CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 “The Comet-II” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 10 “The Comet-II” Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The scientific world was much worried because the Comet Dutta was about to

(a) disappear
(b) burn away
(c) hit the earth
(d) hit the moon

Answer: (c) hit the earth


Q2. The lesson Comet-I and Comet-II is written by __.

(a) Jayant Narlikar
(b) John Macpherson
(c) Manoj Dutta
(d) Indrani Debi

Answer: (a) Jayant Narlikar


Q3. The conference went under total cover of secrecy because

(a) the news could cause panic
(b) it was their habit to be secretive
(c) comet brings ill-luck
(d) nobody likes comets

Answer: (a) the news could cause panic


Q4. What time was it when Sir John dropped off James at the hotel off the Regent Street after the deliberations on the meeting?

(a) 12 a.m.
(b) 1 a.m.
(c) 2 a.m.
(d) 6 a.m.

Answer: (b) 1 a.m.


Q5. The experts decided to have

(a) defensive measures
(b) no worry at all
(c) aggressive measures
(d) faith in God

Answer: (c) aggressive measures


Q6. Why was it hard to believe the calamity of the future on that night?

(a) he night was peaceful
(b) It was very late
(c) It was unbelievable
(d) It was a lie

Answer: (a) he night was peaceful


Q7. How far Sir Macpherson was hopeful about the success ?

(a) fully
(b) not at all
(c) some hope
(d) he didn’t think about the hope

Answer: (c) some hope


Q8. When did James’ doubts about Sir John’s efficiency disappear?

(a) When he reported for the meeting
(b) When he saw all the listed experts present
(c) Both A and B
(d) None of the above

Answer: (c) Both A and B


Q9. Duttada toured the British Isles for

(a) a month
(b) two weeks
(c) one week
(d) two months

Answer: (b) two weeks


Q10. Who was Sir John’s special invitee?

(a) Indrani Debi
(b) James Forsyth
(c) Manoj Dutta
(d) All of the Above

Answer: (c) Manoj Dutta


Q11. Duttada became quite friendly with

(a) many Britishers
(b) Forsyth
(c) Sir Macpherson
(d) nobody

Answer: (c) Sir Macpherson


Q12. Who all were invited to the meeting?

(a) Astronomers and Computer scientists
(b) Nuclear physicists and Space technologists
(c) Biologists p
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q13. Cometary collisions are expected to occur

(a) at regular intervals
(b) once in a 100 years
(c) once in a thousand years
(d) once in ten million years

Answer: (d) once in ten million years


Q14. How long did the Conference continue for?

(a) A day
(b) Two days
(c) A week
(d) Two weeks

Answer: (c) A week


Q15. Who performed the yajna?

(a) Duttada
(b) Sibaji Babu
(c) Khoka
(d) No one

Answer: (c) Khoka


Q16. How long did Duttada stay after the meeting?

(a) An hour
(b) A day
(c) A week
(d) Two weeks

Answer: (d) Two weeks


Q17. How close did Comet Dutta come near Earth?

(a) Very close
(b) 50,000 kilometres
(c) 80,000 kilometres
(d) Not so close

Answer: (c) 80,000 kilometres


Q18. What was the first thing experts did in the meeting?

(a) Checked and rechecked James’ calculations
(b) Came to solutions
(c) Disagreed upon James’ predictions
(d) Had lunch

Answer: (a) Checked and rechecked James’ calculations


Q19. when did he receive the next message from Sir John?

(a) October 10
(b) November 15
(c) December 15
(d) November 18

Answer: (d) November 18


Q20. What did the experts think about James’ calculations?

(a) They were right
(b) They were wrong
(c) They had errors
(d)They weren’t updated

Answer: (a) They were right


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!