GK Questions for Class 9 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. ‘Runway to a Billion Opportunities’ is the theme of which day?

Answer: Aero India-21.

Q2. Indian politician ‘Arjun Munda’ served as Chief Minister of which Indian State?

Answer: Jharkhand.

Q3. When Olympics games was started first?

Answer: 6 April 1896.

Q4. Which space exploration company send world’s first all-civilian crew into the Earth orbit?

Answer: SpaceX.

Q5. World Book Day started in 1995 by which organization?

Answer: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

Q6. Indian Army Day celebrated each year on which date?

Answer: January 15.

Q7.World’s first universal bulletproof jacket ‘Shakti’ developed by whom?

Answer: Indian Army officer Anoop Mishra.

Q8. What is the original language of Mahabharata?

Answer: Sanskrit.

Q9. Nanjing is the city in which country?

Answer: China.

Q10. NSE (National Stock Exchange) is Stock exchange in India. Where is NSE located?

Answer: Mumbai.

Q11. Nalanda University became famous in which period?

Answer: Post Gupta Era.

Q12. In which Indian State a girl name Srishti Goswami, became CM of the State for one day?

Answer: Uttarakhand State on 24 January 2021.

Q13.University of Oxford is located at where?

Answer: United Kingdom.

Q14. How the Judges of the Supreme Court can be removed from office in India?

Answer: President on request of Parliament.

Q15. Which railway station is largest number of platforms in Indian railways?

Answer: Howrah Junction Railway Station (23 platforms).

Q16. Home electronics company ‘Xiaomi Corporation’ belongs to which country?

Answer: China.

Q17. Honda Motor Company, Ltd. belongs to which country?

Answer: Japan.

Q18. World Migration Report released by whom?

Answer: International Organization for Migration.

Q19. To combat the increasing desertification, which initiative launched by African Union?

Answer: Great Green Wall.

Q20. Who has rendered the modern periodic table?

Answer: Mosley.

Q21.‘Wealth of Nations’ is the book written by whom?

Answer: Adam Smith.

Q22.‘Dandi March’ was launched by Mohandas Karamchand Gandhi on which date?

Answer: 12 March 1930 to 6 April 1930.

Q23. Who was the first Deputy Prime Minister of India?

Answer: Vallabhbhai Patel.

Q24. Uttar Pradesh shares borders with how many states in India?

Answer: Nine states.

Q25.Name the Indian Political leader was regarded by Gandhiji as his political Guru?

Answer: Gopal Krishna Gokhale.

Q26. What is the total height of Lotus Temple in Delhi?

Answer: 34.27 metres (112.4 ft).

Q27. Wha is ‘Jan-Gana-Mana’ original composed language?

Answer: Bengali.

Q28. Pyongyang is the capital of which country?

Answer: North Korea.

Q29. Who was the architect of Connaught Place in New Delhi?

Answer: Robert Tor Russell.

Q30. Which States have highest number of Wild Elephants in India?

Answer: Kerala.

Q31. Which part of the Constitution is called ‘Magna Carta of India’?

Answer: Part-3.

Q32. Which year was the ‘National Water Development Agency’ established?

Answer: In 1982.

Q33.What causes the nail and the screw to hold the object?

Answer: Due to friction.

Q34. When is ‘National mourning day of Bangladesh’ celebrated?

Answer: On August 15th.

Q35. Who called Samudragupta ‘The Napoleon of India’?

Answer: V.A. Smith.

Q36. Which planet of the Solar System is closest to the Sun?

Answer: Mercury.

Q37. Which In space which is called as ‘earth son’?

Answer: Moon.

Q38. The ‘New Bank of India’ has been merged with which bank?

Answer: Punjab National Bank.

Q39. What is the Lashkar-e-Tayyiba?

Answer: Foreign Terrorist Organisation (FTO).

Q40. Who directs the name of the Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament?

Answer: Lok Sabha Speaker.

Q41. Where is Chilika Lake in India?

Answer: Odisha.

Q42. India won Cricket World Cup how many times?

Answer: 2 Times (1983 and 2011).

Q43.Reversed monsoon receives humidity from where area?

Answer: From the Bay of Bengal.

Q44. Who was the US President during World War II?

Answer: Woodrow Wilson.

Q45. What is sodium bicarbonate salt?

Answer: Acidic salts.

Q46.American multinational technology company ‘Microsoft’ Founded in which year?

Answer: 1975 (April 4).

Q47. Which was the Worst Year on Record according to the United Nations?

Answer: 2020.

Q48. Who was the president of India between 25 July 1997 to 25 July 2002?

Answer: Kocheril Raman Narayanan.

Q49. When is ‘International Mother Language Day’ celebrated?

Answer: February 21st.

Q50. Who was the longest President of India?

Answer: Dr. Rajendra Prasad.

Q51. What was the main reason for Portugal’s business interest in India?

Answer: Trade of Hot Spices.

Q52. When was the Ganges declared a national river?

Answer: November 4, 2008.

Q53.What was the plan under which India was partitioned?

Answer: Under the Mountbatten Planning.

Q54. What is the oldest industry in India?

Answer: Cotton Textile Industry.

Q55. Who was the first recipient of Dada Saheb Phalke award posthumously?

Answer: Prithviraj Kapoor.

Q56. How many districts in Delhi?

Answer: 11.

Q57. Keyboard is which type of device in a computer system?

Answer: Input Device.

Q58. Where is the headquarters of Samsung?

Answer: Seoul, South Korea.

Q59.When is the ‘Statehood Day’ of Arunachal Pradesh celebrated?

Answer: February 20.

Q60. Who appoints the Chief Election Commissioner in India?

Answer: The President.

Q61.What was the original name of Dayanand Saraswati?

Answer: Moolshankar.

Q62. What is the Earth’s galaxy called?

Answer: Mandakini.

Q63. Who is the supreme commander of India?

Answer: The President.

Q64.Which institution gives the ‘David Cohan Award’?

Answer: British Art Council.

Q65. Which woman was the first woman governor of a state in independent India?

Answer: Mrs Sarojini Naidu.

Q66. The ‘Security Cell Policy’ is related to which Governor General?

Answer: Warren Hastings.

Q67. Country ‘Kingdom of Denmark’ is located in which Continent?

Answer: In Europe.

Q68. Nissan is an automobile manufacturer company belongs to which country?

Answer: Japan.

Q69. Who was the founder of ‘Hindustan Mazdoor Sabha’?

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel.

Q70. Who can dissolve the Legislative Assembly of the State?

Answer: The Governor.

Q71. India’s first indigenously developed driverless metro car was unveiled by whom?

Answer: Defence Minister Rajnath Singh.

Q72. ‘Russian Social Democratic Workers Party’ was founded at founded in Minsk, Belarus in which year?

Answer: 1898.

Q73. Tanganyika and Zanzibar were united to form Tanzania in which year?

Answer: 1964.

Q74. What is the total length of India’s coastline?

Answer: 7,516.6 Km.

Q75. Indus River originate from which glacier in Tibetan region?

Answer: Glacier near Bokhar Chu.

Q76. President of the United States of America has a fixed tenure of how many years?

Answer: 4 years.

Q77. To increased agricultural production worldwide which revolution was introduced between 1950-1960?

Answer: Green Revolution.

Q78. What is the correct expansion of FCI from below?

Answer: Food Corporation of India.

Q79. ‘Newton’s Law of Motion’ was first introduced in which year?

Answer: In 1687.

Q80. In India, Farmers are paid MSP (Minimum Support Price) which is a pre-announced price for there crops by whom?

Answer: Government.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions