GK Questions for Class 5 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. When the Autistic Pride Day observed globally?

Answer: June 18.

Q2. ‘The Race of My Life’ is the autobiography of which Indian Sprinter?

Answer: (b) (i) and (iii)

Q3. Constitution of India was adopted by whom?

Answer: Constituent Assembly.

Q4. ‘Har Ghar Pani-Har Ghar Safai’ mission was launched in which Indian state?

Answer: Punjab.

Q5. Chauri Chaura is a town located in which country?

Answer: Its a town in Uttar Pradesh of India.

Q6. Indira Gandhi born in which year?

Answer: 1917.

Q7. Where is the ‘Mount Abu’ in India?

Answer: Rajashthan State.

Q8. What is the full form of CBSE?

Answer: Central Board of Secondary Education.

Q9. Taj Mahal is also known as which name?

Answer: Crown Palace.

Q10. Where is ‘Pangong Lake’ (also known as Pangong Tso) in India?

Answer: Ladakh.

Q11. Temple of Badrinath is located in which state of India?

Answer: Uttarakhand (Chamoli district).

Q12. Jantar Mantar (New Delhi) was founded by whom?

Answer: Maharaja Jai Singh II.

Q13. Mouse is _ device in computer system?

Answer: Input.

Q14. World War II ended in which year?

Answer: 1945.

Q15. Rose is the flowering plant comes under which family?

Answer: Rosaceae family.

Q16. Social networking service company Facebook, Inc. was founded by whom?

Answer: Mark Zuckerberg with his friends in 2004.

Q17. ‘UN World Tourism Organization’ was founded on which date?

Answer: Founded in 1 November 1975.

Q18. Photo and Video sharing social networking service app ‘Instagram’ owned by which company?

Answer: Facebook.

Q19. National Aeronautics and Space Administration is a space agency of which country?

Answer: United States of America.

Q20. Udaipur is famous city in which state of India?

Answer: Rajasthan.

Q21. Who is the new CEO of Amazon in 2021?

Answer: Andy Jassy.

Q22. Where is Jama Masjid in India?

Answer: Delhi.

Q23. Dr Bhim Rao Ambedkar is know as _ of Indian Constitution?

Answer: Father.

Q24. What is the full form of FDI?

Answer: Foreign Direct Investment.

Q25. What is the full form of IRCTC?

Answer: Indian Railways Catering and Tourism Corporation.

Q26. Ozan layer protects the earth from whom?

Answer: Space and other radiation.

Q27. Actress ‘Cicely Tyson’ passed away on 28 January 2021. She was actress of which country?

Answer: United States of America.

Q28. ‘Portrait of a Young Man Holding a Roundel’ belongs to whom?

Answer: Italian painter ‘Sandro Botticelli’.

Q29. Salt Satyagraha took place in which year in India?

Answer: 1930.

Q30. All India Women’s Conference was founded in which year?

Answer: 1927.

Q31.Which country produce higher amount of Black pepper in the world?

Answer: Vietnam.

Q32. The Red Fort is located at where in India?

Answer: Delhi.

Q33. Which scientist had discovered the planet of Jupiter?

Answer: Galileo.

Q34. Nathula Pass is located in which state of India?

Answer: In Sikkim.

Q35. Who was the first woman Prime Minister of India?

Answer: Mrs. Indira Gandhi.

Q36. How many colors are there in a Rambo?

Answer: Seven.

Q37 Nokia is which type of company?

Answer: Telecommunications company.

Q38. What is the reason for high heat of the sun?

Answer: Nuclear fusion of hydrogen.

Q39. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport is in which city?

Answer: Kolkata.

Q40. Why does the snow float on the water?

Answer: Due to less density than water.

Q41. First telegraph line was started in India in which year?

Answer: 1851.

Q42. Where is North India’s first Dog Park?

Answer: At Chandigarh.

Q43. Which game is related to the Ranji Trophy?

Answer: Cricket.

Q44. Which year was the first battle of Tarain?

Answer: In 1191 AD.

Q45. Prime Minister of India ‘Narendra Modi’ born on which date?

Answer: 17 September 1950.

Q46. Who was the first Indian woman to be awarded the Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa.

Q47. Which river is the most elaborate in India?

Answer: The river Ganges.

Q48. Who is India’s closest neighboring country on the ocean?

Answer: Sri Lanka.

Q49. What is the name of the planet called ‘Earth’s Twin Sister’?

Answer: Venus.

Q50. Who gave the slogan “Do or die”?

Answer: Mahatma Gandhi.

Q51. When is ‘World Statistics Day’ celebrated?

Answer: October 20.

Q52. When the ‘National Integration Day’ celebrated in India?

Answer: November 19.

Q53. What is the National Emblem of India?

Answer: Lion Capital of Ashoka.

Q54. ‘Mahatma Gandhi’ was born in which year?

Answer: 2 October 1869.

Q55. Who was Prime Minister of India between 27 May 1964 to 9 June 1964?

Answer: Gulzarilal Nanda.

Q56. Who is the real head of state government?

Answer: Chief Minister.

Q57. Which is the most productive country of groundnut in the world?

Answer: India .

Q58. Where is the ‘Tomb of Sher Shah’ located?

Answer: Sasaram.

Q59. How many languages spoken in the world?

Answer: 2792 languages.

Q60. When was the Jallianwala Bagh massacre happened?

Answer: April 13, 1919.

Q61. Who is called as Akbar of Kashmir?

Answer: Jainul Aabadin.

Q62. Which year was the ‘Treaty of Allahabad’?

Answer: August 12, 1765.

Q63. Who gave the slogan ‘Come to Delhi’?

Answer: Subhash Chandra Bose.

Q64.Who is largest producer of rice in India?

Answer: West Bengal.

Q65. In which country are the Green mountains and the Blue Mountains located?

Answer: United States.

Q66. Computer day is celebrated on which date?

Answer: December 2.

Q67.What is the national sport of the United States?

Answer: Baseball.

Q68. What is the spread of cholera?

Answer: Domestic fly.

Q69. Which year did the Right to Information Act come into force?

Answer: In 2005.

Q70.India’s first amputee clinic was launched by whom in country?

Answer: Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER).

Q71. Hawa Mahal is located in which state of India?

Answer: Rajasthan.

Q72. ‘General Theory of Relativity’ was given by which theoretical physicist?

Answer: Albert Einstein.

Q73.Which is the hottest desert in the world?

Answer: Sahara Desert.

Q74. India comes under which continent of world?

Answer: Asia.

Q75.Which is Earth’s most populous continent?

Answer: Asia.

Q76. Where is the ‘Statue of Unity’ build in India?

Answer: Gujarat.

Q77. Mumbai is the capital city of which state?

Answer: Maharashtra.

Q78. Where is the Wainganga River in India?

Answer: Madhya Pradesh.

Q79. Nagpur city is situated in which state?

Answer: Maharashtra.

Q80.What is the International Space Station?

Answer: Artificial Space Station in low Earth orbit.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions