GK Questions for SSC And UPSC With Answer – SET 74

Here you will find SSC and UPSC GK With Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Concepts of SSC and UPSC Questions. Students also can take a free test of the SSC and UPSC Questions.

Q1.Which film won the best special effects Oscar in 1961

Answer: The Guns of Naverone


Q2.The Great Gazoo was an alien in which cartoon series

Answer: The Flintstones


Q3.Peach pear and plum all members of which family of plants

Answer: Roses



Q4.What is the final event in the modern pentathlon

Answer: Horse riding


Q5.In Spain what are Paradors

Answer: State owned tourist hotels


Q6.Archbishop Makarios of Cyprus was exiled in 1956 to where

Answer: The Seychelles


Q7.In which novel would you find reference to “The Cracks of Doom”

Answer: Lord of the Rings


Q8.If you were performing Christies or edging what are you doing

Answer: Skiing


Q9.Where would you find a crossjack and a spanker

Answer: Sailing ship there sails


Q10.In boxing what comes between bantam and light weight

Answer: Feather weight


Q11.In what city would you find The Jacques Cartier bridge

Answer: Montreal


Q12.The A1 is the longest trunk road in the UK between what 2 cities

Answer: London – Edinburgh


Q13.In the animal kingdom what creatures are in the order Chiroptera

Answer: Bats


Q14.Greek mythology King Minos of Crete got what annual payment

Answer: 7 men + Women to feed to Minator


Q15.In medieval times what was a mangonel used for

Answer: It was a siege catapult


Q16.Port (left) was called what before Admiralty named it port in 1844

Answer: Larboard


Q17.Which Spanish town is noted for high quality steel swords

Answer: Toledo


Q18.The Ngorogoro crater is in what Tanzanian National Park

Answer: Serengeti


Q19.Hamlet, Macbeth Othello which Shakespeare tragedy is missing

Answer: King Lear


Q20.Sand, Soda and what are the main ingredients of glass

Answer: Limestone


Q21.The word gospel from Anglo Saxon literally means what

Answer: Good Tidings


Q22.Thor Heyerdahl vessels were Kon Tiki, Ra and what

Answer: Tigris


Q23.And what happened to Tigris 3rd April 1978

Answer: He burned it anti war protest


Q24.If a doctor gave you an Ishihara test what is he testing for

Answer: Colour blindness


Q25.Only one miracle is mentioned in all four gospels what is it

Answer: Feeding of 5000


Q26.What is the official language of Cuba

Answer: Spanish


Q27.What new invention was shown to Queen Victoria 14 Jan 1878

Answer: The telephone


Q28.In 1956 16 tons topped the UK charts who was the singer

Answer: Tennessee Ernie Ford


Q29.He died 28th July 1750 and had 20 children 6 survived name him

Answer: Johan Sebastian Bach


Q30.Who gave Yves Saint Laurent his start in fashion

Answer: Christian Dior


Q31.Where would you find pedals a resonator and a piller

Answer: On a Harp


Q32.Ignoring Queen name the only woman to appear on UK currency

Answer: Florence Nightingale


Q33.In area what is the largest South American country

Answer: Brazil


Q34.Pierre Augustine Caron de Baumarchais play what Opera based on it

Answer: Barber of Seville


Q35.In wacky races who drove the Creepy Coop

Answer: Gruesome Twosome


Q36.Author of Good as Gold and Closing Time but famed for another

Answer: Joseph Heller Catch 22


Q37.The Owen Ford Dam one of worlds largest is in which country

Answer: Uganda


Q38.Which wine grape variety is nicknamed The King of Grapes

Answer: Cabernet Sauvignon


Q39.Cushat, Rock and Stock all types of which creature

Answer: Doves


Q40.What do ensign, cadet, osprey and 505 have in common

Answer: Sailing Dinghy’s


Q41.Who wrote Man are from Mars Women are from Venus

Answer: John Grey


Q42.Klu Klux Clam, Uncle Ant Disgruntled goat characters from?

Answer: Itchy & Scratchy in The Simpsons


Q43.Which artist painted The Fighting Temeraire

Answer: Joseph Mallard William Turner


Q44.Why could you find a hoist and a fly

Answer:On a flag


Q45.Where would you see a stoop or what creature is doing it

Answer: A falcons diving


Q46.Louisa Adams was the only first lady to be what

Answer: Born outside USA


Q47.In Italian pasta cusine what does al dente literally mean

Answer: To the teeth


Q48.If a wine is described as alcooleux what has it got

Answer: Overwhelming alcohol


Q49.Which of the Apostles is traditionally pictured with a purse

Answer: Matthew taxman


Q50.Which peoples name translates as eaters of raw flesh

Answer: Eskimo


Q51.What are Acheron, Cocytus and Phlegethon

Answer:Rivers of Hell


Q52.Classical seven ages of man Infant Schoolboy Lover what’s next

Answer: Soldier


Q53.In wacky races who drove the converter car

Answer: Professor Pat Pending


Q54.A Robert Heinlein book won 1960 Hugo award name it

Answer: Starship Troopers


Q55.What happened to you if you get a nosicomial condition

Answer: Infection caught in hospital


Q56.In Disney’s Bedknobs and Broomsticks what magic words used

Answer: Bibbity Bobbity Boo


Q57.First comic book character to return from death by demand is?

Answer: Joker in Batman


Q58.Greenmantle, Three Hostages, Island of Sheep which character

Answer: Richard Hannay


Q59.Which film won the best sound effects Oscar in 1990

Answer: Hunt for Red October


Q60.What was voted the best monopoly piece in 1998

Answer: The Car


Q61.Gean, Northern bird and Dwarf all types of what

Answer: Cherry Tree


Q62.Who met at Ujiji in 1871

Answer: H M Stanley and Dr. Livingstone


Q63.Pilgrims visit Mecca where is Mecca

Answer: Saudi Arabia


Q64.What would you do with a wandering sailor

Answer: Plant it it’s a plant


Q65.Germans call a WW1 sea fight Battle of Skagerrak what in UK

Answer: Battle of Jutland


Q66.What colour are the seats in the House of Lords

Answer: Red – Commons green


Q67.What are Cats tail, Cocks foot and Sheep’s fescue

Answer: Types of grass


Q68.In what city would you find the Spanish Riding School

Answer: Vienna


Q69.What is the most commonly used oil in Chinese cookery

Answer: Groundnut or Peanut


Q70.Which film won the best screenplay Oscar in 1970

Answer: MASH


Q71.What is the worlds longest mountain range

Answer: The Andes


Q72.Jason and the Argonauts sailed to where looking for the fleece

Answer: Colchis


Q73.Suez is at one end of the Suez canal what is at the other

Answer: Port Said


Q74.What are hunting, dress, old and Price Charles Edward types of

Answer: Tartans


Q75.Dows, Grahams and Warres famous producers of what wine

Answer: Port


Q76.What is the first name of Agatha Christies Miss Marple

Answer: Jane


Q77.Evangeline Booth became the first woman general in what army

Answer: Salvation Army


Q78.You are a saucy boy comes from what Shakespeare play

Answer: Romeo and Juliet


Q79.Which film won the best sound effects Oscar in 1987

Answer:Robocop


Q80.Napka currency Ismara official capital which African country

Answer: Eritrea


Q81.Whose catchphrase was “Stop messing About”

Answer: Kenneth Williams


Q82.John Dick Ann Timmy who is missing from this famous five

Answer: Julian


Q83.Dawson City was replaced by Whitehorse as the capital where

Answer: Yukon


Q84.Carara in Tuscany is famous for producing what

Answer: Marble


Q85.There are 150 what in The Bible

Answer: Psalms


Q86.In cookery what does ricotta literally mean

Answer: Twice cooked


Q87.What links Martha Corey Brigit Bishop Mary Easty in 17th cent

Answer: Salem Witchcraft trial


Q88.In Shakespeare King Lear was king of where

Answer: Britain


Q89.Artist Marc Chegal died in 1985 in what country was he born

Answer: Russia


Q90.Which film won the best song Oscar in 1971

Answer: Shaft – The theme from Shaft


Q91.Dr Teeth was the leader of the band Electric Mayhem – where

Answer: The Muppet Show


Q92.Dammen in Dutch is what game

Answer: Draughts or Checkers


Q93.A horses height is measured from the ground to what part

Answer: Withers – base of neck crest line


Q94.What was the first Disney animated film released on video

Answer: Dumbo


Q95.In Superman what was the original name of The Daily Planet

Answer: The Daily Star


96.Guiseppe Verdi wrote Aida – in what city was it premiered

Answer: Cairo



97.Dance with a Stranger was the film of who’s life story

Answer: Ruth Ellis


98.What nationality was Saint Paul of Tarsus

Answer: Turkish



99.Where did you see Fancy, Spook and Choo-Choo

Answer: In Top Cat


100.In which film was the best supporting actor Oscar won in 1975

Answer:The Sunshine Boys George Burns

We hope the given GK Questions for SSC and UPSC Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding related to SSC and UPSC Questions with Answers, drop your questions below and will get back you as soon as Possible.