GK Questions for SSC And UPSC With Answer – SET 3

Here you will find SSC and UPSC GK With Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Concepts of SSC and UPSC Questions. Students also can take a free test of the SSC and UPSC Questions.

Q1.What movie cast included James Garner, Richard Attenbourough,
Steve McQueen, Charles Bronson, Donald Pleasance, James
Coburn, Gordon Jackson, Angus McPhee among many others

Answers:The Great Escape


Q2.If you suffer from epistaxis what is wrong

Answers:Nosebleed


Q3.In which book would you find the manservant Pas Partout

Answers:Around the world in 80 days


Q4.What animals name translates as water horse

Answers:Hippopotamus


Q5.In Greek mythology who killed the Gorgon

Answers:Perseus


Q6.Where did the mutineers of the Bounty settle

Answers:Pitcairn Islands


Q7.What is the longest river in Italy

Answers:Po


Q8.What does a polyandric women have more than one of

Answers:Husband


Q9.What links Brazil, Uruguay, Mozambique and Angola

Answers:Colonies of Portugal


Q10.What is the American equivalent of the Irish Poteen

Answers:Moonshine


Q11.Barry Allen was the alter ego of which DC comic superhero

Answers:The Flash


Q12.In 1901 which brand of car was seen for the first time

Answers:Mercedes


Q13.Brisbane is the state capital of which SE Australian state

Answers:Queensland


Q14.In Norse mythology what is the name of the ultimate battle

Answers:Ragnarok


Q15.In 1890 the first electric what opened in London

Answers:Underground railway


Q16.What religion links Weasak, Dhrammacacka, and Bhodi day

Answers:Buddhist


Q17.Linus Torwalds invented and wrote what

Answers:Linux computer operating system


Q18.The bander macaque has which commoner name

Answers:Rhesus Monkey


Q19.Zambia and Zimbabwe used to be called what

Answers:Rhodesia


Q20.What is the staple food of one third of the worlds population

Answers:Rice


Q21.What aid to archaeologists from 197 bc was found in Egypt 1799

Answers:Rosetta Stone


Q22.Which annual sporting event between 2 teams started in 1829

Answers:The University Boat Race


Q23.Who was the jeweller to the Russian Court famous Easter eggs

Answers:Faberge


Q24.What type of food is Taramasalata

Answers:Cured /smoked cod roe


Q25.What links Samuel Delaney, Fredrick Pohl, Harlan Ellison

Answers:Science Fiction


Q26.What is the common name for the star Sirius

Answers:Dog Star


Q27.What calculating aid was invented by William Oughtred in 1662

Answers:Slide Rule


Q28.Which Athenian philosopher wrote nothing – immortalised by Plato

Answers:Socrates


Q29.Who designed the WW 1 plane Camel and co designed Hurricane

Answers:Thomas Octave Murdoch Sopwith


Q30.Crazy Horse and Sitting Bull were born in which US state

Answers:South Dakota


Q31.What common legal item literally means under penalty

Answers:Subpoena


Q32.Who was the only person to win world titles on bikes and cars

Answers:John Surtees


Q33.What is the oldest swimming stroke

Answers:Breaststroke 16th century


Q34.Which European country is divided into areas called Cantons

Answers:Switzerland


Q35.Which medical tool was developed by Sanctorius in 1612

Answers:Thermometer


Q36.Who won six consecutive Wimbledon titles in the 1980s

Answers:Martina Navratilova


Q37.What Italian building material translates as baked earth

Answers:Terracotta


Q38.What links Buddy Holly, Lyndon Johnston, Janice Joplin

Answers:State of Texas


Q39.Which eponymous character was Thane of Cawder Glaimes

Answers:Macbeth


Q40.Who wrote the 39 steps (both names)

Answers:John Buchan


Q41.What is the state capitol of New Jersey

Answers:Trenton


Q42.Who won an Oscar for best supporting actor in Spartacus 1960

Answers:Peter Ustinov


Q43.What was invented by James Dewer in 1872

Answers:Vacuum or thermos flask

Q44.Who was the Roman goddess of the hearth

Answers:Vesta


Q45.Viticulture is the growing of what plants

Answers:Vines


Q46.Gregory Pincus, John Rock, Gerhart Domangk developed what

Answers:Oral Contraceptive


Q47.The Gloucester E 28/39 first flew in 1941 – what was unusual

Answers:Whittle Jet Engine


Q48.Women compete between USA and UK in Wightman Cup – Sport

Answers:Tennis


Q49.Woolworth’s – the 5 /10 cent store started in which us state 1979

Answers:Lancaster Pennsylvania


Q50.Which actress starred in the original King Kong in 1933 (both)

Answers:Fay Wray


Q51.Which two metals are alloyed to make pewter

Answers:Tin and Lead


Q52.In 1899 the Eastman company in the USA produced first what

Answers:Kodak 1 – hand held roll film cam


Q53.What links – Sarte, Neitzsche, Russell and Decartes

Answers:Philosophers


Q54.In 1643 Evangalisa Torichelli invented the first what

Answers:Barometer


Q55.Which Spanish painter has first exhibition at 16 – also 4 year blue

Answers:Pablo Picasso


Q56.Who was the last king of Troy killed by Achilles son Pyrrhus

Answers:Priam


Q57.In 1911 the archaeologist Hiram Bingham discovered what lost city

Answers:Machu Picchu


Q58.Who won the Superbowl in 1989

Answers:San Francisco 49 ers


Q59.Who wrote the book Billy Budd also Moby Dick

Answers:Herman Melville


Q60.Which highwayman rode the horse Black Bess

Answers:Dick Turpin


Q61.Who wrote the children’s novel Swallows and Amazons

Answers:Arthur Ransom


Q62.Oil seed rape belongs to which plant family

Answers:Mustard


Q63.Which Norwegian politicians name became a word for traitor

Answers:Vidkun Quisling


Q64.What is the capitol of Morocco

Answers:Rabat


Q65.What shape were the sailors plates in Nelsons navy

Answers:Square Thus Square meal


Q66.Paul Robeson the singer of old man river had what profession

Answers:Lawyer


Q67.Rene Laennac invented which aid for doctors in 1810

Answers:Stethoscope


Q68.Jagger, Richards, Wyman, Jones, Watts, Stewart – which band

Answers:The Rolling Stones


Q69.What digit does not exist in Roman Numerals

Answers:Zero


Q70.Who was nicknames The desert Fox (both Names)

Answers:Erwin Rommel


Q71.Randolph Crane became famous as which cowboy actor

Answers:Randolph Scott


Q72.Ageusia is the loss of which sense

Answers:Taste


Q73.Which Irish political parties name translates as we ourselves

Answers:Sein Fein


Q74.Henry Ford used assembly line in 1908 but someone before 1901

Answers:Ransome Olds


Q75.Who performed the first heart transplant in South Africa

Answers:Christian Barnard


Q76.In 1666 Jesuit Bark was used as a prevention against what

Answers:Malaria


Q77.In 1971 which USA space probe was first to orbit another planet

Answers:Mariner 9


Q78.What links Catalonia, Andalusia, Cantabria, Galicia

Answers:Regions of Spain


Q79.Ingemar Stenmark won record 85 world cup races in what sport

Answers:Skiing


Q80.Who wrote the music for the ballets Firebird and Rites of Spring

Answers:Igor Stravinsky


Q81.What weapon was invented by Ernest Swinton used in 1916

Answers:Tank


Q82.Which mythological King chained grapes rose water fell

Answers:Tantalus


Q83.Who created Tarzan (all names) in 1914

Answers:Edgar Rice Burroughs


Q84.Camellia Sinesis evergreen shrub better known as what

Answers:Tea


Q85.In 1901 who first transmitted radio signals across Atlantic

Answers:Marconi


Q86.Who won the Superbowl in 1987

Answers:New York Giants


Q87.What is the food tofu made from

Answers:Soya Bean Curd – via Soya milk

Q88.Who was the son of Poseidon and Ampherite

Answers:Triton


Q89.Annie Mae Bullock became famous under which name (both)

Answers:Tina Turner


Q90.What linked Armenia, Georgia, Latvia and Moldavia

Answers:USSR


Q91.In 1953 what was first successfully transmitted in the USA

Answers:Colour Television


Q92.Who wrote the Thin Man in 1934 (both names)

Answers:Dashiell Hammett


Q93.Angel falls Venezuela Highest but where second Highest

Answers:Yosemite USA


Q94.Whitcome Judson in 1891 invented what for fastening shoes

Answers:Zip Fastener


Q95.Who sold Louisiana to the USA in 1803

Answers:Napoleon


Q96.Except Australia 1 New Zealand 1 USA all since 1870 want?

Answers:America’s Cup


Q97.What’s missing from ale that’s included in beer

Answers:Hops


Q98.Until 1971 what was the name of Zaire

Answers:Congo


Q99.Karl Lienstater discovered which medical breakthrough in 1901

Answers:ABO Blood Groups


Q100.Who is the only American president elected unopposed

Answers:George Washington 1798 1792

We hope the given GK Questions for SSC and UPSC Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding related to SSC and UPSC Questions with Answers, drop your questions below and will get back you as soon as Possible.