GK Questions for Class 7 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. ‘Lambda’ is a new variant of which Pandemic?

Answer: Coronavirus.

Q2. ‘French Grand Prix’ is a type of which sports?

Answer: Auto Race.

Q3. The Smallest Planet of our solar system is?

Answer: Mercury.

Q4. “Time 100” is an annual listicle of whom?

Answer: 100 most influential people in the world.

Q5. World War II (WW2) started in which year?

Answer: 1939.

Q6. ‘Lakhwar electricity project’ located at where?

Answer: Dehradun, Uttarakhand.

Q7.What is the total area covered by ‘Thar Desert’?

Answer: 200,000 square km.

Q8. On the Earth, north of the equator is known as what?

Answer: Northern Hemisphere.

Q9. Which line divides India and Pakistan into two countries?

Answer: The Radcliffe line.

Q10. Yahoo Search Engine was developed by whom?

Answer: Jerry Yang and David Filo.

Q11. Where is the ‘Manas Wildlife Sanctuary National Park’ in India?

Answer: In Assam.

Q12.Name the India’s first woman Prime Minister?

Answer: Indira Gandhi.

Q13. Laws of Motion was introduced by whom?

Answer: Sir Isaac Newton.

Q14. What is the total height of Mount Everest?

Answer: 8,848 meter.

Q15. Where is the headquarter of NOKIA?

Answer: Espoo, Finland.

Q16. Indian Premier League (IPL) matches were started from which year?

Answer: 2008.

Q17. Where is the ‘Tawang District’ in India?

Answer: In Arunachal Pradesh.

Q18. Who is the author of ‘India and Pakistan in War and Peace’?

Answer: J. N. Dixit.

Q19. Microsoft has launched its new India Development Center (IDC) facility in which city of India?

Answer: Noida.

Q20. Vienna is the capital of which country?

Answer: Austria.

Q21. Majuli District is situated in which state of India?

Answer: Assam.

Q22. ‘Salute to Caregivers Ek Naya Nazariya’ for cancer survivors campaign launched by which company in India?

Answer: Bharti AXA General Insurance.

Q23. Delhi is on the banks of which river in India?

Answer: Yamuna.

Q24. Which river is called as the Sorrow of Bengal in India?

Answer: Damodar.

Q25. Into our solar system which is a dwarf planet (previously known as Planet)?

Answer: Pluto.

Q26. When was the National Development Council formed?

Answer: August 6, 1952.

Q27. In the Indo–Pakistani War of 1965 who was president of Pakistan?

Answer: Ayub Khan.

Q28. What is the square root of 361?

Answer: 19.

Q29. What is the most coffee-producing country in the world?

Answer: Brazil.

Q30. In which area is Bhasin Award given?

Answer: In the field of science.

Q31. ‘The Associated Press’ is the news agency of which country?

Answer: United States of America.

Q32. According to the satellite data, forest area of India is _?

Answer: Decreasing.

Q33. Where is the ‘Bharachukki Falls’ in India?

Answer: In Karnataka state.

Q34. How many Islands within the territory of the Republic of Indonesia?

Answer: 17,508.

Q35. Registration of political parties is done by whom?

Answer: By the Election Commission.

Q36. What organic material is used as a lubricant in heavy machines?

Answer: Graphites.

Q37.‘Every blow on my body will prove a nail in the coffin of the British Empire’. Whose statement is this?

Answer: Lala Lajpat Rai.

Q38. Which states are called seven sisters in India?

Answer: States of Eastern India.

Q39. What is the highest award of India in the field of literature?

Answer: Gyanpeeth Award.

Q40. What is the minimum age limit for the presidential election in India?

Answer: 35 years.

Q41. Which is biggest Planet of our solar system?

Answer: Jupiter.

Q42.Beijing is the capital of which country?

Answer: China.

Q43. Where is Hussain Sagar lake in India?

Answer: Telangana.

Q44. What is the Gorilla lifespan?

Answer: 35-40 Years.

Q45. Gandhi Jayanti celebrated on which date in each year?

Answer: 2 October.

Q46. Who changed name of Patliputra to Patna?

Answer: Sher Shah.

Q47.‘Cuckoo’ is the state bird of which state?

Answer: Jharkhand.

Q48. Which magnetic substance is in the center of the earth?

Answer: Nickel.

Q49. Who built the famous cave temple of Ellora?

Answer: Vamasana First.

Q50. The word ‘Deuce’ is related to which game?

Answer: Lawn tennis.

Q51. What was the most important industry of the Gupta Empire?

Answer: Textile industry.

Q52. Where is the OPEC headquarter located?

Answer: In Vienna.

Q53. How many years is the Indian prime minister’s tenure?

Answer: 5 years.

Q54. In which ocean is the Fiji Islands located?

Answer: In the South Pacific Ocean.

Q55. When Netaji Subhash Chandra Bose Jayanti is celebrated?

Answer: On 23rd January.

Q56. How many carats is the most pure gold?

Answer: 24 carats.

Q57. Which mirror is used in a solar cooker?

Answer: Concave mirror.

Q58.Who stopped the Sati Practice with the help of Lord William Bentique?

Answer: Raja Ram Mohan Roy.

Q59.Hampi is an ancient village located at which state of India?

Answer: Karnataka.

Q60.Which body part controls all the functions of the body?

Answer: The brain.

Q61. 73st Constitutional amendment is related to?

Answer: From Panchayati Raj.

Q62. Which state produces the largest coconut in India?

Answer: Kerala.

Q63. According to the Indian Constitution, what is the basis of ‘political power’?

Answer: The people of India.

Q64. Who invented the telescope?

Answer: Galileo.

Q65. ‘Table Tennis Federation of India’ established in which year?

Answer: 1926.

Q66. What is Indian Premier League (IPL) in India?

Answer: Professional Twenty-Twenty Cricket League.

Q67. On which date the South Africa declared independence from Britain?

Answer: May 31, 1961.

Q68. Biggest animal in the world according to the type of Whale?

Answer: Blue Whale.

Q69. No road tax, registration fee on electric vehicles has been announced first by which Indian state?

Answer: Telangana.

Q70. Who said ‘I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work’?

Answer: Thomas Edison.

Q71. Which is world’s largest coral reef system?

Answer: Great Barrier Reef.

Q72. During seventh century, ‘Maha-mandaleshvara’ was acknowledged as __ by kings?

Answer: Samantas.

Q73. Tripartite Struggle was fought between three kingdoms i.e, Palas, Pratiharas and whom?

Answer: Rashtrakutas.

Q74. The word ‘Environment’ is derived from which latin word which means ‘Neighbourhood’?

Answer: Environer.

Q75. Which day is celebrated each year on 5th June related to the Environment?

Answer: ‘World Environment Day’.

Q76. Angel Falls is the highest waterfall on Earth. It’s located at where?

Answer: Venezuela, South America.

Q77. ‘Midday Meal Scheme’ for crore students in the schools was first introduced in which state of India?

Answer: Tamil Nadu.

Q78. Which country is considered as the healthiest country in the Central America?

Answer: Costa Rica.

Q79. Media is the plural form of which word?

Answer: Medium.

Q80. A laboratory thermometer has temperature range of___?

Answer: 0-100 Degree Celsius.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions