Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4

Q1.Which among the following Ashokan inscriptions mentions the name Ashoka?

[A] Bhabru Edict
[B] Maski Edict
[C] Puranas
[D] Junagarh Inscription

Correct Answer: B [ Maski Edict ]


Q2.Which of the following rivers was known as “Drishdvati” in Vedic Era?

[A] Ravi
[B] Chenab
[C] Jhelum
[D] Ghagghar

Correct Answer: D [Ghagghar]


Q3.Which of the following Vedas is sometimes referred as the “Veda of magical formulas”?

[A] Rig-Veda
[B] Samveda
[C] Yajurveda
[D] Atharvaveda

Correct Answer: D [ Atharvaveda ]


Q4.Consider the following statements:

1.The Sittars or Siddhars were monotheistic and condemned idolatry
2.Sittars insisted on absolute surrender to Vishnu
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ 1 Only]


Q5.What was a fortified town or city called in 6th century B.C?

[A] Pura
[B] Nigama
[C] Nagarka
[D] Rajdhani

Correct Answer: A [Pura]


Q6.The republican states in ancient India which had a unitary character were known as?

[A] Janapadas
[B] Sangha
[C] Nigamas
[D] Mahajanapadas

Correct Answer: C [Nigamas]


Q7.Which of the following areas were under the Hellenistic Kings?

[A] Taxila
[B] Nalanda
[C] Afghanistan
[D] Ujjain

Correct Answer: A [Taxila]


Q8.Which of the following was the most famous and prominent Pratihara kings?

[A] Harichandra
[B] Nagabhatta I
[C] Vatsaraja
[D] Nagabhatta II

Correct Answer: B [Nagabhatta I]


Q9.The writers named Prithusvami, Bhattotpala and Vijavanandi belong to which of the following centuries?

[A] 9th
[B] 10th
[C] 11th
[D] 12th

Correct Answer: B [10th]


Q10.What was a fortified town or city called in 6th century B.C?

[A] Pura
[B] Nigama
[C] Nagarka
[D] Rajdhani

Correct Answer: A [Pura]


Q11.Which of the following was the contemporary of both Buddha and Mahavira?

[A] Bimbisara
[B] Ashoka
[C] Chadragupta Maurya
[D] Bindusara

Correct Answer: A [Bimbisara]


Q12.Buddha took his last meal in the capital city of which of the following mahajanapada?

[A] Mallas
[B] Vajji
[C] Cheti
[D] Vatsa

Correct Answer: A [Mallas]


Q13.Karle Chaitya in the western Deccan belongs to which of the following period?

[A] Kanvas
[B] Shungas
[C] Satavahanas
[D] Kushans

Correct Answer: C [Satavahanas]


Q14Which of the following Pala ruler founded the Vikramshila monastery?

[A] Devapala
[B] Gopala
[C] Ramapala
[D] Dharmapala

Correct Answer: D [Dharmapala]



Q15.Which of the following wrote Sarasvali?

[A] Prithusvami
[B] Bhattotpala
[C] Vijavanandi
[D] Kalyanavarman

Correct Answer: D [Kalyanavarman]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.