GK Questions for Class 6 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. Who released the ‘Global Peace Index’ in world?

Answer: Institute for Economics and Peace Sydney, Australia.

Q2. ‘It’s a Wonderful Life: Roads to Happiness’ is a book written by whom?

Answer: Ruskin Bond.

Q3. Prithviraj Chauhan was an Indian king from which dynasty?

Answer: Chahamana.

Q4. Which regulatory body focus on the regulation of regional rural banks and apex cooperative banks in India?

Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD).

Q5. UNESCO World Heritage Site ‘Elephanta Caves’ is located at where?

Answer: Gharapuri in Mumbai.

Q6. Madurai is famous city in which Indian state?

Answer: Tamil Nadu.

Q7. What is the capital of Sri Lanka?

Answer: Colombo.

Q8. Saturn is the __ planet from the Sun?

Answer: Sixth.

Q9. Physicist ‘Albert Einstein’ was born on which date?

Answer: 14 March 1879 in Germany.

Q10.Slogan ‘tum mujhe khoon do main tumhe azadi dunga’ given by whom?

Answer: Netaji Subhash Chandra Bose.

Q11. Indian Railways Founded in which year?

Answer: 8 May 1845.

Q12. Where is the ‘Great Bear Lake’ found in the world?

Answer: Canada.

Q13. Bogibeel Bridge (in the Indian state of Assam) stand over which river?

Answer: Brahmaputra river.

Q14. What is the population of Goa according to year 2012?

Answer: 18.2 Lakhs.

Q15. General Assembly is one of the six principal organs of which organization?

Answer: United Nations.

Q16. In which year the Rabindranath Tagore won the ‘Nobel Prize in Literature’?

Answer: 1913.

Q17. Free books to scheduled caste college students provides in which Indian state?

Answer: Haryana.

Q18. Which is the highest civilian award of the Republic of India?

Answer: The Bharat Ratna Award.

Q19.‘International Day of Human Fraternity’ by United Nations on which date each year?

Answer: February 4.

Q20. ‘United Nations’ is an intergovernmental organization. It was founded on which date?

Answer: 24 October 1945.

Q21.Indian writer ‘Bankim Chandra Chattopadhyay’ born on which date?

Answer: 27 June 1838.

Q22. Rohtang Pass connects which valleys in the Indian state ‘Himachal Pradesh’?

Answer: Lahaul and Spiti Valleys.

Q23. Which imaginary line almost divides India into two equal parts?

Answer: Tropic of Cancer.

Q24. Where is the ‘Loktak Lake’ in India?

Answer: Manipur State.

Q25.Tokyo is the capital of which country?

Answer: Japan.

Q26. ‘World Cancer Day’ observed on which date each year?

Answer: February 4.

Q27. 1st civilian orbital mission is related to which space agency?

Answer: SpaceX.

Q28. Who is India’s youngest female Pilot?

Answer: Ayesha Aziz (25 years).

Q29. Computer application ‘Google Cloud Platform’ was launched on which date?

Answer: April 7, 2008.

Q30. ‘1857 The Sword of Mastaan’ is a Novel written by whom?

Answer: Vineet Bajpai.

Q31. What is the temperature of a gas depends on?

Answer: On the energy of gas molecules.

Q32. What is the world’s busiest business river?

Answer: Rhine river.

Q33. When was the State Bank of India established?

Answer: On July 1, 1955.

Q34. When was the inauguration of Doordarshan’s international channel?

Answer: On March 14, 1995.

Q35. Where is the Indian Air Force headquarters situated?

Answer: New Delhi.

Q36. Where is the headquarters of the Reserve Bank of India?

Answer: Mumbai.

Q37. What is the liquid part of blood?

Answer: Plasma.

Q38. World War I (WW1) ended on which date?

Answer: 11 November 1918.

Q39. How does energy arise in the sun?

Answer: By nuclear fusion.

Q40. ‘Ramcharitmanas’ is composed of whom?

Answer: Tulsidas.

Q41. Where is Junagarh Fort in India?

Answer: Bikaner.

Q42. What is the height of Lotus Temple?

Answer: 34 m.

Q44. When is ‘World Environment Day’ celebrated?

Answer: June 5.

Q45. Which place was India’s first underground nuclear explosion?

Answer: In Pokhran.

Q46. According to 2018, what is the population of India?

Answer: 135.26 Crores.

Q47. Where is the largest reserves of thorium in India?

Answer: Kerala.

Q48. Who is the Chairman of the Fourteenth Finance Commission?

Answer: Dr. Y.V. Reddy.

Q49. Who invented mobile?

Answer: Martin Cooper.

Q50. What is the name of the US President’s place?

Answer: White House.

Q51. When is ‘poor days’ celebrated?

Answer: June 28.

Q52. Where is the Bhojtal Lake in India?

Answer: Russia.

Q53. Who was first captain of India national football team?

Answer: Gostha Pal.

Q54. Who is the Chief Advisor to the governor?

Answer: Chief Minister.

Q55. What type of volcano is Kilimanjaro?

Answer: Dead volcano.

Q56. When was the formation of the Bharatiya Janata Party (BJP)?

Answer: April 6, 1980.

Q57. ‘Somnath’ is situated in which state?

Answer: Gujarat.

Q58. Which planet has the highest average density?

Answer: Jupiter.

Q59. ‘United Nations Security Council’ (UNSC) founded on 24 October 1945. Where is headquarter of UNSC?

Answer: New York, United States.

Q60. Where is the headquarter of Indian Boxing Federation in India?

Answer: New Delhi.

Q61. When was the state of Jharkhand formed?

Answer: November 15, 2000.

Q62. What is the biggest bone of the human body?

Answer: Fimar.

Q63. Who was the originator of the Bhakti movement in Punjab?

Answer: Guru Nanak.

Q64. Ghats at Varanasi is located in which state of India?

Answer: Uttar Pradesh.

Q65. What is the fuel used in the rocket?

Answer: Propulsion.

Q66. Who invented the Air Brake?

Answer: George Westinghouse.

Q67. Who did the research of rabies vaccine?

Answer: Louis Pasteur.

Q68.‘Chitrakoot Falls’ is situated in which state?

Answer: Chhattisgarh.

Q69. WWW is stand for what?

Answer: World Wide Web.

Q70. ‘Europa’ is the satellite of which planet?

Answer: Jupiter.

Q71. Which country is the largest area in the world?

Answer: Russia.

Q72. In India, Constituent Assembly was created by whom?

Answer: Cabinet Mission Plan.

Q73. Which ingredient makes bread rise?

Answer: Yeast.

Q74. Humans first lived in which continent of the World?

Answer: Africa.

Q75. Which scientist studies the fossil remains of Prehistoric living things?

Answer: Palaeontologist.

Q76. Ashoka was an Indian emperor of the which Dynasty?

Answer: Maurya Dynasty.

Q77. For deposit, loan and withdraw the money which used from below?

Answer: Bank.

Q78.‘Bhagavad Gita’ is the part of which Indian Epic?

Answer: Epic Mahabharata.

Q79. Which is the tallest grass in the world?

Answer: Bamboo.

Q80.Megasthenes was a historian and explorer belonged to which country?

Answer: Greek.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions