GK Questions for Class 10 Questions Answers

Here you will find GK MCQ Questions for Class 12 Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 12 GK Questions. Students also can take a free test of the GK Questions of Class 12 Questions.

Q1. Each year the ‘International Day of Peace’ is observed on which date?

Answer: September 21.

Q2.Each year the ‘World Refugee Day’ observed on which date?

Answer: June 20.

Q3.‘International Day of Yoga’ celebrated each year on June 21. In which year this day started?

Answer: 2015.

Q4. Who developed the idea of the WWW to meet the demand for automated information-sharing?

Answer: Tim Berners-Lee.

Q5. In which book did Newton mention ‘rule of gravity’?

Answer: Principia.

Q6. Which state is highest per capita income among 33 Indian states and union territories in India according to Ministry of Statistics and Programme Implementation in 2021?

Answer: Goa.

Q7. Which is largest river basin in India?

Answer: Ganga basin.

Q8. A landform which mainly surrounded by water from three sides and connected to mainland from one side is called as what?

Answer: Peninsula.

Q9. Where is world’s oldest (45,500 years old) known cave painting?

Answer: Indonesia.

Q10. Yarlung Tsangpo is the upper stream of which river?

Answer: Brahmaputra.

Q11. To build the public health capacity and skills, School of Public Health launched by which state in India?

Answer: Rajasthan.

Q12. Nirmala Sitharaman became the Defence Minister of India on which date?

Answer: 3 September 2017.

Q13. Bharatiya Janata Party or BJP (in India) was founded on which date?

Answer: 6 April 1980.

Q14. What was the previous name of the official home of the President of India ‘Rashtrapati Bhavan’?

Answer: “Viceroy’s House”.

Q15. What is the Chemical formula of baking soda?

Answer: NaHCO3.

Q16. When the PSLV-C45/EMISAT MISSION was launched?

Answer: Apr 01, 2019.

Q17.‘Flagship rocket H3’ is belongs to which country?

Answer: Japan Aerospace Exploration Agency- JAXA.

Q18. India’s first ‘Air taxi service’ was launched in which state?

Answer: Haryana state.

Q19. When Ajmer State was merged into Rajasthan?

Answer: 1 November 1956.

Q20. First time in India, ‘One School One IAS’ scheme was launched in which state?

Answer: Kerala.

Q21. Tehri Dam is the highest dam in India and is located on which river?

Answer: Bhagirathi River.

Q22.Paytm provides which services?

Answer: Online recharge and E-Wallet Payment.

Q23. Where is the CERN (European Organization for Nuclear Research) head office?

Answer: Meyrin, Switzerland.

Q24. World Wide Web (www) was invented in which year?

Answer: 1989.

Q25.How many countries are in the world?

Answer: 195 countries.

Q26. What is the only bird, which flows backwards?

Answer: Hummingbird.

Q27. Where is the Central Arid Zone Research Institute located in India?

Answer: Jodhpur.

Q28.105-story, 330-metre-tall ‘Ryugyong Hotel’ is located in which country?

Answer: North Korea.

Q29.During which movement did the spinning wheel be shown in the flag?

Answer: During non-cooperation movement.

Q30. How many basic duties were explained in the 42nd Constitution Amendment?

Answer: 10.

Q31.‘The state has a vast form of person’ statement given by whom?

Answer: Plato.

Q32. Gandhiji participated in which Round Table Conference?

Answer: Second Round Table Conference.

Q33. In which state is the maximum production of spices in India?

Answer: Kerala.

Q34. Sutlej River is also known as which name?

Answer: Satadree.

Q35. The Amazon River falls into which ocean?

Answer: Atlantic Ocean.

Q36. Who is the first Chief of Defence Staff (CDS) of India?

Answer: General Bipin Rawat (since 1 January 2020).

Q37. What is the full-form of RBL bank in India?

Answer: Ratnakar Bank Limited.

Q38. Which is only Tin producing state in India?

Answer: Chhattisgarh.

Q39. In which states of India, Coal production is higher?

Answer: Jharkhand, Madhya Pradesh, Orissa and Chhattisgarh.

Q40. Where is the headquarters of ‘World Meteorological Organization’ located?

Answer: Geneva.


Q41. ‘Mecca’ city is in which region of Saudi Arabia?

Answer: Hejazi Region.

Q42. Jorhat is a city in which state of India?

Answer: Assam.

Q43. Communist Party of India was founded by which year?

Answer: 1925.

Q44. Battles of Tarain was fought in which years?

Answer: First Battle – 1191 and Second battle – 1192.

Q45. Who does the appointment of the Prime Minister?

Answer: The President.

Q46. Where does the velocity of light occur?

Answer: In vacuum.

Q47. Which President of United States was the first to be assassinated?

Answer: Abraham Lincoln.

Q48. Who was the first Chief Election Commissioner of India?

Answer: Sukumar Sen.

Q49. Bharat Ratna Award given to Jawaharlal Nehru in which year?

Answer: 1955.

Q50. Smart wearables company Fitbit belongs to which country?

Answer: United States of America.

Q51. World’s largest volcanoes are around to which ocean?

Answer: Pacific ocean.

Q52. Which nutrient provides the most energy?

Answer: Carbohydrate.

Q53. Who is the first to predict that the Sun is the center of the solar system and the Earth revolves around it?

Answer: Copernicus.

Q54. Where is the restriction of ‘freedom of residence’ anywhere?

Answer: Jammu and Kashmir.

Q55. In which year the National Sample Survey Organization established?

Answer: 1950 AD.

Q56. In the finance any person or entity who buys and sells stocks, bonds, and mutual funds is called what?

Answer: Trader.

Q57. Who is the Amartya Sen in India?

Answer: Indian Economist.

Q58. Whose birthday is celebrated as International Nonviolence Day?

Answer: Birthday of Mahatma Gandhi ji Birthday.

Q59. Who is the head of the state executive?

Answer: Governor.

Q60. Where is the head office of the United Nations?

Answer: New York.

Q61. Where is the Tomb of King Rammohan Rai located?

Answer: In Bristol, England.

Q62. The ‘Better Man’ is composed by whom?

Answer: Anita Nair.

Q63.In all the states, who has the power to forgive the death penalty?

Answer: In the President.

Q64. What is the source of oxygen produced during photosynthesis?

Answer: Water.

Q65. The ‘Wagah’ is situated on the boundary line between which two countries?

Answer: India and Pakistan.

Q66. Who took the leadership of Azad Hind Fauj in Singapore?

Answer: Subhash Chandra Bose.

Q67. What was the name of Jharkhand known in the Mahabharata?

Answer: Panditik country.

Q68. What is PHP in Programming?

Answer: General Purpose Programming Language.

Q69. Mount Kailash (height of 6,638 m) is located in which country?

Answer: China.

Q70. French Guiana comes under which region?

Answer: Region of France.

Q71. European Space Agency (ESA) headquarters is located in Paris? When ESA was Established in Paris?

Answer: 30 May 1975.

Q72. The Boxer Rebellion was an uprising against foreigners that occurred in which country about 1900?

Answer: China.

Q73.Political and Social revolution across the territory of the Russian Empire, what was the duration of Russian Revolution?

Answer: 8 Mar 1917 – 16 Jun 1923.

Q74. Chinese Revolution or the Xinhai Revolution is also known as__?

Answer: 1911 Revolution.

Q75. Which is the longest expressway in India?

Answer: Delhi-Mumbai Express highway.

Q76. ‘World Development Report’ is an annual report by whom since 1978?

Answer: World Bank.

Q77. Human Development Report is published by whom?

Answer: United Nations Development Programme (UNDP).

Q78. Human Development Index (HDI) is published by whom in the world?

Answer: United Nations Development Programme (UNDP).

Q79. Per Capita Income for a country is calculated by dividing total income of the country by _?

Answer: Total Population.

Q80. Light enters the Eye through a thin membrane which is called the?

Answer: Cornea.

We hope the given GK Questions for Class 12 Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 12 GK Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

School GK Questions Answers For Class 5th To 12th

Class 5 For GK QuestionsClass 6 For GK Questions
Class 7 For GK QuestionsClass 8 For GK Questions
Class 9 For GK QuestionsClass 10 For GK Questions
Class 11 For GK QuestionsClass 12 For GK Questions