Docks and Harbour Engineering MCQ Quiz – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The shape of docks and basins is generally kept

(A) Rectangular ways
(B) Diamond shape ways
(C) Inclined ways
(D) All of these

Answer:(D) All of these


Q2. A lead line or sounding line

(A) Is stretched thoroughly when wet before it is graduated
(B) Should be soaked in water for about one hour prior to taking soundings
(C) Is adjusted at regular interval
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The important component of a sea port is

(A) Terminal buildings
(B) The docks
(C) The harbour
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q4. The width of the entrances of the harbours is restricted to

(A) 100 m
(B) 125 m
(C) 150 m
(D) 180 m

Answer: (D) 180 m


Q5. The horizontal angles from the boat between A and B and B and C, the stations on the shore are respectively θ1 and θ2. The distances AB = L1 and BC = L2. For calculating the angle α2 at C between the boat and station B is obtained by using the following formula: where (β is horizontal angle between A and C at B).

(A) (sin α1/sin α2) = (L2 sin θ1/L1 sin θ2) = K
(B) αt tan α2 = 360° – (θ1 + θ2 + β) = φ
(C) tan α2 = sin φ/(K + cos φ)
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) The artificial barrier constructed to enclose “n area for safe anchorage, is called break water
(B) The smoothened surface at the top end of the vertical face of a guay wall, is called fending
(C) The effective berthing lengths of inclined guays can be adjusted
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The beach is built:

(A) With largest material locally available to the waves
(B) With large material locally available to the waves
(C) With fine material locally available to the waves
(D) With finest material locally available to the waves

Answer: (A) With largest material locally available to the waves


Q8. For location of soundings a range and one angle from the shore involves the following operations. Which one is correct?

(A) A range line is established
(B) The first and the last soundings and every tenth soundings are fixed by angular observations
(C) The intermediate soundings are fixed by the time intervals
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) The operation of removing material from the sea or river bed is known as
(B) Dredging
(C) Digging
(D) None of these

Answer: (A) The operation of removing material from the sea or river bed is known as


Q10. If H is the height of the wave expected, then the height of the breakwater is generally taken as

(A) 1.2 H to 1.25 H above the datum
(B) 1.2 H to 1.25 H above the low water level
(C) 1.2 H to 1.25 H above the high water level
(D) 1.2 H to 1.25 H above the mean sea level

Answer: (C) 1.2 H to 1.25 H above the high water level


Q11. Location of soundings by two angles from the shore requires establishing

(A) One range line parallel to shore
(B) One range line perpendicular to shore
(C) Two range lines mutually perpendicular
(D) No range line

Answer: (D) No range line


Q12. Depth of borings for soil investigation, is generally kept below low water level

(A) 30 m
(B) 35 m
(C) 45 m
(D) 40 m

Answer: (C) 45 m


Q13. Littoral drift

(A) Is the raised line of sand, parallel to the sea coast
(B) Is the slow movement of surface water at sea caused by the wind
(C) Is a current parallel to the shore, caused due to tangential component of the wind
(D) Is a current perpendicular to the shore line caused due to wind

Answer: (C) Is a current parallel to the shore, caused due to tangential component of the wind


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The direction of the littoral drift depends upon the direction of the wave with respect to the coastline
(B) The direction of a river opening to the sea determines the direction of no littoral drift
(C) Harbour in the path of littoral drift is not constructed to avoid a build up of sand on one side and erosion on the other
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q15. Which one of the following land marks on the coast line must be depicted on hydrographic maps?

(A) Shore line
(B) Light houses
(C) Church spires
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Docks and Harbor Engineering MCQ – All Set

Docks and Harbor Engineering MCQ Practice Test – Set 01
Objective Questions on Docks and Harbour Engineering – Set 02
MCQ Study Materials on Docks and Harbour Engineering – Set 03
MCQ Study Materials on Docks and Harbour Engineering – Set 04
Docks and Harbour Engineering MCQ Quiz – Set 05
Harbour and Dock Engineering Online Practice – Set 06

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment