Civil Engineering Steel Design pdf – Set 19

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Number of rivets required in a joint, is

(A) Load/Shear strength of a rivet
(B) Load/Bearing strength of a rivet
(C) Load/Tearing strength of a rivet
(D) Load/Rivet value

Answer: (D) Load/Rivet value


Q2. For steel members not exposed to weather, the thickness of steel should not be less than

(A) 4.5 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer: (B) 6 mm


Q3. The equivalent axial tensile load Pe, which produces an average axial tensile stress in the section equivalent to the combined stress due to axial tension P and bending M, at the extreme fibre of the section, is given by (where Z is the section modulus of the section).

(A) Pe = P + MA/Z
(B) Pe = P – MA/Z
(C) Pe = P – Z/MA
(D) Pe = P + Z/MA

Answer: (A) Pe = P + MA/Z


Q4. If the loaded length of span in meters of a railway steel bridge carrying a single track is 6 m, then impact factor is taken as

(A) 0
(B) 0.5
(C) Between 0.5 and 1.0
(D) 1.0

Answer: (C) Between 0.5 and 1.0


Q5. When a tension member consists of two channel sections, the allowance for rivet hole is made for two holes from

(A) Each web
(B) Each flange
(C) Each web or one hole from each flange whichever is more
(D) Each web or one hole from each flange whichever is less

Answer: (D) Each web or one hole from each flange whichever is less


Q6. A riveted joint many experience

(A) Tearing failure of plates
(B) Splitting failure of plates at the edges
(C) Bearing failure of rivets
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. If a pair of angles placed back to back in tension are connected by one leg of each angle, the net effective area of the section, is

(A) a – [b/{1 + 0.35 (b/a)}]
(B) a + [b/{1 + 0.35 (b/a)}]
(C) a – [b/{1 + 0.2 (b/a)}]
(D) a + [b/{1 + 0.2 (b/a)}]

Answer: (D) a + [b/{1 + 0.2 (b/a)}]


Q8. The maximum permissible slenderness ratio of a member carrying loads resulting from wind, is

(A) 180
(B) 200
(C) 250
(D) 300

Answer: (C) 250


Q9. The maximum permissible slenderness ratio of a member carrying loads resulting from wind, is

(A) 180
(B) 200
(C) 250
(D) 300

Answer: (C) 250


Q10. Assuming the values of maximum deviation ΔP and ΔE to be 25% of the computed value of P and E respectively, the minimum value of the factor of safety is

(A) 1.00
(B) 0.67
(C) 1.67
(D) 2.67

Answer: (C) 1.67


Q11. The average shear stress for rolled steel beam section, is

(A) 845 kg/cm2
(B) 945 kg/cm2
(C) 1025 kg/cm2
(D) 1500 kg/cm2

Answer: (B) 945 kg/cm2


Q12. The average shear stress for rolled steel beam section, is

(A) 845 kg/cm2
(B) 945 kg/cm2
(C) 1025 kg/cm2
(D) 1500 kg/cm2

Answer: (B) 945 kg/cm2


Q13. The effective length of a double angle strut with angles placed back to back and connected to both the sides of a gusset plate, by not less than two rivets, is

(A) 0.5 L
(B) 0.67 L
(C) 0.85 L
(D) 2 L

Answer: (C) 0.85 L


Q14. A beam is defined as a structural member subjected to

(A) Axial loading
(B) Transverse loading
(C) Axial and transverse loading
(D) None of these

Answer: (B) Transverse loading


Q15. For a rectangular section, the ratio of the maximum and average shear stresses, is

(A) 1.5
(B) 2.0
(C) 2.5
(D) 3.5

Answer:(A) 1.5



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment