Current Affairs For Class 9 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 9 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 9 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 9 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. ‘Prioritizing Environmental Health for healthier communities in the global recovery’ is the theme of which day?

Answer: World Environmental Health Day 2021.


Q2. When ‘International Day of Charity 2021’ observed in this year?

Answer: September 05.


Q3. Who won a Gold Medal at the Tokyo Paralympics in Badminton?

Answer: Pramod Bhagat.


Q4. Which country designed and manufactured Air Defence Anti-missile system S-400?

Answer: Russia.


Q5.A new Cybersecurity Multi-Donor Trust Fund has been launched by which organization?

Answer: World Bank.


Q6. Theme for World Thinking Day 2021 is what?

Answer: Peacebuilding.


Q7. Scam (1992) has won the Best Web Series award at which festival?

Answer: Dadasaheb Phalke International Film Festival 2021.


Q8. ‘Women Scientists at the forefront of the fight against COVID-19’ is the theme of which day in 2021?

Answer: International Day of Women and Girls in Science 2021.


Q9. To promote aspiring exporters in Rajasthan, which campaign launched?

Answer: ‘Mission Niryatak Bano’.


Q10.When ‘International Tiger Day’ observed in this year?

Answer: July 29, 2021.


Q11. ISRO is set to launch Earth observation satellite ‘Amazonia-1’ belongs to which country?

Answer: Brazil.


Q12. Which metro in the India to use ultraviolet rays to sanitize train coaches?

Answer: Lucknow Metro.


Q13. In which place the India’s first Igloo Cafe launched?

Answer: Gulmarg in Kashmir.


Q14. #ShikshaHarHaath campaign launched by which company in India as part of there corporate social responsibility (CSR) initiative for poor students?

Answer: Xiaomi India.


Q15.Rs 300 crore three-tower ‘Gender Park’ is going to launch at where in India?

Answer: Kozhikode, Kerala.


Q16. Who cancelled the license of Vasantdada Nagari Sahakari Bank Ltd in India?

Answer: Reserve Bank of India in January 2021.


Q17. Theme of National Youth Festival 2021 was?

Answer: YUVAAH – Utsah Naye Bharat Ka.


Q18. ‘Nagpur’s Gorewada International Zoo’ name has been changed to?

Answer: Balasaheb Thackeray Zoological Park.


Q19. India to start COVID-19 vaccination programme from which date across the country?

Answer: January 16, 2021.


Q20. Alexander Ellis appointed as British High Commissioner to which country?

Answer: India.


Q21. Defence Research and Development Organisation (DRDO) observed the 63rd Foundation Day on which date?

Answer: January 1st, 2021.


Q22. At which place the ’14th Global Healthcare Summit in 2021′ was observed?

Answer: Visakhapatnam.


Q23. Maiden trial of the first indigenous Air Droppable container ‘SAHAYAK-NG’ belongs to which country?

Answer: India.


Q24. Google Cloud announced ‘Karan Bajwa’ as its new leader in January 2021 for which region?

Answer: Asia Pacific.


Q25. United Kingdom Prime Minister Cancelled India Visit on republic day 2021 due to?

Answer: Covid-19 Crisis.


Q26. Who took charge as the Chairman of Airport Authority of India?

Answer: Sanjeev Kumar.


Q27. Who became new chief minister of Indian state Uttarakhand on March 10, 2021?

Answer: Tirath Singh Rawat.


Q28. Star sprinter ‘Hima Das’ appointed as a Deputy Superintendent of Police by which state in India?

Answer: Assam government.


Q29. ‘Corporate India Risk Index’ which is an indicator of a company’s risk exposure and preparedness, launched by whom?

Answer: ICICI Lombard.


Q30. To increase the green cover of the Delhi, which 15-day Program launched by government?

Answer: Van Mahotsav.


Q31. ‘Haryana COVID Emergency Loan Scheme’ launched in the state for whom?

Answer: Entrepreneurs supplying medicines, oxygen and other medical facilities.


Q32. From India, ‘WHO Director-General Special Recognition Award’ won by whom?

Answer: Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan.


Q33.‘Sadak Suraksha (Road Safety)’ is the theme of which day in 2021?

Answer: National Safety Day.


Q34. Which Bank has been Upgraded To Scheduled Commercial Bank Status?

Answer: Fino Payments Bank.


Q35. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 143-year-old reconstructed Heritage Marie Building at where?

Answer: Puducherry.


Q36. ‘Udyog Manthan for Productivity’ is the theme of which day in India?

Answer: National Productivity Day 2021.


Q37. Dr. Ajay Mathur become the next director general of the International Solar Alliance (ISA) from March 2021. The ISA is a coalition of how many member countries?

Answer: 73 countries.


Q38. United Arab Emirates (UAE) launched its own spacecraft to the Planet Mars. What is the name of this spacecraft?

Answer: Hope Orbiter.


Q39. Which state in India is first state to implement the ‘e-cabinet’?

Answer: Himachal Pradesh.


Q40. Global digital payment platform PayPal announced to wind down its domestic payment services in which country by April 1st, 2021?

Answer: India.


Q41. Which Union Budget of India is also known as Digital Budget?

Answer: 2021 Union Budget of India.


Q42. Who become the CM of Uttarakhand state for one day?

Answer: Srishti Goswami.


Q43.‘Beti Bachao Beti Padhao’ scheme completed how many years?

Answer: 6 years on 22 January 2015.


Q44. “Making of a General – A Himalayan Echo” book written by which author?

Answer: Lt. Gen. Konsam Himalay Singh.


Q45. Which country passport has topped in the most powerful passport in the world?

Answer: Japan.


Q46.When Union Budget 2021 will be presented in India?

Answer: February 1.


Q47. How many Covid-19 cases have been confirmed in India till January 12, 2021?

Answer: 10.5 Million.


Q48. Chief Justice Raghvendra Singh Chauhan is now the Chief Justice of which High court in India?

Answer: Uttarakhand High Court.


Q49. ‘Kisan Fasal Rahat Yojana’ launched in which state of India?

Answer: Jharkhand.


Q50. Who became sixth member of the ‘Five Eyes’ Intelligence Network?

Answer: Japan.


Q51‘Armed Forces Veterans Day 2021’ celebrated in India on which date?

Answer: January 14th.


Q52. Who has been appointed as the new Chairperson of the Broadcasting Content Complaints Council (BCCC)?

Answer: Justice Gita Mittal.


Q53. ‘Prison Tourism’ program launched by which states in India?

Answer: Maharashtra and Telangana.


Q54. To create awareness about protein deficiency, which day observed each year in India?

Answer: National Protein Day.


Q55. For upgradation of Kargil Zanskar road, Union Government has approved _ project?

Answer: 780 Crore rupees.


Q56. To increase the green cover of the Delhi, which 15-day Program launched by government?

Answer: Van Mahotsav.


Q57. National Security Day or Rashtriya Suraksha Diwas(in Hindi) observed by which country?

Answer: India on March 4, 2021.


Q58 ‘Saras Aajeevika Mela’ organized by which ministry in India?

Answer: Ministry of Rural Development.


Q59. Who has been appointed as the National President of FICCI Ladies Organization (FLO)?

Answer: Ujjwala Singhania.


Q60. ‘The Ayurveda Day 2020’ observed on which date?

Answer: November 13th.


We hope the given GK Questions for Class 9 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 9 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.