Current Affairs For Class 8 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 8 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 8 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. Who address the 76th session of UNGA (United Nations General Assembly) on September 25, 2021?

Answer: Prime Minister Narendra Modi.

Q2. Which Indian para-shooter clinched the gold medal in the P4 – Mixed 50m Pistol SH1 final at Tokyo Paralympics 2020?

Answer: Manish Narwal.

Q3. ‘World Competitiveness Index 2021’ Topped by which Country in Europe?

Answer: Switzerland.

Q4. Multinational Military Exercise ‘SHANTIR OGROSENA’ 2021 is scheduled to be held in which country?

Answer: Bangladesh.

Q5. Indian Air Force (IAF) Chief RKS Bhadauria gifted a Aérospatiale Alouette III helicopter to whom while 50 years of defeating Pakistan in the 1971 war?

Answer: Bangladesh Air Force (BAF).

Q6. Name the person appointed as the new President of Confederation of Indian Industry for 2021-22?

Answer: MD and CEO of Tata Steel ‘T V Narendran’.

Q7. Critic’s Best Actor award at the Dadasaheb Phalke International Film Festival 2021 won by whom?

Answer: Sushant Singh Rajput.

Q8. When the ‘International Day of Women and Girls in Science’ 2021 celebrated?

Answer: February 11, 2021.

Q9. Satishwar Balakrishnan has been appointed as CEO of which Insurance company in India?

Answer: Aegon Life Insurance.

Q10.‘VLCC Femina Miss India World 2020’ won by whom?

Answer: Manasa Varanasi.

Q11. Microsoft has launched its new India Development Center (IDC) facility in which city of Uttar Pradesh?

Answer: Noida.

Q12. 17-year-old Amit Khatri set the new national U-20 record in the 10000m race walk in how much time?

Answer: 40 minutes 40.97 seconds.

Q13. Who became first Woman Sailor from India to qualify for the Olympics?

Answer: Nethra Kumanan.

Q14. Name the Indian mathematician who has been named as the winner of the prestigious 2021 Michael and Sheila Held Prize?

Answer: Nikhil Srivastava.

Q15. ‘Nomadland’ won which award at the Golden Globe Awards 2021?

Answer: Best Motion Picture – Drama award.

Q16. Who will be the Chief Guest at the India’s Republic Day Parade 2021?

Answer: No Chief Guest due to Coronavirus Pandemic.

Q17.What was the theme of the 4th One Planet Summit 2021?

Answer: Lets act together for nature.

Q18. Social network ‘Parlor’ has been removed by Amazon, Apple and Google for what reason?

Answer: Promotion violence in USA.

Q19. Who is Deputy Election Commissioner in India?

Answer: Umesh Sinha.

Q20. What is India rank in Economic League table 2021?

Answer: 6th.

Q21.Which country in Asia developed underwater drones called Sea Wing (Haiyi) glider?

Answer: China.

Q22. Who is appointed as Chief Justice of Madras High Court?

Answer: Justice Sanjib Banerjee.

Q23. ‘Global Pravasi Rishta app’ launched by which country?

Answer: India.

Q24. ‘Covishield’ is a COVID-19 vaccine developed by which research university in UK?

Answer: Oxford University.

Q25. ‘Maritime India Summit 2021’ through video mode inaugurated by whom?

Answer: Prime Minister Narendra Modi.

Q26. Name the Bollywood star appointed as the Global brand ambassador of Levis?

Answer: Deepika Padukone.

Q27. In India the ‘Sugamya Bharat App’ has been launched by which ministry?

Answer: Ministry of Social Justice and Empowerment.

Q28. PV Narasimha Rao 100th birth anniversary was observed on June 28, 2021. He belong to which country?

Answer: India.

Q29. Massive galaxy cluster – Abell 370 is located 4.9 billion light-years away from the Earth. Which space agency shared a stunning picture of this galaxy?

Answer: NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Q30. Uttar Pradesh has celebrated its foundation day on which date in January 2021?

Answer: January 24, 2021.

Q31. Who officially opened the 32nd Summer Olympic Games in the Tokyo city?

<pAnswer: Emperor Naruhito.

Q32. By 2047 which country will be energy independent?

Answer: India.

Q33. Who won Silver medal at the 2020 Tokyo Games in the Women’s 49kg category?

Answer: Chanu Saikhom Mirabai.

Q34. Name the bowler became 2nd Indian fast bowler to play 100 test matches?

Answer: Ishant Sharma.

Q36. Khelo India University Games (KIUG) 2021 held in which state of India?

Answer: Karnataka.

Q36. Marc Llistosella named as the new MD & CEO of which company?

Answer: Tata Motors Limited.

Q37. A report ‘Traffic Crash Injuries and Disabilities: The Burden on Indian Society’ released on February 13, 2021, developed by which International Organization?

Answer: World Bank.

Q38. Which Indian state launched ‘Beggar Free Scheme’ for Beggar-Free state?

Answer: Rajasthan State.

Q39.World’s first artificial island with the aim to provide clean energy is to be start by which country?

Answer: Denmark.

Q40. 2021 West Bengal Legislative Assembly election is scheduled in which months?

Answer: April – May 2021.

Q41.Which is 4th state in the India where a squad of women commandos has been added in the police department?

Answer: Uttarakhand.

Q42. S Gopalakrishnan appointed by the Ministry of External Affairs as the next High Commissioner of India to which country?

Answer: Malawi.

Q43. Formation of ‘Mukhyamantri Bagayat Vikas Mission’ announced in which Indian state?

Answer: Gujarat.

Q44. What is the Union Budget of India as Finance Minister introduced on Feb 1st, 2021?

Answer: Rs. 34.83 lakh crore.

Q45. Swami Vivekananda 158th birth anniversary marked on which date in 2021?

Answer: January 12.

Q46. What is the rank of Mukesh Ambani in Bloomberg Billionaires Index 2021?

Answer: 13th.

Q47. Tenure of current Chairman of ISRO has been extended by central government for the period of 1 year. Who is the CEO of ISRO?

Answer: K Sivan.

Q48. Who is new Chairman and Chief Executive Officer (CEO) of Railway Board in India?

Answer: Suneet Sharma.

Q49.Leon Mendonca is the India’s __ chess grandmaster?

Answer: 67th.

Q50. When the World Braille Day 2021 celebrated?

Answer: January 4th, 2021.

Q51.When the Bitcoin Cryptocurrency crossed the $30,000 mark for the first time?

Answer: January, 2021.

Q52. Which Indian State Government announced to waive entertainment tax for cinemas from January to March 2021?

Answer: Kerala.

Q53. Which Indian state launched own packaged drinking water ‘Mission Bhagirath’ in India?

Answer: Telangana.

Q54. Which year named as ‘worst year on record’ by UN World Tourism Organization?

Answer: 2020.

Q55. Who has been appointed as India’s next ambassador to Kazakhstan?

Answer: Ms. Shubhdarshini Tripathi.

Q56.Uttar Pradesh has celebrated its foundation day on which date in January 2021?

Answer: January 24, 2021.

Q57. ‘Advantage India: The Story of Indian Tennis’ is a book written by whom?

Answer: Anindya Dutta.

Q58. ‘Stratolaunch Roc’ is the world largest __ by American company ‘Stratoluanch’?

Answer: Aircraft.

Q59.Google CEO Sundar Pichai has announced how much funding to help India fight the ongoing COVID-19 pandemic?

Answer: Rs. 135 crores.

Q60. Name the person appointed as the new President of Confederation of Indian Industry for 2021-22?

Answer: MD and CEO of Tata Steel ‘T V Narendran’.

We hope the given GK Questions for Class 8 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 8 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.