Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1

Q1.Which Buddhist monk converted Milinda (Indo-Greek king) to Buddhism?

[A] Nagasena
[B] Gautam Budha
[C] Shakyamuni
[D] Mahadharmaraksita

Correct Answer: A [ Nagasena ]


Q2.Which rock edict of Ashoka appeals for tolerance among sects?

[A] Major Rock Edict X
[B] Major Rock Edict XI
[C] Major Rock Edict XII
[D] Major Rock Edict XIII

Correct Answer: C [ Major Rock Edict XII ]


Q3.The Excavated Buddhist Site, Lalitgiri , which was notified as Centrally Protected in the year 1937, is located in which among the following states of India?

[A] Andhra Pradesh
[B] Odisha
[C] West Bengal
[D] Karnataka

Correct Answer: B [Odisha]


Q4.Establishment of Svetambara as a separate sect within Jainism was resulted at __?

[A] Rajgriha
[B] Vallabhi
[C] Ujjaini
[D] Sanchi

Correct Answer: B [Vallabhi]


Q5. Kautilya was most ardent advocate of royal absolutism during Maurya era
Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [ Only 1]


Q6.Who among the following laid down for punishment for a person becoming mendicant without making adequate provision for dependent wife and children?

[A] Manu
[B] Yajnavalkya
[C] Kautilya
[D] Narada

Correct Answer: C [ Kautilya ]


Q7.Which of the following book is the sequel of an epic ‘Silappadikarma’?

[A] Jivaka Chintamani
[B] Manimekalai
[C] Bharatman
[D] Kunal

Correct Answer: B [ Manimekalai ]


Q8.The philosophy of “Nyaya Darshan” has been ascribed to who among following?

[A] Kanad
[B] Gautam
[C] Panini
[D] Bhartṛhari

Correct Answer: B [Gautam]


Q9.In 1837, James Princep deciphered an Inscription in Brahmi script referring to a king called ‘Devanampiya Piyadassi’. The celebrated monarch known by this epithet was :

[A] Ashoka
[B] Akbar
[C] Kanishka
[D] Chandragupta Vikramaditya

Correct Answer: A [Ashoka]


Q10.With respect to Apbhramsa, consider the following statements:

It developed from Sanskrit Language but deviates from the norm of Sanskrit grammar
It is a direct precursor to modern Hindi language
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]


Q11.What symbol represents nirvana of Gautama Buddha?

[A] Lotus
[B] Wheel
[C] Horse
[D] Bodhi Tree

Correct Answer: D [ Bodhi Tree ]


Q12.Where was the first Tamil Sangam held__?

[A] Madurai
[B] Kapatpuram
[C] Kaveripattnam
[D] Kural

Correct Answer: A [ Madurai ]


Q13.As per the Hindu Philosophy, what is the number of articles under the restraints and practices (Yamas and Niyamas)?

[A] 5
[B] 15
[C] 20
[D] 36

Correct Answer: C [20]


Q14.Select the statement which is NOT correct regarding Kalidasa:

[A] Kalidasa was a renowned Sanskrit poet and dramatist of Gupta period.
[B] He was one of the nine gems in the court of Chandragupta I.
[C] Kumarasambhavam and Ritusamhara are his two epic works.
[D] His plays and poetry are primarily based on Hindu Puranas and philosophy

Correct Answer: B [He was one of the nine gems in the court of Chandragupta I.]

Q15The image of Buddha with a circular head halo and flying Gandharvas on either side with garlands in hands appeared for the first time during the:

[A] Gandhara School of Arts
[B] Mathura School of Arts
[C] Gupta School of Arts
[D] Amaravati School of Art

Correct Answer: A [ Gandhara School of Arts]


Ancient Indian History GK All SET

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions – SET 1
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 2
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions set 3
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 4
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 5
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 6
Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions-SET 7

We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.