Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6

Q1.Where was the capital of the state of Koliya situated?

[A] Sunsamagiri
[B] Kushinara
[C] Ramagrama
[D] Vaisali

Correct Answer: C [Ramagrama]


Q2.Which of the following were referred to as ‘Amatya’ in the Mauryan administration?

  1. All high officials
  2. Counsellors
  3. Executive heads of departments
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q3.Which of the following started the Gupta era?

[A] Chandragupta I
[B] Chandragupta II
[C] Samudragupta
[D] Skandagupta

Correct Answer: A [Chandragupta I]


Q4.Which of the following Huna leader took refuge in Kashmir?

[A] Toramana
[B] Yashodharman
[C] Mihirgula
[D] Baladitya

Correct Answer: C [Mihirgula]


Q5.Which of the following was one of the powerful guilds which was also among the largest supra-regional merchants association during the Chola period?

[A] Manigramam
[B] Ayyavole
[C] Saliya nagaram
[D] None of the above

Correct Answer: B [Ayyavole]


Q6.What were the special royal officers called who were deputed to safeguard the lives and property of travellers in 6th century BCE?

[A] Kammikas
[B] Rajabhatas
[C] Shulkadhyaksha
[D] Nishka

Correct Answer: B [Rajabhatas]


Q7.Which of the following was the treasurer in the Mauryan administration?

[A] Samahartri
[B] Akshapatala
[C] Samnidhatri
[D] Dauvarika

Correct Answer: C [Samnidhatri]


Q8.In which of the following parts of India, the vishayas were divided into Vithis?

[A] Eastern India
[B] Western India
[C] Southern India
[D] Northern India

Correct Answer: A [Eastern India]


Q9.Which of the following was the successor of Durlabhavardhana?

[A] Vinayaditya
[B] Pratapaditya
[C] Lalitaditya
[D] Vajrayudha

Correct Answer: B [Pratapaditya]


Q10.‘Erivariya’ referred to which of the following in the Chola administration?

[A] Tank committee
[B] Law and order committee
[C] Justice committiee
[D] Food committee

Correct Answer: A [Tank committee]


Q11.What was the advisory council of the king called in the 6th century BCE?

[A] Sabha
[B] Parishad
[C] Samiti
[D] Ayuktas.\

Correct Answer: B [Parishad]


Q12.Which of the following was the inspector of coins in the Mauryan administration?

[A] Panyadhyaksha
[B] Sansthadhyaksha
[C] Pautavadhyaksha
[D] Rupadarshaka

Correct Answer: D [Rupadarshaka]


Q13.Which of the following periods saw the emergence of Tantrism?

[A] Magadha period
[B] Gupta period
[C] Kushana period
[D] Mauryan Period

Correct Answer: B [Gupta period]


Q14.The Chauhan clan of the Rajputs ruled over which of the following areas?

1) Sambhar
2) Ajmer
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q15.Which of the following places emerged as an important weaving industry centre during the Chola administration?

[A] Ujjain
[B] Madhurai
[C] Kanchipuram
[D] Kudamukku

Correct Answer: C [Kanchipuram]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.