GK Questions for Class 12 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. Who is the CEO of Twitter?

Answer: Jack Dorsey since 2015.


Q2. Extinct shield volcano ‘Mount Elgon’ is located at where on the Earth?

Answer: Border of Uganda and Kenya.


Q3. Bird flu is also called as which name?

Answer: Avian Influenza.


Q4. Shah Jahan was born in 1592. He was fifth Mughal emperor who is known as what name?

Answer: Prince of Builder.


Q5. Who signs on the One Rupee Note in India?

Answer: Financial Secretary.


Q6. Indo-Tibetan Border Police (ITBP) founded on which date?

Answer: 24 October 1962.


Q7. Landlocked country ‘Malawi’ is located at where?

Answer: Southeastern Africa.


Q8. Pharmaceutical company ‘Pfizer’ belongs to which country?

Answer: United States of America.


Q9. Barcelona is known for its art and architecture culture. Where is this city located?

Answer: Spain.


Q10. Where is the Pratapgad Fort in India?

Answer: Pune (Maharashtra).


Q11. When ‘Lalu Prasad Yadav’ became the Chief Minister of Bihar State?

Answer: 10 March 1990 (from Janata Dal).


Q12. Nitish Kumar (Chief Minister of Bihar) was born on 1 March 1951 at where?

Answer: Bakhtiarpur, Bihar.


Q13. When ‘Ram Nath Kovind’ became the President of India?

Answer: 25 July 2017.


Q14. National Migration Support Portal ‘ShramShakti’ launched in which country?

Answer: India.


Q15.‘Ceres’ is the largest object (only dwarf planet in inner solar system, radius of 296 miles) situated at where in the space?

Answer: In Asteroid Belt (between Mars and Jupiter).


Q16. By which constitution amendment the pension of the princes of the princely states was abolished in India?

Answer: 26th Constitutional amendment in 1971.


Q17. Who was the Private Secretary of Mahatma Gandhi?

Answer: Mahadev Desai.


Q18. When Sarva Shiksha Abhiyan was started in India?

Answer: 2001.


Q19. Xuanzang was a Buddhist monk, scholar and traveler. He was born in which country?

Answer: China in 6 April 602 AD.


Q20. ‘The Himalayan Film Festival’ celebrated in which nation?

Answer: India.


Q21. When ‘United Nations Public Service Day’ celebrated each year?

Answer: June 23.


Q22. Who was the third speaker of the Lok Sabha?

Answer: Hukam Singh.


Q23. Which state produce cement in India with 1st position?

Answer: Rajasthan.


Q24. Harauti language is spoken in which Indian State?

Answer: Rajasthan.


Q25. Where is the ‘Chapora Fort’ in India?

Answer: At Goa.


Q26. Which Englishman called the “constellation of modern India”?

Answer: Raja Rammohan Rai.


Q27. When was the National Flood Commission formed in India?

Answer: In 1976.


Q28. Before becoming Sultan, Iltutmish was the Governor of where?

Answer: Badaun.


Q29. How many fundamental duties in the Indian Constitution?

Answer: 11.


Q30. What is the name of the helpful hormone to maintain the water balance in the human body?

Answer: ADH Hormones.


Q31. Which year was the establishment of the Communist Party of India?

Answer: October 17, 1920.


Q32. ‘Jinnah and Gandhi: Their Role in India’s Quest for Freedom’ is the book of?

Answer: S K Majumdar.


Q33. The ancient city Taxila is situated between which two rivers?

Answer: Indus and Jhelum river.


Q34. When was the French “East India Company” formed in India?

Answer: 1664.


Q35. On which river is the longest internal waterway in the world?

Answer: St. Lawrence (USA).


Q36.‘Galatea’ is the natural satellite (Moon) of which planet in our Solar System?

Answer: Neptune.


Q37. World famous ‘Shivanasamudra Falls’ forms by which river in India?

Answer: Kaveri.


Q38. What is the total length of ‘Yukon River’ which is major watercourse in North America?

Answer: 3,190 km.


Q49. Where was the first Commonwealth Games organized?

Answer: Hamilton, Canada.


Q50. Which place in India is called the confluence of three seas?

Answer: Kanyakumari.


Q51. Who was the Finance Minister of India between 21 June 1991 to 16 May 1996?

Answer: Manmohan Singh (former PM of India from 2004 to 2014).


Q52. Midnapore city is located in which Indian State?

Answer: West Bengal.


Q53. German Engineer ‘Karl Benz’ received a patent for the motorcar on which date?

Answer: 29 January 1886.


Q54. Lapetus is the third-largest natural satellite of which Planet?

Answer: Saturn.


Q55. At the time of the third battle of Panipat, who was the ruler of Delhi?

Answer: Shah Alam II.


Q56. Which Governor established “Agricultural Bank” in India?

Answer: Lord Curzon.


Q57. Who recognizes political parties in India?

Answer: Election Commission.


Q58. Who was the first minister to resign from the Indian Union Cabinet?

Answer: Shyama Prasad Mukherjee.


Q59. Who was the founder of the Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) in 1925?

Answer: Keshav Baliram Hedgewar.


Q60. Khalsa Panth was created by in 1699 by whom?

Answer: Guru Gobind Singh Ji (tenth Sikh Guru).


Q61. Two Opium war was happened between which two countries?

Answer: Between China and England (1839 to 1842 and 1856 to 1860).


Q62. Which magazine is called the Bible of Cricket?

Answer: Wisden.


Q63. Which island is known as Sandwich Island?

Answer: Hawaiian Islands.


Q64. Where is the headquarter office of Asian Cricket Council?

Answer: Colombo, Sri Lanka.


Q65. What is Computer smallest information storage unit?

Answer: Bit.


Q66.What was the population of Sikkim State as per Census of 2011?

Answer: 6,10,577.


Q67.Which country has given legal recognition to Euthanasia?

Answer: Netherlands.


Q68. What part of the body is affected by Tetanus Disease?

Answer: The nervous system and muscles.


Q69. How many days did ‘Sunita William’ continue to be in space?

Answer: 127 days.


Q70 Each year the ‘World Music Day’ is observed on which day?

Answer: June 21.


Q71. In which state is the highest density of the canals in India?

Answer: Uttar Pradesh.


Q72. ‘Pan’ is the moon of which Planet in our Solar System with the mean radius of 8.8 miles (14.1 Km)?

Answer: Saturn.


Q73. Who is first Indian scientist honored with Bharat Ratna?

Answer: CV Raman.


Q74. Where is ‘Sardar Vallabhbhai Patel International School Of Textiles & Management’ located?

Answer: Coimbatore Tamilnadu.


Q75. When the Karnataka High Court was established?

Answer: 1884.


Q76.Each year the ‘World Music Day’ is observed on which day?

Answer: June 21.


Q77. What do you know about ‘Ethereum’ a type of Cryptocurrency?

Answer: Blockchain-based distributed computing platform.


Q78. Before becoming Sultan, Iltutmish was the Governor of where?

Answer: Badaun.


Q79. How many fundamental duties in the Indian Constitution?

Answer: 11.


Q80. What is the name of the helpful hormone to maintain the water balance in the human body?

Answer: ADH Hormones.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions