Geography Lesson Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Geography Lesson Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Why men found reasons to kill each other was _.

(a) Easier to understand
(b) Difficult to understand
(c) Not needed to be understood
(d) Not mentioned in the poem

Answer: (b) Difficult to understand


Q2. What sprang into the sky?

(a) Rocket
(b) Helicopter
(c) Jet
(d) None of these

Answer:- (c) Jet.


Q3. When did it become clear that the earth was round?

(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer: (b) At a height of six miles


Q4. What can we view from the sky?

(a) River
(b) City
(c) Bridge
(d) House

Answer:- (b) City.


Q5. What became clear when the jet reached ten thousand feet?

(a) Why cities ran along the river
(b) Why valleys are populated
(c) Logic of geography
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q6. ‘Seeing it scaled —– inches to the mile,’

(a) Two
(b) Four
(c) Eight
(d) Six

Answer:- (d) Six.


Q7. “There seemed an inevitability about what on ground had looked haphazard”. What do you mean by the word “haphazard”?

(a) That cannot be avoided
(b) That can be avoided
(c) Without plan or order
(d) With plan or order

Answer: (c) Without plan or order


Q8. How far the Jet reaches from the ground?

(a) Ten thousand feet
(b) One hundred feet
(c) Five hundred feet
(d) Six hundred feet

Answer:- (a) Ten thousand feet.


Q9. Who is the poet of the poem “Geography Lesson”?

(a) Zulfikar Ghose
(b) Zulfikar Khosla
(c) Aesop
(d) Roald Dahl

Answer: (a) Zulfikar Ghose


Q10. How were the valleys?

(a) Beautiful
(b) Clean
(c) Populated
(d) None of these

Answer:- (c) Populated.


Q11. What was not clear from the sky?

(a)Why men on earth found causes to hate each other
(b) Why men on earth built walls to divide cities
(c) Why men on earth kill each other
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q12. What happens when the Jet reached ten thousand feet?

(a) The cities where the rivers ran
(b) Valleys were populated too
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer:- (c) Both (a) & (b).


Q13. The earth has more _ than _.

(a)Land, sea
(b) Water, forest
(c) Life, land
(d) Sea, land

Answer: (d) Sea, land


Q14. The logic of geography is –

(a) Land and wind attracted man
(b) Land and water attracted man
(c) Rivers attracted
(d) All of them

Answer:- (b) Land and water attracted man.


Q15. What was the “logic of geography”?

(a) Land and water attracted man
(b) Why valleys were populated
(c) Why cities ran along the river
(d) How cities are developed

Answer: (a) Land and water attracted man


Q16. ‘When the Jet —– six miles high,’

(a) Rose
(b) Sprang
(c) Reached
(d) None

Answer:- (a) Rose.


Q17.The ‘jet’ in the passage refers to :

(a) jet black
(b) jet engine
(c) jet liner
(d) jet stream.

Answer: (c) jet liner


Q18. What was clear when the jet rose six miles high?

(a) The earth was round
(b) The valleys were populated
(c) The earth had more sea than land
(d) Both (a) & (b)

Answer:- (d) Both (a) & (b).


Q19. When did it become clear as to why the city had developed the way it is?

(a) At a height of ten thousand miles
(b) At a height of six miles
(c) At a height of six inches to the mile
(d) At a height of six thousand miles

Answer: (c) At a height of six inches to the mile


Q20. ‘It was clear the —– was round’

(a) Sun
(b) Moon
(c) Earth
(d) Land

Answer:- (c) Earth.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!