Current Affairs For Class 5 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 5 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 5 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 5 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.‘World Pharmacist Day’ 2021 observed on which date?

Answer: September 25.

Q2. Which Indian State to implement a new 10-year action plan to combat climate change?

Answer: Delhi.

Q3.‘International Cat Day 2021’ observed on which date?

Answer: August 8.

Q4. Which bank issued 1 crore FASTags in India?

Answer: Paytm Payments Bank.

Q5. Indore is the _ city of India?

Answer: Cleanest.

Q6. Who is the new Prime Minister of Georgia?

Answer: Irakli Garibashvili.

Q7. Which state approved the implementation of mission ‘Lal Lakir’?

Answer: Punjab Cabinet.

Q8. Starship prototype rocket SN10 developed by which company?

Answer: Private rocket company SpaceX.

Q9. When the ‘International Epilepsy Day’ observed each year?

Answer: Second Monday of February.

Q10. Name the person appointed as the new Chairman of Microsoft?

Answer: Satya Nadella.

Q11. Which Indian telecom company is world’s fifth strongest brand?

Answer: Reliance Jio.

Q12. Which company became first to demonstrate 5G services in India?

Answer: Bharti Airtel.

Q13. Which Indian state launched the Agriculture Pump Power Connection Policy in January 27, 2021?

Answer: Maharashtra.

Q14. Shaheed Diwas is also known as Martyrs’ Day celebrated on which date in India?

Answer: January 30.

Q15 India Union Budget 2021 was introduced on which date?

Answer: February 1st, 2021.

Q16. Lakhwar Dam and Power Station located in which state of Northern India?

Answer: Dehradun district of Uttarakhand.

Q17. ‘Kakrapar Nuclear Plant’ has been synchronized with the grid. It is located in which state of India?

Answer: Gujarat.

Q18. ‘Xian’ H-20 stealth bomber is belongs to which country?

Answer: China.

Q19. Space Launch System (SLS) being developed by which agency?

Answer: National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Q20. Who launched Bezos Earth Fund?

Answer: Amazon founder Jeff Bezos.

Q21.‘mPension app’ launched in which state of India?

Answer: Manipur.

Q22. Who is president of the All India Chess Federation?

Answer: Sanjay Kapoor.

Q23. Which country launched world’s largest Supercharger station in China?

Answer: Tesla.

Q24. ‘Launch Pad Scheme’ was launched in which state of India?

Answer: Madhya Pradesh.

Q25.India will present the Union Budget 2021 on which date?

Answer: February 1st, 2021.

Q26. 50 MW Kasaragod Solar Power Project inaugurated in which state?

Answer: Kerala.

Q27. Where is Asia’s Biggest Cattle Park has been inaugurated?

Answer: Tamil Nadu.

Q28. India’s first-ever electric tractor has been tested in which state?

Answer: Madhya Pradesh.

Q29. In the men’s individual compound archery in Archery World Cup, who won gold medal?

Answer: Abhishek Verma.

Q30. ‘World Unani Day 2021’ celebrated on which date?

Answer: February 11

Q31. ‘Robust Peace Keeping Operations’ is the theme of which Military Exercise?

Answer: ‘SHANTIR OGROSENA’ 2021.

Q32. ‘Hearing care for ALL’ is the theme of which day?

Answer: 2021 World Hearing Day.

Q33. In which state, India’1st Toy Cluster will be setup?

Answer: Karnataka State.

Q34. G20 Summit 2021 will be organized in which city?

Answer: Rome.

Q35. World NGO Day 2021 observed on which date?

Answer: February 27, 2021.

Q36. Who won the Kia NBA Sixth Man Award 2021?

Answer: Jordan Clarkson.

Q37. Mario Draghi became the Prime Minister of which country?

Answer: Italy.

Q38. Indian Railways has set a target to complete 100% Electrification of its Broad-gauge network by which year?

Answer: 2023.

Q39. What is Aero India show?

Answer: Air show and aviation exhibition.

Q40. Who is the new CEO of the Ayushman Bharat?

Answer: Ram Sewak Sharma.

Q41. International Day of Education 2021 observed on which date?

Answer: January 24.

Q42. National Tourism Day in India 2021 celebrated on which date?

Answer: January 25.

Q43. On the Republic Day 2021 of India, how many Padma Awards are given?

Answer: 119.

Q44. ‘Parakram Diwas’ has been observed on which date in India?

Answer: January 23, 2021 (Birth anniversary of Netaji Subhas Chandra Bose).

Q45. When the ‘National Productivity Day 2021’ observed?

Answer: February 12.

Q46.Air Force exercise ‘Desert Knight ‘ held at Jodhpur Air Force Station between which dates?

Answer: January 20 to January 24, 2021.

Q47. Which country belongs to ‘Fatah-1 guided multi-launch rocket system’?

Answer: Pakistan.

Q48. Small Satellite Launch Vehicle (SSLV) belongs to which country?

Answer: India.

Q49. Who won as President of Central Republic of Africa in 2021?

Answer: Faustin-Archange Touadera.

Q50. What is the Aditya-L1?

Answer: India’s first solar mission.

Q51. In India how many Coronavirus cases (till 6 January, 2021) has been recorded in India?

Answer: 10.4 Million.

Q52. Sudhanshu Dhulia has been appointed as Chief Justice of which High Court?

Answer: Guwahati High Court.

Q53.S-400 systems belongs to which country?

Answer: Russia.

Q54. Who is 1st Deputy General Secretary of the All India Football Federation (AIFF)?

Answer: Abhishek Yadav.

Q55. ‘World Parkinson’s Day 2021’ observed on which date?

Answer: April 11.

Q56. When the ‘World Radio Day 2021’ celebrated in world?

Answer: February 13.

Q57. ‘To Share a Story’ is the theme of which day in 2021?

Answer: World Book and Copyright Day 2021.

Q58. Where is India’s 1st Machine Tool Park to be opened?

Answer: Karnataka.

Q59. When the ‘International Epilepsy Day’ observed each year?

Answer: Second Monday of February.

Q60. Name the person appointed as the new Chairman of Microsoft?

Answer: Satya Nadella.

We hope the given GK Questions for Class 5 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 5 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.