GK Questions for Class 11 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. The Fan Machine was invented by whom?

Answer: Schuyler Skaats Wheeler.


Q2. Which game is related to the Ranji Trophy?

Answer: Cricket.


Q3. Modern current electricity supply system inventor ‘Nikola Tesla’ was born on which date?

Answer: 10 July 1856.


Q4. X Research and development company is subsidiary of which corporation?

Answer: Alphabet Inc.


Q5. When ‘Azad Hind’ the Provisional Government of Free India was founded?

Answer: 1943.


Q6. ASEAN is a regional intergovernmental organization. What is full form of ASEAN?

Answer: Association of Southeast Asian Nations.


Q7. What do you know about FedEx?

Answer: World’s second biggest package-shipper company.


Q8. Rajahmundry is a city in which state of India?

Answer: Andhra Pradesh.


Q9. ‘For the Benefit of All’ is the slogan of which space agency in the world?

Answer: National Aeronautics and Space Administration (NASA).


Q10. What is the official website of NASA?

Answer: nasa.gov


Q11. What is the main reason for climate of India is mainly tropical?

Answer: Himalayas location in North.


Q12. Barren Island is an active volcano located in which country?

Answer: India.


Q13. In the Bay of Bengal, Ten Degree Channel separates Andaman Islands and which Islands from each other?

Answer: Nicobar Islands.


Q14. Meera Kumar became _ woman Lok Sabha Speaker?

Answer: First.


Q15. Rome is the capital of which country?

Answer: Italy.


Q16. Life Insurance Corporation of India (LIC) was established on which date?

Answer: 1 September 1956.


Q17. ‘International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking’ observed each year on June 26 by whom?

Answer: United Nations General Assembly (UNGA).


Q18. Which country to reduce road accident deaths by 50% by the year 2024?

Answer: India.


Q19. Shree Somnath Jyotirlinga Temple located at where in India?

Answer: Saurashtra on the western coast of Gujarat.


Q20. Who is the 49th Vice President of United States of America?

Answer: Kamala Harris.


Q21.Indian economist and philosopher ‘Amartya Sen’ got Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in which year?

Answer: 1998.


Q22. ‘Matter cannot be created or destroyed’ statement is validates by which rules?

Answer: Rule of Energy Conservation.


Q23. Indian Constitution was enforced on which date?

Answer: 26th Jan, 1950.


Q24. Qutubuddin Aibak founded which Dynasty in the India?

Answer: Ghulam Dynasty.


Q25. Where is Rudrasagar Lake in India?

Answer: Tripura.


Q26. ‘The Times’ is the main newspaper of which country?

Answer: United Kingdom.


Q27.‘ The World Beneath His Feat’ is the life story of Badminton coach?

Answer: Pullela Gopi Chand.


Q28. The Lok Sabha Secretariat works under which?

Answer: Lok Sabha Speaker.


Q29. Which gas pollutes most of the atmosphere?

Answer: Carbon monoxide.


Q30. Which was first spacecraft to land on Mars?

Answer: The Viking landers (in the 1970s).


Q31. How old is the tenure of the judges of international court?

Answer: 9 years of age.


Q32. Which tribe of Rajasthan participated in Gandhiji’s non-cooperation movement?

Answer: Meena.


Q33.How many eclipses can there be in a calendar year?

Answer: 7.


Q34. In which article does the President have the power to issue an ordinance?

Answer: In Article-123.


Q35. What was the original name of Rani Lakshmibai?

Answer: Manikarnika.


Q36. Space Research Centre ‘Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)’ is located at where in India?

Answer: Thiruvananthapuram, Kerala.


Q37. How many years have the temporary members are elected for Security Council for how many years?

Answer: For two years.


Q38. Who created the Delhi’s famous ‘Jama Masjid’?

Answer: Shah Jahan.


Q39. Line of Control is the boundary line between which two countries?

Answer: India and Pakistan.


Q40. Which lake is between Hyderabad and Secunderabad?

Answer: Hussain Sagar Lake.


Q41. What is the “Large Hadron Collider”?

Answer: Most powerful particle collider machine.


Q42. Betwa River is the tributary of which river in India?

Answer: Yamuna.


Q43. Which brand from India is world’s fifth strongest brand?

Answer: Reliance Jio.


Q44. What is the only snake making the nest in the world?

Answer: King Cobra.


Q45. In which language did Tulsidas compose ‘Ramcharitmanas’?

Answer: Awadhi.


Q46. When did the general elections in India begin in 2019?

Answer: April 11th.


Q47. What is the valley between Dhauladhar and Pir Panjal?

Answer: Kullu valley.


Q48. Where did Mahavir Swamy give his first message?

Answer: In Raajagrh.


Q49.Indian music director ‘Himesh Reshammiya’ won the Film-fare Award for Best Male Playback Singer in which year?

Answer: 2006.


Q50. How many members of the Lok Sabha are nominated by the President?

Answer: 2.


Q51. Which is the third best national honor of India?

Answer: Padma Bhushan.


Q52. In which year the first industrial policy of independent India was declared?

Answer: In 1948.


Q53. What type of island is Lakshadweep?

Answer: Coral Island.


Q54. Which port is the largest export of cotton textiles and machinery in India?

Answer: From Mumbai port.


Q55. What is the world’s largest Hindu temple in terms of area?

Answer: Akshardham Temple.


Q56. What color is formed by mixing red and green colors?

Answer: Yellow.


Q57. Where is the headquarters of the European Space Agency?

Answer: In Paris.


Q58. Previous President of the United States ‘Donald Trump’ assumed office on which date?

Answer: January 20, 2017.


Q59. Where is the ‘Balasaheb Thackeray Zoological Park’ in India?

Answer: In Maharashtra.


Q60. Where is the Ratle Hydroelectric Plant in India?

Answer: Kishtwar district of Jammu and Kashmir.


Q61. Which department in India releases PAN card?

Answer: Income Tax Department.


Q62.World largest known cave ‘Hang Son Doong’ located in which country?

Answer: Vietnam.


Q63.Which is the fastest computer in the world?

Answer: Super Computer.


Q64. Which was the most organized part of Chola army?

Answer: Front Army.


Q65. When does the birthday of India’s current Prime Minister Narendra Modi come?

Answer: September 17.


Q66. Where is the ‘Balasaheb Thackeray Zoological Park’ in India?

Answer: In Maharashtra.


Q67. Where is the Ratle Hydroelectric Plant in India?

Answer: Kishtwar district of Jammu and Kashmir.


Q68. ‘Law Of Floating’ principle was discovered by whom?

Answer: Archimedes.


Q69. Alzheimer was first identified by whom in 1901?

Answer: German psychiatrist – Alois Alzheimer.


Q70. How many members of the Lok Sabha are nominated by the President?

Answer: 2.


Q71.‘Annam’ is a historic term used for whom?

Answer: South Vietnam.

Q72. Marco Polo visited Southern India during the reign of Rudramma Devi of the Kakatiyas in which year?

Answer: 1292 A.D. – 1294 A.D.

Q3. China’s first foreign-led dynasty ‘Yuan Dynasty’ was established by whom?

Answer: Kublai Khan.

Q74.‘Mihir Bhoja’ was a ruler built the city Bhojpal (Bhopal). He belonged to which dynasty in India?

Answer: Pratihara Dynasty.

Q75. Indian Standard Time (IST) is _ ahead of Greenwich Mean Time (GMT)?

Answer: 5 hours and 30 minutes.

Q76. State of Hyderabad was founded by whom in 1724 CE?

Answer: Nizam al-Mulk (Asaf Jah).

Q77. Who was the founder of the Kingdom of Oudh (Awadh) in 1722?

Answer: Saadat Khan.

Q78. Prehistoric paintings have been found mainly in which places across the world?

Answer: Caves.

Q79. ‘Caves of Bhimbetka’ was discovered by Archaeologist ‘V.S. Wakankar’ in which year?

Answer: 1957.

Q80. First function of a Constitution is to provide a set of basic rules that allow for minimal coordination among-st__ of society?

Answer: Members.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions