Current Affairs For Class 7 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 7 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 7 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.“Bijoya Sanskritik Mahotsav” 2021 celebrated by whom in India?

Answer: Indian Army.

Q2. Manoj Sarkar has won the _ Medal in Badminton at Paralympics 2021?

Answer: Bronze.

Q3. Which country won highest numbers of Medal in the Tokyo Olympics?

Answer: United States.

Q4. Deepak Kumar won the silver medal in _ category at 72nd Strandja Memorial Tournament?

Answer: 52kg.

Q5. Sri Lanka Air Force (SLAF) 70th-anniversary celebrations marked on which date?

Answer: March 2, 2021.

Q6. Who became new President of the Table Tennis Federation of India?

Answer: Dushyant Chautala.

Q7. In India, COVID-19 vaccination for people above 18 years of age has been started from which date?

Answer: May 1, 2021.

Q8. Who laid the foundation stone of the Grand Anicut Canal System in Tamil Nadu?

Answer: Prime Minister Narendra Modi.

Q9.To build an alternative to Google Maps, which App ties up with the ISRO?

Answer: MapmyIndia.

Q10. 53rd death anniversary of ‘Pandit Deendayal Upadhyaya’ observed as which day?

Answer: Samarpan Diwas.

Q11.Which country to allow transgender persons to serve in Military roles?

Answer: United States of America.

Q12. Which tableau won the first prize in the Republic Day parade 2021 of India?

Answer: Ram Temple tableau of Uttar Pradesh.

Q13.To guide farmers in adopting best farming practices and enhancing productivity, which insurance company launched a new app called ‘Krishi Sakha’?

Answer: Bharti Axa General Insurance Company.

Q14. India to which neighboring country sent 1 million doses of a COVID vaccine as a gift under the ‘Vaccine Maitri’ Initiative?

Answer: Nepal.

Q15. In which state of India the longest road arch bridge ‘Wahrew Bridge’ has been launched?

Answer: In Meghalaya.

Q16. In which city the 4th One Planet Summit 2021 held?

Answer: Paris.

Q17.National Road Safety Month 2021 organized from which date in India?

Answer: January 18 to Feb 17, 2021.

Q18. Who has been appointed as the Chairman of Somnath Temple Trust in Gujarat?

Answer: Prime Minister Shri Narendra Modi.

Q19. ‘Parashuram Kund’ is located in which state of India?

Answer: Arunachal Pradesh.

Q20. In India who launched the “Inflation Expectations Survey of Households (IESH)”?

Answer: Reserve Bank of India.

Q21. ‘National Metrology Conclave 2021’ inaugurated by whom?

Answer: Prime Minister Shri Narendra Modi.

Q22. 51st International Film Festival of India will be held in 2021 at where in India?

Answer: Goa.

Q23.‘Amazonia-1’ is Brazil’s first Earth observation satellite developed in the country. Which space agency will launch it in 2021?

Answer: Indian Space Research Organization (ISRO).

Q24.Which country to launch world first wood-based satellite in 2023?

Answer: Japan.

Q25. ‘Zhong Shanshan’ is the richest person in which continent according to the Bloomberg Billionaires Index latest report in January 2021?

Answer: Asia.

Q26. What was the GST revenue collection for March 2021?

Answer: Rs 1,23,902 crores (highest ever collection).

Q27. ‘World Homeopathy Day 2021’ observed on which date?

Answer: April 10.

Q28.Which country launched Coronavirus ‘Green Pass’ system for the public?

Answer: Israel.

Q29.‘4th global Ayurveda festival 2021’ will be held on 12-19 March 2021 in which country?

Answer: India.

Q30. Asian Development Bank (ADB) appoints whom as Managing Director General?

Answer: Woochong Um.

Q31. ’22nd Commonwealth Table Tennis Championship 2021′ will be host in which city of India?

Answer: Panchkula.

Q32. Who become the new Prime Minister of Lebanon?

Answer: Najib Mikati.

Q33.World’s largest star sapphire cluster found in which country in Asia?

Answer: Sri Lanka.

Q34. In which district of Jammu and Kashmir, the world’s highest Railway Bridge ‘Chenab bridge’ being built?

Answer: Reasi district .

Q35. “Future of STI: Impact on Education Skills and Work” is the theme of which day?

Answer: National Science Day 2021.

Q36. Publishing house, TreeShade Books has launched a book titled ‘1857 – The Sword of Mastaan’. Who is author of this book?

Answer: Vineet Bajpai.

Q37. International Day of Zero Tolerance for Female 2021 celebrated on which date?

Answer: February 6, 2021.

Q38. Private banking company ‘Federal Bank’ launch which special savings account scheme for children below 18 years of age?

Answer: FedFirst Saving Account Scheme.

Q39.‘Shivam Sahakari Bank’ belongs to which Indian state as RBI cancelled license of this bank?

Answer: Maharashtra.

Q40. Which north Indian state will provide free books to scheduled caste college students?

Answer: Haryana.

Q41. Financial Literacy Week 2021 of RBI (Reserve Bank of India) observed on which date?

Answer: February 8-12, 2021.

Q42. “Hamari Suraksha: Mobile Hath, 1090 Saath” launched by which state in India?

Answer: Uttar Pradesh.

Q43. Finance Minister Nirmala Sitharaman introduced Indian Union Budget 2021. She is finance minister of India since which date?

Answer: 30 May, 2019.

Q44. National Migration Support Portal ‘ShramShakti’ launched by which ministry?

Answer: Union Ministry of Tribal Affairs.

Q45.Two million doses of Covishield vaccine requested by which nation from India?

Answer: Brazil.

Q46. Which country found world’s third-largest diamond?

Answer: Botswana.

Q47. Union minister Dr. Harsh Vardhan has released ‘AAAN’. What do you understand by AAAN?

Answer: Action Agenda for Atma Nirbhar Bharat.

Q48. Mobile application ‘digiNest’ launched by which Indian State for the people?

Answer: Punjab.

Q49. A new strain of SARS CoV-2 first found in which country?

Answer: United Kingdom.

Q50. Which railway station soon became the world’s longest railway platform?

Answer: Hubbali Railway Junction in Karnataka.

Q51. Himachal Pradesh Chief Minister Jai Ram Thakur launched state first online youth radio station. What is name of this radio station?

Answer: ‘Radio Hills – Youngistan Ka Dil’.

Q52. Which country organized multi-national Exercise Desert Flag-VI?

Answer: United Arab Emirates.

Q53. ‘Unscripted: Conversation on life and Cinema’ is a book written by whom?

Answer: Abhijit Joshi and Vidhu Vinod Chopra.

Q54. Chief Justice Raghvendra Singh Chauhan is the Chief Justice of which High court in India?

Answer: Uttarakhand High Court.

Q55. CRPF Veterans Day observed on which day in India?

Answer: 3rd Friday of February each year.

Q56.Which state in India has not reported a single case of rabies in the last three years and become the first rabies-free state in India?

Answer: Goa.

Q57.How many team will be join the Men’s T20 World Cup from 2024?

Answer: 20 teams.

Q58.‘2021 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize’ won by whom?

Answer: Maria Ressa.

Q59. In which city the 4th One Planet Summit 2021 held?

Answer: Paris.

Q60.National Road Safety Month 2021 organized from which date in India?

Answer: January 18 to Feb 17, 2021.

We hope the given GK Questions for Class 7 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 7 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.