the below options which one is a Natural resource?

Answer: Tropical Forest.

Q40. To prevent soil erosion which method is used from below?

Answer: Constructions of Rock Dams.

We hope the given GK Questions for Class 10 Important Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 10 Important Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.