GK Questions For Class 8 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1.National Hydro Electric Power Corporation Pvt Ltd (NHPC Limited) founded on which date?

Answer: 1975.

Q2. Parliament House of Sweden was Inaugurated on which date?

Answer: 11 January 1905.

Q3. Defence Research and Development Organization (DRDO) belongs to which country in Asia?

Answer: India.

Q4. Donald Trump was the _ president of United States of America?

Answer: 45th.

Q5. Aviva India is an Indian company deal in which sector?

Answer: Insurance Sector.

Q6. Which is the largest peninsula in the world?

Answer: Arabian Peninsula.

Q7. Which Pole is known as Antarctica on Earth?

Answer: South Pole.

Q8. Which is the longest river in Peninsular India?

Answer: Godavari.

Q9. In an ice hockey team how many players plays?

Answer: 6.

Q10. ‘Amrut Mahotsav’ belongs to which day in India?

Answer: 75 year of Independence.

Q11. What is the full form of FIFA?

Answer: Fédération Internationale de Football Association.

Q12. What is the height of Eiffel Tower (in Paris)?

Answer: 324 meter.

Q13. Gopal Krishna Gokhle was political teacher of whom?

Answer: Mahatma Gandhi.

Q14. Who is the 44th President of United States of America?

Answer: Barack Obama.

Q15. Who is the author of ‘The Divine Comedy’?

Answer: Dante Alighieri.

Q16. Multinational corporation and technology company ‘Intel Corporation’ belongs to which country?

Answer: United States.

Q17. Mahatma Gandhi ‘Dandi March’ was an example of which type of movement?

Answer: Direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest.

Q18. Veterans Day is observed by Indian Arm Forces each year on which date?

Answer: January 14.

Q19. Bengaluru is on top in fastest growing technology center. It is city of which state in India?

Answer: Karnataka.

Q20. First session of the Constituent Assembly was held in which city?

Answer: New Delhi.

Q21. Quora is a website related to which category?

Answer: Question and Answer related Website.

Q22. Google is an Internet Technology Company. When Google was founded?

Answer: 4 September 1998 in United States.

Q23. Which is first electromechanical binary programmable computer?

Answer: Z1.

Q24. First Electric Speedometer was invented by whom?

Answer: Croatian inventor ‘Josip Belušić’.

Q25. On which date the Indian Constitution Assembly formed?

Answer: 6 December 1946.

Q26. To promote and develop the export of telecom equipment and services which organization setup by government of India?

Answer: TEPC (Telecom Equipment and Services Export Promotion Council).

Q27. Who is known as ‘Missile Man of India’?

Answer: A. P. J. Abdul Kalam (Former President of India).

Q28. The Gadar Party was founded in San francisco in 1913 by whom?

Answer: Har Dayal and Sohan Singh Bhakna.

Q29. British joint-stock company ‘East India Company’ was formed on which date?

Answer: 31 December 1600.

Q30. When the Taj Mahal (in Agra) was build?

Answer: 1632 by Shah Jahan.

Q31. What is the old name of Sri Lanka?

Answer: Ceylon.

Q32. What is called a substance which is made of the same type of atoms?

Answer: Element.

Q33. In which area is the ‘Lescography’ relation?

Answer: By Combining Dictionary.

Q34. When and where is the ‘Sigphos movement’?

Answer: In 1830 in Assam.

Q35. In which state of India the Boat Race is most popular?

Answer: Kerala.

Q36. Which is the smallest country in the world in terms of population?

Answer: Vatican City.

Q37. Where is the Rajasthan High Court situated?

Answer: Jodhpur.

Q38. In India the establishment of ‘Union Public Service Commission’ is described in which article?

Answer: Article 315.

Q39. Where is the headquarters of National Commission for Agriculture?

Answer: New Delhi.

Q40. Whose example is the Himalaya mountain range?

Answer: Fold mountains.

Q41. Which is the most iron producing state of India?

Answer: Odisha.

Q42. Which was the first weekly newspaper of Hindi language?

Answer: Udant Martand.

Q43. Who is the second female astronaut of Indian origin?

Answer: Sunita Williams.

Q44. When is Sri Lanka’s Independence Day celebrated?

Answer: February 4.

Q45.On which island did Napoleon spend his last day?

Answer: Saint Helena Island.

Q46. Where is sopani agriculture?

Answer: On the slopes of mountains.

Q47. What is the functional unit of kidney?

Answer: Nephron.

Q48. Which emperor is the Aihole inscription?

Answer: Pulakeshin || .

Q49. Juno Mission of NASA is for which planet?

Answer: Jupiter.

Q50. Who produces malaria?

Answer: Protozoa.

Q51. Which energy can bring energy accumulated under the surface of the Earth, what is it called?

Answer: Geothermal energy.

Q52. ‘Olympus Mons’ is shield volcano located on which planet?

Answer: The Mars.

Q53. Who started Kesari Newspaper?

Answer: Bal Gangadhar Tilak.

Q54. Who defines the constitution?

Answer: Judiciary.

Q55. Who invented the cooler?

Answer: Richard C. Laramy.

Q56.In an hockey team how many players plays?

Answer: 11.

Q57. When the ‘Kargil War’ between Pakistan and India took place?

Answer: Between May and July 1999.

Q58. Wikipedia is a free online encyclopedia. Which organization hosted it?

Answer: Wikimedia Foundation.

Q59. How many players plays in a volleyball team?

Answer: 6.

Q60. Agartala is the capital of which Indian state?

Answer: Tripura.

Q61. What is the fuse wire made of?

Answer: From alloy of tin and lead.

Q62. In which inscription of Ashoka is the description of the Kalinga war?

Answer: XIII inscription.

Q63. Who gave the rule of motion of the planets?

Answer: Kepler.

Q64. Our Solar System is located in which galaxy?

Answer: The Milky Way.

Q65. What is the total Population of India according to UN?

Answer: 1,366,177,505 (till April 30, 2019 by United Nations estimates).

Q66. What is the provision of the constitution of the Supreme Court?

Answer: In paragraph 124.

Q67. Novel Corona Virus started from which country in 2019?

Answer: China.

Q68. Financial services company ‘State Bank of India’ headquarter is located at where?

Answer: Mumbai.

Q69. Who founded the Tata Group in India?

Answer: Jamsetji Tata.

Q70. Who is the Minister of Defence (India) since May 31, 2019?

Answer: Shri Rajnath Singh.

Q71. Who was the chief guest of India’s Republic Day Parade 2021?

Answer: None.

Q72.‘British East India Company’ was granted a charter by Queen Elizabeth I on which date?

Answer: December 31, 1600 AD.

Q73. New Enfield Rifle with the Greased Cartridges were introduced in the British Indian Army in which year?

Answer: January 1857.

Q74. Which resource is below comes under non-renewable resource on the Earth?

Answer: Natural Gas.

Q75.Land covers how much of the Earth’s surface?

Answer: 29%.

Q76. Which country produce highest amount of the Rice in world?

Answer: China.

Q77. Tata Iron and Steel Company Limited (TISCO) which is now known as Tata Steel Ltd was started on which date?

Answer: 25 August 1907.

Q78. Constituent Assembly demand was made by Indian National Congress in which year?

Answer: 1934.

Q79.Article 300 A of Indian Constitution provides which fundamental rights to the citizens of India?

Answer: Right to Property.

Q80.Which is the Supreme Law Making Institution in the India?

Answer: Parliament of India.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions