Current Affairs For Class 6 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 6 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 6 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 6 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1. Senior VHP (Vishwa Hindu Parishad) leader Triloki Nath Pandey passes away on which date?

Answer: September 24, 2021.

Q2.Who sworn in as 17th Governor of Manipur?

Answer: La Ganesan.

Q3. ‘Kakori Train Conspiracy’ renamed as ‘Kakori Train Action’ by whom?

Answer: Uttar Pradesh Government.

Q4.Who become the 23rd Chief Minister of Karnataka?

Answer: Basavaraj Somappa Bommai.

Q5. ‘World Hepatitis Day’ observed on which date?

Answer: July 28.

Q6. First prime minister of Papua New Guinea “Michael Somare” has passed away on which date?

Answer: 26 February 2021.

Q7. Who has been appointed as the chief justice of Manipur High Court?

Answer: Justice Puligoru Venkata Sanjay Kumar.

Q8.India’s first CNG tractor launched by whom in February 2021?

Answer: Nitin Gadkari (Minister for Road Transport & Highways).

Q9. Indian startups company ‘SpaceKidz India’ headquerter is at where?

Answer: Chennai, Tamil Nadu.

Q10. Surface-to-surface ballistic missile ‘Babar’ belongs to which country of Asia?

Answer: Pakistan.

Q11. Describe the theme of World NTD Day 2021?

Answer: Face NTDs: End the Neglect.

Q12. Who inaugurated the Pediatric Rare Genetic Disorders Laboratory in Hyderabad?

Answer: Vice President M Venkaiah Naidu.

Q13. Three-day famous ‘Mandu Festival’ 2021 celebrated between 13th February to 15th February in which state of India?

Answer: Madhya Pradesh (MP).

Q14. According to the Coronavirus Performance Index released by Lowy Institute, which country topped in the list?

Answer: New Zealand.

Q15. Who took charge as the Vice Chief of the Army Staff in India?

Answer: Lt Gen Chandi Prasad Mohanty on February 1, 2021.

Q16. PK Purwar appointed as Chairman & Managing Director (CMD) of which telecom company?

Answer: Mahanagar Telephone Nigam Ltd (MTNL).

Q17. Twitter account of which country president have been suspended permanently by Twitter?

Answer: United States Former President Donald Trump’s account.

Q18. 51st International Film Festival of India (IFFI) held in which state?

Answer: Goa.

Q19.Who released the Global Risks Report 2021, 16th Edition?

Answer: 16th.

Q20. India Union Budget 2021 introduced by whom on February 1st, 2021?

Answer: Finance Minister Nirmala Sitharaman.

Q21. ‘Ashish Pethe’ appointed as the Chairman of GJC. What is the full form of GJC?

Answer: All India Gem and Jewellery Domestic Council.

Q22. When India’s Union Budget 2021 will be presented?

Answer: February 1st, 2021.

Q23. World’s largest floating solar project is the capacity of how much MV?

Answer: 600MW capacity.

Q24. Which country going to launch first COVID-19 vaccine from January 2021?

Answer: India.

Q25. MQ-9B Sea Guardian unmanned aerial vehicles (UAVs) developed by which country?

Answer: United States of America.

Q26. Vertical Launch Short Range Surface to Air Missile (VL-SRSAM) successful trial conduct by whom?

Answer: Defence Research & Development Organization (DRDO) India.

Q27.Cricket player ‘Nuwan Zoysa’ belongs to which country?

Answer: Sri Lanka.

Q28. Which space agency announced its plan to hire and launch the world’s first physically disabled astronaut into space?

Answer: ESA (European Space Agency).

Q29. ‘WISA Woodsat’ satellite will be launched from which country in 2021?

Answer: New Zealand.

Q30.Who got 8th rank in the Hurun Global Rich List 2021?

Answer: Reliance Industries’ chairman Mukesh Ambani.

Q31. Book titled ‘The Living Mountain’ written by whom?

Answer: Amitav Ghosh.

Q32. Who has been appointed as new Prime Minister of Niger?

Answer: Ouhoumoudou Mahamadou.

Q33. ‘Zero Discrimination Day 2021’ celebrated with the theme of what?

Answer: End Inequalities.

Q34.Which is first country to get free Covid-19 vaccines through the COVAX scheme of United Nations?

Answer: Ghana.

Q35. Gautam Thakar has been appointed as global CEO of which pre-owned car marketplace?

Answer: OLX Autos.

Q36. Assam state first heliport inaugurated at where?

Answer: Majuli district.

Q37. ‘Salute to Caregivers Ek Naya Nazariya’ campaign launched for whom by Bharti AXA?

Answer: Cancer survivors.

Q38. Google Cloud has announced the appointment of whom as the Managing Director for its India business?

Answer: Bikram Singh Bedi.

Q39. Pulse polio programme for 2021 launched by whom?

Answer: India’s President Ram Nath Kovind.

Q40. In which city the North India’s first dog park will be setup?

Answer: Chandigarh.

Q41. Airtel Payments Bank launched a safe mode of pay gateway. What is the name of gateway?

Answer: Airtel Safe Pay.

Q42. First ever ‘Khelo India Zanskar Winter Sports Festival’ launched by whom in India?

Answer: Union Sports and Youth Affairs Minister Kiren Rijiju in Zanskar, Kargil district.

Q43. Smart Anti-Airfield Weapon (SAAW) is indigenously designed and developed by which organization in India?

Answer: Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Q44. 42nd Kokborok day observed in which Indian state on January 19, 2021?

Answer: Tripura.

Q45. ‘COSFOM’ website for Community Forest Management launched in which state of India?

Answer: Manipur.

Q46. On which date ‘2021 World Day of War Orphans’ observed?

Answer: January 6, 2021.

Q47. Where is the world’s largest floating 600 MW solar energy project in India?

Answer: At Omkareshwar dam in Madhya Pradesh.

Q48. Bio-digester Mk-2 technology has been established by whom in India?

Answer: Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Q49. In which country of Europe the Indian Embassy have been suspended all consular services till February 20, 2021?

Answer: United Kingdom.

Q50. Which social media giant company acquired the podcast application ‘Breaker’?

Answer: Twitter.

Q51.‘Covaxin’ is the Covid-19 Vaccine manufactured and available in 2021 by which company?

Answer: Bharat Biotech.

Q52. World Bank announced inked USD 105 million projects with Indian government in Kolkata for which project?

Answer: Inland water transport infrastructure.

Q53. What is the full form of (PIDF) scheme which is launched by Reserve Bank of India?

Answer: Payment Infrastructure Development Fund.

Q54.National Safety Day (NSD) observed on which date?

Answer: March 4.

Q55. On which date ‘National Science Day’ is observed every year?

Answer: February 28.

Q56. Who got 8th rank in the Hurun Global Rich List 2021?

Answer: Reliance Industries’ chairman Mukesh Ambani.

Q57. Which type of business “nStore Platform” do in the India?

Answer: End to end Store Management Platform.

Q58.How many teams will play in the ICC Men’s ODI World Cup 2027?

Answer: 14 teams.

Q59. ‘World Wildlife Day 2021’ celebrated with which theme?

Answer: Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet.

Q60. In which city the North India’s first dog park will be setup?

Answer: Chandigarh.

We hope the given GK Questions for Class 6 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 6 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.