Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5

Q1.The famous battle of Hydaspes was fought between Alexander and which of the following Indian ruler?


[A] King Ambhi
[B] Chandragupta Maurya
[C] King Porus
[D] Bimbisara

Correct Answer: C [King Porus]


Q2.What was the capital of the northern part of Panchala?

[A] Indraprastha
[B] Ahichchhatra
[C] Kaushambi
[D] Kampilya

Correct Answer: B [Ahichchhatra]


Q3.Which of the following kings was the son of Kujula Kadphises?

[A] Kanishka
[B] Vasumitra
[C] Vima Kadphises
[D] Nagarjuna

Correct Answer: C [Vima Kadphises]


Q4.Which of the following succeeded Vigrahapala?

[A] Dharmapala
[B] Devapala
[C] Narayanapala
[D] Nayapala

Correct Answer: C [Narayanapala]


Q5.Which of the following Kings helped Pallava King Nandivarmana to regain Kanchi from the Chalukyas?

[A] Kirtivarman II
[B] Dantidurga
[C] Krishna I
[D] Dhruva

Correct Answer: B [Dantidurga]


Q6.In which year, Ashoka, the Great was born?

[A] 300 BCE
[B] 310 BCE
[C] 325 BCE
[D] 304 BCE

Correct Answer: D [304 BCE]


Q7.What was a fortified town or city called in 6th century B.C?

[A] Pura
[B] Nigama
[C] Nagarka
[D] Rajdhani

Correct Answer: A [Pura]


Q8.Which of the following places were added by king Kanishka to the Kushana Empire?

1) Varanasi
2) Kaushambi
3) Shravasti
4) Sanchi
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1, 2, & 3
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2, & 3
[D] 1, 2, 3, & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3, & 4]


Q9.Which of the following Huna leader took refuge in Kashmir?

[A] Toramana
[B] Yashodharman
[C] Mihirgula
[D] Baladitya

Correct Answer: C [Mihirgula]


Q10.The Eastern Chalukyas established themselves in which of the following areas?

[A] Guntur
[B] Warrangal
[C] Vengi
[D] Chittor

Correct Answer: C [Vengi]


Q11.Where was the capital of the state of Mallas situated?

[A] Ramagrama
[B] Pava
[C] Suputa
[D] Mithila

Correct Answer: B [Pava]


Q12.What does the use of lotus as a motif in the Ashokan pillar symbolizes?

[A] Purity and Fecundity
[B] Symbol of fertility
[C] Dharmachakra
[D] Faith in Buddha

Correct Answer: A [Purity and Fecundity]


Q13.Which of the following kings patronized Gandhara and Mathura schools of sculpture?

[A] King Ajatshatru
[B] King Kalasoka
[C] King Ashoka
[D] King Kanishka

Correct Answer: D [King Kanishka]


Q14.Which of the following kings usurped the throne of Kanauj after the death of Harsha?

[A] Arjuna
[B] Bhaskara-varman
[C] Grahavarman
[D] Avantivaram

Correct Answer: A [Arjuna]


Q15.The naval expedition sent by Rajendra I on the Sri Vijaya empire led to the conquest of which of the following places?

1) Kedah
2) Philippines
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2

Correct Answer: A [Only 1]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.