Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

Q1.Which of the following founded the new Magadh capital at Patliputra?

[A] Bimbisara
[B] Ajatashatru
[C] Udayin
[D] Shishunaga

Correct Answer: C [Udayin]


Q2.Which of the following refers to udaka-bhaga?

[A] Tax on irrigated land
[B] Tax on fertile land
[C] Tax on trade
[D] Tax on production

Correct Answer: A [Tax on irrigated land]


Q3.Which of the following Dharmashastra is a book on statecraft?

[A] Katyayana
[B] Yajnavalkya
[C] Nitisara
[D] Narada

Correct Answer: C [Nitisara]


Q4.Which of the following kings wrote Prashnottara Ratnamalika?

[A] Govind III
[B] Dantidurga
[C] Dhruva
[D] Amoghavarsha I

Correct Answer: D [Amoghavarsha I]


Q5.During the Chola administration which of the following places was a prominent centre of betel nut and areca nut cultivation?

[A] Kanchipuram
[B] Madhurai
[C] Kudamukku
[D] None of the above

Correct Answer: C [Kudamukku]


Q6.Who was the first king to surrender to Alexander?

[A] Ambhi
[B] Porus
[C] Bimbisara
[D] Chandragupta Maurya

Correct Answer: A [Ambhi]


Q7.Which of the following caves consists of the rock sculpture of the front part of an elephant?

[A] Lomasha Risi cave
[B] Dhauli caves
[C] Ajanta caves
[D] Elephanta Caves

Correct Answer: B [Dhauli caves]


Q8.At which of the following places the famous relief scene of Vishnu rescuing the earth from the waters in the form of Nri-Varaha can be found?

[A] Sarnath
[B] Udaigiri
[C] Mathura
[D] Khairigarh

Correct Answer: B [Udaigiri]


Q9.In northern Maharashtra and Vidarbha the Vakatakas were followed by which of the following?

[A] Chalukyas of Badami
[B] Rashtrakutas
[C] Eastern Chalukyas
[D] None of the above

Correct Answer: A [Chalukyas of Badami]


Q10.Tolkappiyam Mapuranam, Isainunukam, Bhutapuranam, Kali, Kuruku, Vendali are the important works of which of the following sangams?

[A] First sangam
[B] Second sangam
[C] Third sangam
[D] None of the above

Correct Answer: B [Second sangam]


Q11.Who among the following were known as Tocharians?

[A] Kushans
[B] Shakas
[C] Hunas
[D] Kalabhras

Correct Answer: A [Kushans]


Q12.The bilingual Inscriptions of Asoka involved which of the following two languages?

[A] Brahmi & Aramaic
[B] Brahmi, Greek & Aramaic
[C] Brahmi & hieroglyphics
[D] None of the above

Correct Answer: B [Brahmi, Greek & Aramaic]


Q13What does the use of lotus as a motif in the Ashokan pillar symbolizes?

[A] Purity and Fecundity
[B] Symbol of fertility
[C] Dharmachakra
[D] Faith in Buddha

Correct Answer: A [Purity and Fecundity]


Q14.Which of the following was one of the powerful guilds which was also among the largest supra-regional merchants association during the Chola period?

[A] Manigramam
[B] Ayyavole
[C] Saliya nagaram
[D] None of the above

Correct Answer: B [Ayyavole]


Q15.Who among the following were the first native Indian rulers to issue their own coins?

[A] Mauryas
[B] Saatavahanas
[C] Pallavas
[D] Cholas

Correct Answer: B [ Saatavahanas ]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.