Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2

Q1.During whose reign Mahayana sect of Buddhism came into existence?

[A] Ashoka
[B] Kanishka
[C] Ajatsatru
[D] Nagarjuna

Correct Answer: B [ Kanishka ]


Q2.Who was the founder of Sunga Dynasty?

[A] Pushyamitra
[B] Agnimitra
[C] Vasumitra
[D] Vajramitra

Correct Answer: A [ Pushyamitra ]


Q3.Who among the following was the first famous and powerful king of Sen dynasty?

[A] Ballal Sen
[B] Vijay Sen
[C] Samanta Sen
[D] Vikram Sen

Correct Answer: C [Samanta Sen]


Q4.The Boghazkoi inscription was discovered in __?

[A] India
[B] Iran
[C] Syria
[D] Turkey

Correct Answer: D [ Turkey ]


Q5.Begram in Afghanistan was a capital of which of the following kings?

[A] Kanishka
[B] Asoka
[C] Chandragupta Maurya
[D] Samudragupta

Correct Answer: A [ Kanishka ]


Q6.In which of the following cities of India is located world’s first complete granite temple?

[A] Varanasi
[B] Mathura
[C] Thanjaur
[D] Madurai

Correct Answer: C [Thanjaur]


Q7.Which of the following statements are correct about Harappan Civilization?

1.Harappans were involved in trade with Mesopotamia
2.Harappans did not use metallic coins
3.Harappans were the first to grow cotton.
Select the correct option from codes given below:

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]


Q8.Which among the following is / are the terms used for coins of the Gupta period?

1.Dinara
2.Dramma
3.Rupaka
4.Suvarna
Select the correct answer from the codes given below:

[A] Only 4
[B] 1, 2 & 3
[C] Only 1 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1 & 4 ]


Q9.Which of the following passes was used by Sakas to come to India?

[A] Bolan Pass
[B] Nathu La Pass
[C] Shipki La Pass
[D] Bara-lacha la Pass

Correct Answer: A [ Bolan Pass ]


Q10.Which of the following rivers was known as “Drishdvati” in Vedic Era?

[A] Ravi
[B] Chenab
[C] Jhelum
[D] Ghagghar

Correct Answer: D [Ghagghar]


Q11.Which of the following terms with respect to Chola administration denote some kind of taxes?

1.Idaivari
2.Alugalsarakku
3.Angadipattam
4.Uppa-yam
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 2 3
[B] 2 3 4
[C] 1 3 4
[D] 1 2 3 4

Correct Answer: D [ 1 2 3 4 ]


Q11.Consider the following Brahmanas with Vedas to which they are attached:

1.Satapatha Brahmana – Samaveda
2.Taittiriya Brahmana – Krishna Yajurveda
3.Gopatha Brahmana – Atharvaveda
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [2 & 3 Only]


Q12.The cotton cloth worn by Indians had a brighter white colour than any cotton found elsewhere. This view was recorded by __?

[A] Alexander
[B] Megasthenes
[C] Nearchus
[D] Pliny

Correct Answer: B [ Megasthenes ]


Q13.The Sakas introduced Satrap system of government along with whom?


[A] Parthians
[B] Kushans
[C] Sungas
[D] Satavahanas

Correct Answer: A [ Parthians ]


Q14.The deity in most of the Chola temples was__?

[A] Vishnu
[B] Shiva
[C] Brahma
[D] Krishna

Answer: B [Shiva]


Q15.Which among the following is / are works of Kalidasa?

[A] Raghuvamsha and kiratarjuniya
[B] Kumarasambhava and Raghuvamsha
[C] Malti madhava and Kumara Sambhav
[D] Malti madhav and Kumara Sambhav

Correct Answer: B [ Kumarasambhava and Raghuvamsha ]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.