Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3

Q1.Which of the following was the capital of Northern Panchalas?

[A] Ahicchatra
[B] Kampilya
[C] Vajji
[D] Panchal

Correct Answer: A Ahicchatra


Q2.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

[A] Brahmagiri
[B] Chirand
[C] Mehrgarh
[D] Burzahom

Correct Answer: C [ Mehrgarh ]


Q3.Who among the following was the first famous and powerful king of Sen dynasty?

[A] Ballal Sen
[B] Vijay Sen
[C] Samanta Sen
[D] Vikram Sen

Correct Answer: C [Samanta Sen]


Q4.During the early Vedic period, which of the following priests served as presiding priest during ritual sacrifices?

[A] Hotr
[B] adhvaryu
[C] Udgatr
[D] Brahmin

Correct Answer: A [ Hotr]


Q5.The marriage of a man in his own varna or below his varna is which type of marriage as mentioned in Chhandogya Upanishad?

[A] Anuloma marriage
[B] Pratiloma marriage
[C] Asura marriage
[D] Arsha marriage

Correct Answer: A [Anuloma marriage]


Q6.What was the other name of Bimbisara?

[A] Shrenika
[B] Ekarat
[C] Sarvakshatrantaka
[D] Shalimal

Correct Answer: A [ Shrenika ]


Q7.Devichandraguptam, a play by Vishakhadatta, tells story about which of the following rulers?

[A] Sri Gupta
[B] Ramagupta
[C] Bhanugupta
[D] Vishnugupta

Correct Answer: B [ Ramagupta ]


Q8.Which among the following are directly linked to Vedic Literature:


1.Dharamasutra
2.Acaranga Sutra
3.Avatamsaka Sutra
4.Choose the correct option:

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [Only 1]


Q9.Consider the following statements with respect to the Personal Appearance of Indus Valley people:


1.The women wore bangles, majority of which were handmade of terra-cotta
2.Beads played an important role in dress of Indus Valley People
3.Harappans wore clothes of cotton
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q10.Which of the following were the religious sectarian literature of around 4th to 6th centuries?

[A] Vedanta
[B] Vedanga
[C] Puranas
[D] Dharamshastra

Correct Answer: C [Puranas]


Q11.Which rock edict of Ashoka appeals for tolerance among sects?

[A] Major Rock Edict X
[B] Major Rock Edict XI
[C] Major Rock Edict XII
[D] Major Rock Edict XIII

Correct Answer: C [ Major Rock Edict XII ]


Q12.Who wrote the book Pancha Siddhantika?

[A] Varahamihira
[B] Aryabhatta
[C] Brahmagupta
[D] Kalidas

Correct Answer: A [ Varahamihira ]


Q13.Earth, Water, Fire, Air, and Ether (sky) these are the panchtatvas (5 elements) and when they combine they give rise to new objects. This is a principle of which of the Vedic philosophies?

[A] Sankhya
[B] Yoga
[C] Vaisheshika
[D] Advita

Correct Answer: C [Vaisheshika]


Q14.Which among the following was / were the fallouts of the Kalinga war?

  1. Asoka converted to Buddhism
  2. The people of the Maurya empire lost the marital spirit
  3. The administration of Asoka got a humanitarian touch
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q15The Digambaras used which of the following terms for the hagiographies?

[A] Purana
[B] Charita
[C] Agama
[D] None of the above

Correct Answer: A [Purana]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.