Current Affairs For Class 10 With Answers 2021

Here you will find Current Affairs GK For Class 10 With Answers 2021 PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Class 10 Current Affairs Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 10 Current Affairs Questions. Each question has four options followed by the right answer.

Q1.Which country going to have 35 more earthquake Observatories by the end of 2021?

Answer: India.


Q2.Microsoft release which new version of Windows in June 24, 2021?

Answer: Windows 11.


Q3. Which organization in India become the standard body to join the ‘One Nation, One Standard’ scheme?

Answer: Research Design and Standards Organization (RDSO).


Q4. Lieutenant General Manjinder Singh took charge as which position?

Answer: Chief of Staff, Headquarters Western Command.


Q5. 2020-21 Indian Super League (ISL) Winners Shield won by which team?

Answer: Mumbai City FC.


Q6.‘Lab on Wheels’ programme launched in which State/UT of India?

Answer: Delhi.


Q7. Iconic Cricketer Sachin Tendulkar became brand ambassador of which Educational technology company?

Answer: Unacademy.


Q8. What is the new name of World largest cricket stadium ‘Sardar Patel Stadium’?

Answer: Narendra Modi Stadium.


Q9. Which Airport in India soon become Asia’s biggest airport?

Answer: Jewar Airport.


Q10. “Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award” won by whom?

Answer: Robert Irwin.


Q11. Which company appointed Rama Mohan Rao Amara as its Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) for a period of two years?

Answer: SBI Cards and Payment Services Ltd.


Q12. World Wetlands Day 2021 observed on which date?

Answer: February 2.


Q13. ISRO chairman K Sivan will inaugurate the ‘SriShakthiSat’ ground station at where?

Answer: Sri Shakthi Institute of Engineering and Technology in Coimbatore.


Q14. 14th edition of the IPL (Indian Premier League) will be started from 11th April, 2021. It will be played in which country?

Answer: India.


Q15. Which state of India approved a proposal to completely ban hookah bars?

Answer: Jharkhand.


Q16. Tesla India Motors and Energy Private Limited has been registered in which city of India?

Answer: Bengaluru.


Q17. Kayakalp Award received by which AIIMS campus in India?

Answer: AIIMS Bhubaneswar.

Q18. Parakram Diwas will be celebrated each year in the honour of which Indian freedom fighter birth anniversary?

Answer: Freedom Fighter Subhas Chandra Bose.


Q19. ‘UMS Minye Theinkhathu’ is a submarine of which Navy in the world?

Answer: Myanmar Navy.


Q20.What is the Khadi India’s official e-Commerce site recently launched?

Answer: eKhadiIndia.com


Q21. Bitcoin crossed the $30,000 mark for the first time on January 2nd, 2021. What is Bitcoin?

Answer: Cryptocurrency.


Q22. ‘Positive pay system’ has been directed to all Indian banks by whom?

Answer: Reserve Bank of India (RBI).


Q23. Chang’e-5 mission is belongs to which country in Asia?

Answer: China.


Q24. Alexander Ellis has been appointed as British High Commissioner in January 2021 to which country?

Answer: India.


Q25. Crop relief scheme ‘Kisan Fasal Rahat Yojana’ launched by which Indian State?

Answer: Jharkhand.


Q26. India has partnered with USA to launch ‘Agenda 2030’ partnership on which collaboration?

Answer: Green Collaborations.


Q27. Which organization in United States has created a new record of launching 143 satellites from a single rocket on January 24, 2021.

Answer: SpaceX.


Q28. India has discovered 1600kg Lithium in which district of Karnataka?

Answer: Mandla district.


Q29. At the 29th global HRD Congress awards, which bank has received the Best Service Provider?

Answer: Union Bank.


Q30. In India the theme of the National Voters Day 2021 is what?

Answer: Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed.


Q31.‘QS World University Rankings 2021’ topped by which university?

Answer: Massachusetts Institute of Technology (MIT).


Q32.To offer basic banking services, which bank tied up with WhatsApp?

Answer: Axis Bank.


Q33. ‘Higher Education @2030: R.I.S.E’ is the theme of which day in 2021?

Answer: 16th FICCI Higher Education Summit 2021.


Q34.‘Cyclone Gulab’ made landfall in which region of Asia?

Answer: Coastal regions of Andhra Pradesh and Odisha in India.


Q35.India’s first Rapid electronic Covid-19 RNA Test kit ‘COVIHOME’ launched by whom?

Answer: IIT Hyderabad.


Q36. “Zero Covid by Feb28” campaign launched in which Indian union territory?

Answer: Puducherry.


Q37.Strongest optical flares in a black hole ‘BL Lacertae’ detected by whom?

Answer: A team of astronomers led by Dr. Alok Chandra Gupta from India.


Q38. ‘General bus stand shopping complex cum multi-level parking’ launched at where in the India?

Answer: Jammu.


Q39. Indian Space Research Organisation (ISRO) has opened its UR Rao Satellite Center in which state of India?

Answer: Bangalore.


Q40. An accident of glacier burst occurred on February 7, 2021 in which state of India?

Answer: Uttarakhand.


Q41. To assess the carbon footprint of an individual, which app launched in the Chandigarh?

Answer: Carbon Watch.


Q42. Central Board of Secondary Education (CBSE) exams 2021 will be conducted from which date in India?

Answer: May 4, 2021.


Q43. To encourage more young voters to take part in the election process in the India, which day observed on January 25, 2021?

Answer: National Voters’ Day.


Q44. 15th edition of India Digital Summit 2021 (IDS 2021) organized by whom in India on Jan 19th & 20th?

Answer: Internet and Mobile Association of India.


Q45. From January to April 2021 which state government in India has announced to provide free 2GB data per day to the students?

Answer: Tamil Nadu.


Q46.From 1st January 2021 which country removed the ban on Onion exports?

Answer: India.


Q47. India’s First Remote Monitoring System of Gas Turbines launched by which company?

Answer: Indian Oil Corporation Limited.


Q48. ‘Covishield’ is a COVID-19 vaccine developed by whom?

Answer: Oxford University in UK.


Q49. The history of Sikh Gurus will be included in which state schools subjects?

Answer: Uttar Pradesh.


Q50. New Foreign Trade Policy 2021-26 of India will be effective from which date?

Answer: April 1st, 2021.


Q51. Crop relief scheme ‘Kisan Fasal Rahat Yojana’ launched by which Indian State?

Answer: Jharkhand.


Q52. Which Indian State Launched ‘Solar Power Policy 2021’?

Answer: Gujarat Government.


Q53. Kaja Kallas became which country first female Prime Minister?

Answer: Estonia.


Q54.A bill to reserve 75% of private-sector jobs for locals has been approved by which state?

Answer: Haryana.


Q55. Which country in South Asia become the first country in the world to ban the painkiller ketoprofen?

Answer: Bangladesh.


Q56.) Russia launched its first satellite name _ to monitor the Arctic’s climate and environment?

Answer: Arktika-M.


Q57. ‘Auro Scholarship Programme’ of Sri Aurobindo Society has been launched at which state of India to the all students?

Answer: Tripura.


Q58. “Conference of BRICS Network Universities” hosted by whom?

Answer: IIT Bombay.


Q59. 25-year-old ‘Vaidehi Dongre’ crowned Miss India USA 2021 at where?

Answer: Beauty Pageant.


Q60.. In India the theme of the National Voters Day 2021 is what?

Answer: Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed.

We hope the given GK Questions for Class 10 Current Affairs Questions PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Class 10 Current Affairs Questions Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.