Elements of Remote Sensing Objectives – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Electromagnetic radiation:

(A) Produces a time varying magnetic field and vice versa
(B) Once generated, remains self-propagating
(C) Is capable to travel across space
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q2. The infrared portion of EMR lies between

(A) 0.4 – 0.7 μm
(B) 0.5 mm to 1 μm
(C) 0.7 – 1.3 μm
(D) 0.7 to 14 μm

Answer:(D) 0.7 to 14 μm


Q3. The maximum sun’s radiation occurs around:

(A) 0.4 μm wave length
(B) 0.55 μ wave length
(C) 0.7 μ wave length
(D) None of these

Answer: (B) 0.55 μ wave length


Q4. Which one of the following residual biases involves the GPS accuracy?

(A) Satellite dependent biases due to uncertainty in the orbital parameters of the satellite
(B) Receiver-dependent biases due to clock stability with line
(C) Signal propagation biases due to the sphere and troposphere propagation
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Which one of the following geometric errors of satellite sensors is random?

(A) Scan skew
(B) Panoramic distortion
(C) Earth rotation
(D) Altitude variation

Answer: (D) Altitude variation


Q6. Orbital radius of GPS satellites is approximately:

(A) 15,200 km
(B) 26,600 km
(C) 18,400 km
(D) 36,000 km

Answer:(B) 26,600 km


Q7. ‘A’ and ‘B’ are two towers of equal height diametrically opposite on either side of the nadir point, at 3 km and 5 km distances. Which one of the following statements is correct?

(A) Height displacement of A will be less than that of B
(B) Height displacement of B will be less than that of A
(C) Height displacement of A and B is equal
(D) Height displacement of A and B will be towards each other

Answer: (A) Height displacement of A will be less than that of B


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) The first man-made satellite, Sputnik-l’ was launched on 4th October, 1957
(B) The United State’s Explorer 6 transmitted the first picture of the earth in August 1959
(C) Television Infrared Observation Satellite (TIROS) designed for meteorological observations, started systematic earth observations from space from 1, April, 1960
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q9. If electric permittivity and magnetic permeability of the medium are respectively ‘ε’ and ‘μ’, then the velocity (Cm) of the electromagnetic wave in the medium is given by:

(A) Cm = 1/εμ
(B) Cm = 1/√8 μ
(C) Cm = 5/√εμ
(D) None of these

Answer: (B) Cm = 1/√8 μ


Q10. The entire range of the electromagnetic spectrum spans a large spectrum of wave lengths varying from:

(A) 10-10 to 106 m
(B) 10-8 to 106 m
(C) 10-10 to 1010 m
(D) 10-8 to 108 m

Answer: (A) 10-10 to 106 m


Q11. Which one of the following frequency regions is a part of sun’s radiation?

(A) Ultraviolet frequency region
(B) Infrared frequency region
(C) Radio frequency region
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. The part radiation due to scattered/diffused radiation entering the field of view of a remote sensor other than that from the required target,

(A) Reduces the contrast of the image and also its sharpness
(B) Increases the contrast of the image but reduces the sharpness
(C) Increases both the contrast and sharpness
(D) Reduces the contrast but increases the sharpness

Answer: (A) Reduces the contrast of the image and also its sharpness


Q13. Consider the following statements regarding the satellite imaging:
1. The satellite orbit is fixed in the inertial space
2. During successive across-track imaging, the earth rotates beneath the sensor
3. The satellite images a skewed area
Which one of the following statements is/are correct?

(A) 1, 2, 3
(B) 1, 3
(C) 2, 3
(D) 1, 2

Answer: (A) 1, 2, 3


Q14. The spectral region of the electromagnetic radiation which passes through the atmosphere without much attenuation is known as:

(A) Ozone hole
(B) Atmospheric window
(C) Ozone window
(D) Black hole

Answer: (B) Atmospheric window


Q15. Pick up the correct statement from the following

(A) The ratio of the up flux and down flux just above the snow surface, is called albedo
(B) Spectral albedo of snow is calculated for the semi-infinite snow thickness
(C) Water equivalent height of snow is the height of water column obtained by melting snow
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Elements of Remote Sensing MCQ – All Set

Elements of Remote Sensing Objective Questions and Answers – Set 01
Elements of Remote Sensing MCQ – Set 02
Remote Sensing Civil Engineering MCQ – Set 03
Elements of Remote Sensing MCQ with Answers – Set 04
Elements of Remote Sensing Objectives – Set 05
Multiple Choice Questions on Civil Remote Sensing – Set 06

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment