A Visit to Cambridge Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

A Visit to Cambridge Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 7

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. How long did the meeting last?

(a) Less than an hour
(b) More than an hour
(c) Two hours
(d) For hours

Answer: (a) Less than an hour


Q2. Name the greatest scientist who is differently abled –

(i) Charles Darwin
(ii) Stephen hawking
(iii) Galileo Galilei
(iv) Marie curie

Answer:(ii) Stephen hawking.


Q3. The writer phoned Stephen Hawking’s house

(i) from the nearest phone booth.
(ii) from outside a phone booth.
(iii) from inside a phone booth.

Answer: (ii) from outside a phone booth.


Q4. Who is the writer and journalist in the story ‘A visit to Cambridge’?

(i) Firdaus kanga
(ii) Javed Anand
(iii) Mihir Bose
(iv) Vikram Chandra

Answer:(i) Firdaus Kanga.


Q5. Every time he spoke to the scientist, the writer felt guilty because

(i) he wasn’t sure what he wanted to ask.
(ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.
(iii) he was face to face with a legend.

Answer : (ii) he forced the scientist to use his voice synthesiser.


Q6. ‘—— was my metaphor for England’

(i) Scot land
(ii) Darlington
(iii) Cambridge
(iv) Bordon

Answer:(iii) Cambridge.


Q7. “I felt a huge relief… in the possibilities of my body.” In the given context, the highlighted words refer to

(i) shifting in the wheelchair, turning the wrist.
(ii) standing up, walking.
(iii) speaking, writing.

Answer : (i) shifting in the wheelchair, turning the wrist.


Q8. Whom did the author meet in Cambridge?

(i) Charles Nicolle
(ii) Robert Hooke
(iii) C.V Roman
(iv) Stephen Hawking

Answer:(iv) Stephen Hawking.


Q9. The author says “Cambridge was my metaphor for England”. It means that for him

(a) Cambridge was as important as England
(b) England was more important than Cambridge
(c) Cambridge was the only important thing in England
(d) Cambridge and England were the same.

Answer: (c) Cambridge was the only important thing in England


Q10. Stephen Hawking is a successor to ——-.

(i) Issac Newton
(ii) Richard Dawkins
(iii) Galileo Galilei
(iv) None of these

Answer:(i) Issac Newton.


Q11. Firdaus Kanga is a

(a) scientist
(b) journalist
(c) friend of Hawking
(d) politician

Answer: (b) journalist


Q12. Stephen hawking wrote a famous book –

(i) Origin of species
(ii) The selfish Gene
(iii) A Brief history of time
(iv) The Blind watch maker

Answer:(iii) A Brief history of time.


Q13. Hawking was a

(a) scientist
(b) journalist
(c) friend of Kanga
(d) politician

Answer: (a) scientist


Q14. Where did the author rush after the walking tour was done?

(i) Church
(ii) Phone both
(iii) Hotel
(iv) None of these

Answer:(ii) Phone booth.


Q15. A disabled person is fed up when people

(a) show sympathy
(b) give him charity
(c) try to help him
(d) ask him to be brave

Answer: (d) ask him to be brave


Q16. Who did call from the phone booth?

(i) His mother

(ii) His friend

(iii) His guide

(iv) Stephen hawking

Answer:(iv) Stephen hawking.


Q17. Kanga felt guilty everytime he spoke to Hawking because

(a) Hawking had to work hard to respond
(b) he was wasting his own time
(c) he was wasting Hawking’s time
(d) Hawking had asked him to keep quiet

Answer: (a) Hawking had to work hard to respond


Q18. Stephen Hawking was a paralyzed ——.

(i) Anesthesiologists
(ii) Astrophysicist
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) None of these

Answer:(ii) Astrophysicist.


Q19. Hawking felt amused when people

(a) sympathized with him
(b) Patronised him
(c) disturbed him
(d) loved him

Answer: (b) Patronised him


Q20. “Half an hour” – Who said this?

(i) The author
(ii) Stephen Hawking
(iii) Stephen Hawking’s assistant
(iv) None of these

Answer:(iii) Stephen Hawking’s assistant.


Q21. What did the writer wish to do when he was leaving Hawking’s residence?

(a) The writer wanted $o kiss Hawking and cry.
(b) The writer wanted to hug Hawking.
(c) The writer wanted to run away.
(d) The writer wanted to say kind words to Hawking.

Answer: (d) The writer wanted to say kind words to Hawking.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment

error: Content is protected !!