Civil Steel Structural Engineering MCQ – Set 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the area of cross-section of a single angle discontinuous strut is 30 cm2 and allowable working stress corresponding to its slenderness ratio is 625 kg/cm2, the safe load carrying capacity of the member, is

(A) 10 tonnes
(B) 12 tonnes
(C) 15 tonnes
(D) 18 tonnes

Answer: (C) 15 tonnes


Q2. For simply supported beams, the maximum permitted deflection, is

(A) 1/325 of the span
(B) 1/350 of the span
(C) 1/375 of the span
(D) 1/400 of the span

Answer: (A) 1/325 of the span


Q3. With usual notations of the letters, the shear stress fs at any point of the cross-section is given by

(A) fs =FQ/It
(B) fs =Ft/IQ
(C) fs =It/FQ
(D) fs =IF/Qt

Answer: (A) fs =FQ/It


Q4. The ratio of plastic section modulus to elastic section modulus

(A) Is equal to 1
(B) Is always less than 1
(C) Is always greater than 1
(D) Can be less than 1

Answer: (C) Is always greater than 1


Q5. Minimum spacing of vertical stiffeners is limited to

(A) d/4
(B) d/3
(C) d/2
(D) 2d/3
Where d is the distance between flange angles

Answer: (B) d/3


Q6. According to IS Specifications, the maximum pitch of rivets in compression is

(A) Lesser of 200 mm and 12 t
(B) Lesser of 200 mm and 16 t
(C) Lesser of 300 mm and 32 t
(D) Lesser of 3 00 mm and 24 t
Where ‘t’ is thickness of thinnest outside plate or angle

Answer: (A) Lesser of 200 mm and 12 t


Q7. Bulb angles are used in

(A) Column building
(B) Bridge building
(C) Ship building
(D) Water tank building

Answer: (C) Ship building


Q8. The rolled steel I-sections are most commonly used as beams because these provide

(A) Large moment of inertia with less cross-sectional area
(B) Large moment of resistance as compared to other section
(C) Greater lateral stability
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Poisson’s ratio for steel within elastic limit, ranges from

(A) 0.15 to 0.20
(B) 0.25 to 0.24
(C) 0.25 to 0.33
(D) 0.33 to 0.35

Answer: (C) 0.25 to 0.33


Q10. The diameter of a bolt hole is taken as the nominal diameter of the bolt plus

(A) 1.0 mm
(B) 1.2 mm
(C) 1.4 mm
(D) 1.6 mm

Answer: (D) 1.6 mm


Q11. If P is the wind pressure in kg/cm2, v is the velocity in km/hour and K is a constant of proportionality, then

(A) P = K/v2
(B) v = K/P2
(C) P = Kv2
(D) P = Kv

Answer: (C) P = Kv2


Q12. The minimum width B of a solid casing for a cased beam, is equal to

(A) B = b + 25 mm
(B) B = b + 50 mm
(C) B = b + 75 mm
(D) B = b + 100 mm

Answer: (D) B = b + 100 mm


Q13. The minimum thickness of a steel plate, which is directly exposed to weather and is not accessible for cleaning and repainting, should be:

(A) 4.5 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer: (C) 8 mm


Q14. As per IS : 875, for the purposes of specifying basic wind velocity, the country has been divided into

(A) 4 zones
(B) 5 zones
(C) 6 zones
(D) 7 zones

Answer: (C) 6 zones


Q15. Horizontal stiffener in a plate girder is provided to safeguard against

(A) Shear buckling of web plate
(B) Compression buckling of web plate
(C) Yielding
(D) All of the above

Answer: (B) Compression buckling of web plate



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment